Haza és nagyvilág

Közgyűlés dobbal, tévé nélkül

Sopron | Miért nem közvetíti a városi tévé a közgyűléseket? Ez is kérdés volt csütörtökön a soproni közgyűlésen, ahol a város női és férfi kosárlabdacsapatát is köszöntötték. Az is kiderült, hogy egy ideig még nem lesz ügyvezetője a város kuturális életét irányító Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft-nek.
Nagy Márta

2023. április 27. 18:40

Sopron
Nem volt könnyű napja a képviselőknek csütörtökön: egy rendes és két rendkívüli ülés is volt Sopronban. 

Négymillió forint jutalmat - vagyis rendkívüli támogatást - kapott a Soproni Kosárlabda Club miután ezüstérmet szereztek a Magyar Kupában. A tizenhatodszor magyar bajnokságot nyert Sopron Basket hétmillió forintot érdemelt. Mindkét csapat küldöttsége nagy tapsot kapott a díszteremben. 

A tűzoltóknál minden rendben, az új laktanyában jó munkakörülmények között dolgozhatnak - derült ki a katasztrófavédelmi beszámolóból. Nekik és a rendőröknek is megköszönték a munkáját, ugyanis dr. Herczeg Zoltán rendőrkapitány is beszámolt és értékelt. A bűncselekmények száma minimálisan emelkedett, jelentős részük az online térben történt,   a felderítési mutatók viszont tovább javultak. A vármegye speciális problémája a migráció: 2021-ben még 804 illegális menekültet fogtak el, tavaly már 1935-öt a Soproni Rendőrkapitányság működési területén. A megyei rendőr-főkapitány, dr. Varga Péter dandártábornok is ezt a problémát emelte ki: a migránsokat a vármegyéből a déli határra visszaszállító autók 440 ezer kilométert tettek meg egy év alatt. 
Farkas Ciprián polgármestert a menekült-problémát az ellenzék figyelmébe ajánlotta, mint olyan témát, amire figyelmüket irányíthatnák, de Gyurcsány neve is felbukkant, s ez a soproni testületnél amolyan gyújtópont. Követhetetlen és érdektelen politikai vitát volt kénytelen végighallgatni a vármegye és a város rendőrkapitánya is. A felszólalásoknak köze nem volt a rendőrséghez, és Sopronhoz sem. 

Az önkormányzati cégek üzleti tervei és ügyvezetőik munkabérének rendezése okán került napirendre a Soproni Kommunikációs Központ Kft. 2022-ben 461 ezer forintos eredményük lett, de ennél is érdekesebb az a párbeszéd, ami a városi tévé tartalmáról kialakult. Miért nem közvetítik a közgyűléseket? - kérdezte volna az ügyvezetőt Jakál Adrienn (Párbeszéd), de Simon István alpolgármester válaszolt: a testületet a polgármester képviseli, ahogy minden sopronit is. "Ha valaki akar valamit, a polgármesterhez fordul. Az önkormányzati tévében pedig nincs pártpolitika, legfeljebb a választás előtt, szabályozottan". Így kell ezt szemlélni, ez a működés bevált - mondta az alpolgármester. Az ellenzék még próbálkozott. A momentumos Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde azt kérdezte - ugyancsak az ügyvezetőtől -, hogy eleget tesz-e a médiatörvénynek - és a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak - a Sopron TV? De megint Simon István válaszolt: olyan bőséges médiaválaszték van, hogy mindenki azt olvas, néz és hallgat, amit akar. Bár a párbeszédes képviselő erre felolvasta az érdemi válasz definícióját, a kérdésre érdemi válasz mégsem született. 

A Sopron Vízmű átadása folyamatban van az államnak, ez az oka annak, hogy a társaság igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjait csak egy évre nevezték ki. Az idei költégvetést módosítani kellett, erről korábban már írtunk. 

Még egy ideig nem lesz ügyvezetője a Pro Kultúra Sopronnak, másodszor is meghosszabbították a pályázat határidejét. Az indok: Sopron önkormányzata vizsgálja Sopron kulturális életének fejlesztési irányát és lehetőségeit. És majd a "kimunkált célok és lehetőségek szerint" határozzák meg az új pályázatot.  

Nem volt könnyű napja a képviselőknek, de a közgyűlés után csak ki kellett lépniük a városházáról és máris a SopronFest megnyitóján lazíthattak. Már a közgyűlés közben is élvezhették pár percre a dobok behangolását és a mikrofonpróbát. Kicsit talán felgyorsította az önkormányzati munkát.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO

Kikapott az ETO Budafokon, ez még sokba kerülhet

csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

vonat

Regisztrálni kell a csoportos utazásokat a vonatokra és a buszokra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.