Haza és nagyvilág

Hallott már a panasztörvényről? Most fog!

Magyarország | A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslatról határoz kedden, kéthetes ülésének első napján a Magyar Országgyűlés. Az ülés 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött.
Új Szó Nálunk

2023. április 11. 13:20

parlament magyar
Normális bérekre van szükség - mondja a Jobbik-Konzervatívok párt. Követelésük első lépéseként parlamenti vitanapot hívnak össze.  - Fotó: Stock

A napirend elfogadása után közel két és fél órán át interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el kedden a parlamentben. A képviselők megvitatják a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseit és összegző módosító javaslatát. Az előterjesztésről a határozathozatalok között dönteni is fognak.

A jogharmonizációs célú törvényjavaslat egyebek mellett szabályozza az úgynevezett belső visszaélés-bejelentési rendszert, amelynek révén a köz- és a magánszférában foglalkoztatottak a tapasztalt jogsértéseket bejelenthetik. A javaslat tartalmaz rendelkezéseket az alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentésekről is. De a törvényjavaslat nemcsak az uniós jog megsértése, hanem az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek kétségbe vonása esetére is biztonságos bejelentési csatornákat hoz létre.

A kormány által benyújtott törvényjavaslat előadója Varga Judit igazságügyi miniszter, akinek meg kell felelnie az uniós irányelv rendelkezéseinek is. Ennek jegyében a magánszektorban működő, ötven főnél több dolgozót foglalkoztatóknak előírják, hogy a belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására vonatkozó kötelezettségüket 2023. december 17-étől teljesítsék. A belső visszaélés-bejelentési rendszert a közszférában működő valamennyi jogalanynak, illetve a tulajdonuk vagy irányításuk alatt álló valamennyi szervezetnek létre kell hoznia. 

Az uniós irányelv alapján a tagállamok ezen kötelezettség alól mentesíthetik a tízezernél kisebb lélekszámú önkormányzatokat, az ötvennél kevesebb dolgozót foglalkoztató önkormányzati szerveket, illetve állami szervek vagy helyi önkormányzatok tulajdonában, irányítása alatt álló szervezeteket. A belső visszaélés-bejelentési rendszerre vonatkozó szabályok a helyi önkormányzatok, illetve a hozzájuk kapcsolódó szervezetek esetében 2025. január 1-jétől alkalmazandók.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
szúnyog

Itt lesz szúnyoggyérítés július 19-én

hori

A szűz ma koncentráljon a részletekre

kvíz

KVÍZ: A Merkúrtól a burkáig

rendőrség

Cserbenhagyót keres a rendőrség, a kerékpáros meghalt

evezés

Evezős ob: három győri siker a nyitónapon

brokkoli

Mit főzzek? Brokkolit!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.