Haza és nagyvilág

Hamarosan odébb teszik Pannonhalmán a szinte megközelíthetetlen Radnóti-szobrot

Pannonhalma | Pannonhalmán hamarosan áthelyezik, helyesebben csak kicsit arrébb teszik a Radnóti szobrot és emlékművet, mert jelenleg igen bajosan megközelíthető. A legutóbbi testületi ülésen kiderült: maga a terület tulajdonosa – minthogy tüzépről van szó – ígért építőanyagot a munkához, a tervek is készülnek.
Laczó Balázs

2023. május 11. 16:00

szobor
A szobrot Meszlényi János tervezte, eredetileg 1983-ban állították fel az akkor még működő téglagyártó üzemnél a köztérkép szerint.   - Fotó: Tóth Kata/Köztérkép

Korábban már írtunk arról, hogy hiába szép és hiába frissen felújított Pannonhalmán a Radnóti emlékmű, szinte nem lehet megközelíteni, mert magánterületen van. A márciusi testületi ülésen merült fel a téma, legutóbb pedig beszámoltak a fejleményekről is. Megírtuk, hogy áthelyezik az emlékművet, de továbbra is a tüzép területén marad, mert a hely éppen a történelmi hűség miatt fontos: a költő itt töltötte utolsó éjszakáját. 

Radnóti Miklós utolsó, gyötrelmes, Abdáig tartó útja a térséghez kötődik, és a pannonhalmi stáció azért ikonikus, mert Radnóti utolsó éjszakáját örökíti meg, amit a menet a téglagyár területén töltött 1944 novemberében. „A felépített kemencében őt ábrázolja a fekvő bronzszobor, arcán az erőltetett menet gyötrelmei, az igazságtalan meghurcolás kínjait hirdető vonásokkal. A szobrot 1983-ban Meszlényi János készítette. 2016 végén a lakosság összefogásával felújították, így ismét látogatható az emlékmű” – olvashatjuk a város hivatalos oldalán.  

A márciusi testületi ülésen azonban felvetődött a többéves probléma: magánterületen keresztül és szinte alig közelíthető meg a szobor. Ezt akkor Tóth Miklós képviselő kérdésére Vas Gábor polgármester is megerősítette: „sajnos évek óta probléma a Radnóti szobor megközelíthetőségének kérdése”, mivel az emlékhely az egyik tüzép tulajdonában álló területen található, „amely körbe van kerítve és így nem lehet megközelíteni”.  Az is elhangzott, hogy a problémát az önkormányzat már többször jelezte, s egyébként a terület megvásárlásának idején a város külön kérte, hogy biztosítsák az emlékhely megközelítésének lehetőségét. Erre ígéretet is kapott. 

A polgármester bejárást tartott a tüzéptelep tulajdonosával, erről dr. Szabó György jegyző az Új Szó Nálunknak elmondta: valószínű, hogy a most igen nehézkes megközelítésre nem lesz szükség, az emlékművet az úthoz közelebb fogják helyezni. 

A legújabb fejlemény az, hogy az újjáépítésről már döntöttek: az emlékmű a szimbolikus helyszínen marad, de újjáépítik egy olyan szegletben, ahol bárki leróhatja majd tiszteletét. Tóth Miklós beszámolója szerint a főépítész már készíti ennek terveit, a tulajdonos biztosítja a téglát. Kérte, hogy az önkormányzat keressen az áthelyezéshez helyi vállalkozásokat, akik társadalmi munkában vállalják a kivitelezést. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bíróság

A fellebbezés súlyosabb ítéletet hozott a kábítószerrel kereskedő férfiak ügyében

hori

A halak számára ma fontos lehet az intuíció

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

traffi

Ma minden traffipax mér, mégpedig ezeken a helyeken

labdarúgás

Huszonöt éves jubileumára új klubépületet kap a győri Üstökös FC

pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.