Haza és nagyvilág

És egy kis emlékeztető: így utazott és így köszöntötte a légi személyzetet hajdan II. János Pál

Győr | A pápalátogatás olyan ritka és felemelő esemény, hogy nekünk győrieknek és a régióban élőknek óhatatlanul az 1996-os jut eszünkbe. Miután Ferenc pápa is gépe is sikeresen landolt, nézzünk pár kulisszatitkot a szentté avatott pápa hajdani utazásáról is.
Laczó Balázs

2023. április 28. 15:00

pápa
Ez a fotó pedig a különleges győri pillanatot örökíti meg, alaposan nézzük meg: merre is mutat a helységnévtábla! A képet Pósfai Józseftől kaptuk, elárulta: ő is pápamobil fotózása közben vette észre az érdekességet. 

A pápamobil útvonalán hajdan már lehegesztették a csatornák fedelét és mindent, ami robbantásra alkalmas lehet 1996-ban, lázban égett az ország, de főleg Győr. Pannonhalma is pezsgett a szentmise előtti napra, a pannonhalmi Pax Hotelben egy gombostűt sem lehetett elhelyezni, akár a győri szállodákban (Kisalföld, 1996. szept. 6.). A monostor áhítattal készült, a biztonság felelősei pedig főpróbát tartottak, s három hullámban érkeztek a nehézfegyverzetű helikopterek a sportpályára. Bármelyikben lehetett volna őszentsége – ha ez nem csak próba. Mesterlövészek, rendőrök figyelték az „álpápát”, akit a helikoptertől a pápamobilhoz kísértek. A gépeket aranykoszorús pilóták vezették: Börcsök Dezső ezredes, Szilágyi Pál őrnagy s a már néhai Viczián László őrnagy: ők ’91-ben is tettek két kört a Szentatyával Pannonhalma felett.  

II. János Pálról tudni kell, hogy bár a világ egyik legvédettebb személye volt, mindig közvetlenséggel ajándékozta meg a légi személyzetet, mintha hálát mondott volna a földet érésért. A már elhunyt Viczián László korábban a szerzőnek azt mesélte: 1991-ben és 1996-ban is fedélzeti mérnökként szolgált a pápát szállító helikopteren, s a Szentatya minden felszállásnál és leszállásnál bejött a fülkébe és magyarul, kedves akcentussal azt mondta: „jó-na-pot kí-vá-nok” és „vi- szont-lát-tás-ra”. „Mindig kezet fogott velünk, mindenkinek megköszönte a szállítást.” 

pápa
Így köszöntötte a légi személyzetet a szent pápa 1991-ben Ferihegyen. A képet a néhai Viczián Lászlótól kaptuk.

Elutazásakor a pápát szállító helikopter volt az első az ötből, a Dunakapu téren egészen a hídig előre gurultak vele, hogy az öt gép elférjen a kis területen, aztán  rossz idő miatt majdnem úgy döntöttek, hogy nem lesz felszállás és a rendőrség maga kíséri Pestre II. János Pált. 

Az autópálya azonban vízátmosásokkal volt tele, s még mindig a repülés bizonyult biztonságosabbnak, jól lehet a híd alig látszott ki a felhőből. 

Az 1996. szeptember 6-én és 7-én történt látogatásról több kulisszatitkot is megtudhat az Új Szó Nálunk szerzői által írt és szerkesztett Ez már a mi 50 évünk című riportkötetből. Kapható a Lokálpatrióta könyvesboltban

 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakáshitel

Lakáshiteleknél is jöhet a kamatplafon

monodráma

A Zsinagógában adják a Kaddist

kvíz

KVÍZ: Hol eheti ezeket az ételeket?

rabsic

Varsázott a Marcalon, elkapták

szülészet

Visszaállt a 24 órás szülészet a Karolina Kórházban

határ

Újra lesz ellenőrzés a szlovák-magyar határon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.