Haza és nagyvilág

SopronFest, az urbánfesztivál

Sopron | Harmincadik VOLT lenne, helyette SopronFest néven valami egészen új, formabontó fesztiválünnepet hoznak Sopronba a VOLT szervezői. Partnereikkel együtt szerdán tartottak tájékoztatót a SopronFestről.
Új Szó Nálunk

2023. március 8. 13:00

Sopron
Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert a tájékoztatón.

– El tudunk-e távolodni attól, amit nekünk a VOLT jelentett? Ez a kérdés dolgozott bennünk, de Sopron nem maradthat fesztivál és ünnep nélkül. A SopronFest unortodox program lesz a város életében és az ország fesztiválkultúrájában egyaránt. Időpontjában, típusában is más, egy urbánfesztivál – fogalmazott a Liszt-központban tartott sajtótájékoztatón Lobenwein Norbert főszervező. Hozzátette: nagyon sok múlik azon, mit tesznek hozzá a rendezvényhez a soproniak. De a helyi civilek, vendéglátósok lelkesen, tartalmas programokkal csatlakoztak. Külön kiemelte a Soproni Egyetemet, az intézményben ugyanis olyan partnerre találtak, amitől "leesett az álluk". 

Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora átvéve a mikrofont kijelentette, részükről öröm, hogy részt vehetnek ebben a programban. 

– A fiataloknak fontos, hogy színvonalas programokat kapjanak, nekünk is fontos, hogy élményekhez jussanak Sopronban. Köszönöm, hogy elfogadtak bennünket partnerül és részt vehetünk ebben a monumentális rendezvényben. Sopron jól fest: egy fess város fess egyeteme pedig különösen. Így az egyik központi témánk a festészet lesz. Összesen harminchárom rendezvénnyel kapcsolódunk a SopronFesthez, bevonva több intézményünket – mondta el a rektor.  Bejelentette azt is, hogy a legfrissebb adatok szerint 85 százalékkal nőtt a Soproni Egyetemre jelentkezők száma. Ebben a fantasztikus hírben pedig talán már a SopronFest vonzereje is benne van - tette hozzá.

Fülöp Zoltán főszervező érdekes szavazást tartott a tájékoztatón: Lőverek vagy Lövérek. Az eltérő írásmód sok bonyodalmat okozott már Sopronban, a fesztivál most a többség akaratának engedelmeskedve használja a győztes formát: a plakátokra a voksolás eredményeként a Lőverek kerül. 

– Volt ami volt, most valami új kezdődik – kapott szót Farkas Ciprián polgármester is a sajtótájékoztatón. – Nagyszerű lesz az április vége Sopronban! Nem fog elmaradni a korábban megszokott színvonaltól a SopronFest – ígérte a városvezető, invitálva a vendégeket a tavaszi fesztiválra. 

Váncza Panna szervező a programokat ismertette, amit nehéz lenne felsorolni. Április 27-én a Fő téren Charlie koncertje nyitja majd a fesztivált, de a Fő tér napokig fontos helyszín marad. A nagyszínpad a Lőverekben lesz, több mint harminc koncertnek ad majd helyet. Mellette az Unicum színpad DJ-kkel, különböző együttesek fellépéseivel szórakoztat. Podcast műsorok három helyszínen lesznek: a Liszt-központban, a Búgócsigában és a Kultúrpresszóban. 

Kiállításokat is szerveznek, amik közül az egyik legfontosabb talán Lobenwein Tamás fotóriporternek az életműkiállítása. Májusban lenne 80 éves, de már közel húsz éve elment... Hatalmas életművének bemutatása igazi kuriózum lesz. 

És ha Sopron, akkor bor és gasztronómia - folytatták a felsorolást, amit át lehet tekinteni a fesztivál honlapján is. Az biztos, hogy több helyszínen finom programok várják majd a fesztiválozókat. Akiket egyébként még olyan érdekességek is lázba hozhatnak, mint a Trabant-túra a Páneurópai Piknik helyszínéhez vagy egy látogatás a sopronikőhidai börtönben. Kirándulások, erdőtakarítás, irodalom, bűvészet, inprovizációs és gasztroszínház standup műsorok, interaktív előadások sora színesíti még az áprilisi bulikat. 

Lobenwein Norbert végül hozzátette: a vendégszerető város megfogalmazás nem túlzó Sopron esetében. Az itt élők, az itt vállalkozók és a város vezetői is várják a fesztiválozókat, a Sopronban, Sopronnal ünneplőket. Hiszen egy fesztivál ünnep is, amihez kellenek a vendéglátók, és szükség lesz a vendégekre is. Így lesz a SopronFest egy jó nagy közös buli áprilisban. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csirke

Mit főzzek? Csirkét!

egyetem

A véletlen hozta össze a csapatokat, hogy megoldjanak egy problémát

kvíz zene

KVÍZ: Lányok, asszonyok, férfiak és nők

csornai járásbíróság

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Rába

Idén sem fizet osztalékot a Rába

polie

Tucatnyi gyanúsított van már a rendőrkapitány ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.