Haza és nagyvilág

Indulnak a kérdezőbiztosok, összeírják a gazdákat

Magyarország | Azokat a gazdákat, gazdaságokat, akik, illetve ahol nem éltek az online kitöltés lehetőségével, most érdezőbiztosok keresik fel. A Központi Statisztikai Hivatal július 15-ig úgynevezett mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást hajt végre Agrárium 2023 néven. A begyűjtött adatok az ágazatot érintő szakpolitikai döntések megalapozásához kellenek...
Új Szó Nálunk

2023. június 8. 08:00

marhák
Az adatgyűjtés kiterjed a földhasználat művelési ágak szerinti jellemzőire, az állatállományra, a munkaerőre és a generációváltásra is. - Pixabay

Az adatgyűjtés célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók számára, amihez az adatszolgáltatók nagyban hozzájárulnak részvételükkel és a pontos adatszolgáltatással - hangsúlyozza a KSH

Az adatgyűjtés az Európai Unió tagállamaiban kötelező. A megszerzett információk segítik a gazdálkodókat a tervezésben, gazdasági döntéseik meghozatalában, emellett támogatják a döntéshozók munkáját, hogy aktuális, részletes és megbízható adatok segítségével a gazdatársadalmat szolgáló intézkedések születhessenek.

A pontos adatszolgáltatás nagyon fontos azért is, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják meghozni a döntéseiket, illetve a hazai és EU-szintű támogatáspolitikát megtervezni, hatását felmérni.

Ami még fontos: az összeírók egyedi azonosítóigazolvánnyal rendelkeznek, amelyet az adatfelvétel kezdete előtt fel kell mutatniuk. A kérdőív kitöltése a gazdaságok méretétől függően átlagosan fél órát vesz igénybe, a gyűjtött adatok pedig az ágazatot érintő szakpolitikai döntések megalapozásában segítenek. Az adatokat a KSH bizalmasan kezeli, azokat kizárólag statisztikai célokra használja fel, és csak összesített formában teszi közzé.

A KSH az összeírást az ország 941 településén, mintegy 70 ezer gazdaság bevonásával hajtja végre. Az összeírás teljes mértékben elektronikus: az adatfelvétel online felületen, illetve összeírói tableteken történik.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
web

Fertő egyenes adásban

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

baleset

Csak minden ötödik kocsin van casco

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.