Haza és nagyvilág

Egyre többen kérik Novák Katalint, hogy ne írja alá a szociális törvény módosítását (VIDEÓ)

Magyarország | A Magyar Önkormányzatok Szövetsége is a köztársasági elnökhöz fordult, de számos szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezet is úgy gondolja, hogy a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek, és szembe mennek az európai joggal is.
Nagy Márta

2022. november 27. 08:00

szegénység
Az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállal rászoruló állampolgáraiért. - Pixabay

A kormánypárti országgyűlési képviselők megszavazták a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot, amelynek célja, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon rászoruló állampolgáraiért, és kivonja magát a szociális szolgáltatások biztosításának kötelezettsége alól. Eddig is érzékelhetőek voltak a kormány ez irányú lépései, a mostani módosítás erre csak ráerősít.

Novák Katalin köztársasági elnöknek néhány nap múlva alá kell írnia ezt a módosítást. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a szociális törvény módosítását és küldje vissza azt megfontolásra az Országgyűlésnek. De számos civil szervezet is petíciót indított és az interenet gyűjti az aláírásokat a Balogh Áron és az aHang csapata is.  A tiltakozók szerint a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek, és szembe mennek az európai joggal is.

A salátatörvény a szociális törvényt érintő változásai között van, hogy elsősorban egyéneknek, majd a családoknak (magánszemélyeknek), utánuk pedig az önkormányzatoknak vannak szociális ellátások biztosítására vonatkozó kötelezettségei, s az államnak csak ezutám. Miközben az adóbevételekkel továbbra is az állam rendelkezik, és egyenlőtlenül osztja el a további szereplők között.

A szociális juttatások megállapításához az öregségi nyugdíjminimum alkalmazása helyett bevezetik a szociális vetítési alap fogalmát, leválasztva a szociális segélyek összegét a nyugdíjminimumról, ezzel előkészítve vagy biztosítva azt, hogy egy egyébként régóta szükséges minimumnyugdíj-emelés a segélyek összegét ne érintse.

A tervezethez benyújtott módosító javaslat a nevelőszülői ellátmány mértékét méltatlanul — az infláció mértékét sem figyelembe véve — szabja meg, mely a nevelőcsaládokat tovább sodorja az anyagi ellehetetlenülésbe. Ezt a módosítót a Törvényalkotási bizottság elvetette, így még ennyi kompenzációra sem számíthatnak a nevelőcsaládok. Emellett az egészségügyi törvény T/2031-es módosítása is a szociális ellátások rendszerére hat ki: ez a fekvőbeteg-szakellátás ápolási osztályain fekvő ellátottakat a szociális ágazat hat.

Az aláíró szervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi komplex és elhúzódó válsághelyzetben, amikor egyre többen szorulnak segítségre, a kormány nem bővíti, hanem tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is csekély eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja és magára hagyja saját állampolgárait. Az aláírók között van aHang, az Akadályok nélkül csoport, az Amnesty International Magyarország, a Civilek a Demokrácáért Egyesület, a Civil Közoktatási Platform, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), az Ökotárs Alapítvány, a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület, a Szociális Szakmai Szövetség, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). 

A petícióhoz bárki csatlakozhat ezen a felületen (klikk).

Az aHang csapata egy rövid videót készített a keddi, Kossuth téri flashmobról, amin több mint harminc szociális szakember tiltakozott a módosítás ellen. Sokatmondó és megrázó.  
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nyugdíj

A negyvenesek a legtudatosabbak, ha pénzről van szó

SZE

A Széchenyi-egyetemen stratégiai cél a fenntarthatóság

Sztálinváros

KVÍZ: Szocialista városok voltak

rendőr

A rendőröknél is jön a karácsony (VIDEÓ)

földhivatal

Igazgatási szünet lesz az év végén

drog

Rekordfogás: 154 kiló kokaint rejtett a konténer (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.