Haza és nagyvilág

Lehet szavazni a győrszentiváni tölgyesre

Győr | Idén a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület is nevezett fát az "Év fája 2023" versenybe, nem is egyet, hanem magát a győrszentiváni tölgyest. A fák 21 jelöltből kerültek be a döntős 9 közé, a szavazás július 1-jén indult és október 1-ig tart.
Új Szó Nálunk

2023. július 3. 17:00

tölgyes
- Fotó: Szentiváni Öko Szeglet

A szentiváni egyesület közleményében megjegyzi, hogy verseny szervezője, az Ökotárs Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, a természetvédelem fontosságára és a fák mindennapi életünkben betöltött szerepére. A versenybe bárki nevezhetett fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. Szakmai zsűri választotta ki a 9 döntőst, melyek közül a közönség döntése alapján kerül ki majd a győztes. A versenynek tétje is van, a megtisztelő "Év fája 2023" cím mellé jár a lehetőség az európai versenyben való megmérettetésre és a nyertes fa teljes ápolást kap, amelyet Börzsei Bence faápoló és csapata fog elvégezni. 

A tölgyes (mely Győrszentivántól nyugatra, a 813. sz. főút és az Audiba vezető út csomópontjának térségében található) területén álló 25, több mint 150 éves kocsányos tölgy egymástól tisztes távolságra áll, így bámulatos lombkoronát és méretes törzset növesztettek. Szélesen terpeszkedő, vastag ágaik 36 védett madárfajnak adnak fészkelőhelyet, egyben óvón-védőn borulnak az alattuk megbújó védett növények, mint például a méhbangó és a hullámzó árvalányhaj fölé. A virágok között a szintén védett magyar futrinkák és bikapókok futnak a mindennapi betevő után. A tölgy ősi, szimbolikus fa. Tekintélyes mérete és fájának keménysége a halhatatlanság és erő szimbólumává avatta, a kereszténységben a szilárd hit jelképe. 

A tölgyek és az általuk őrzött homokvidék sétáló családokat és kerékpárosokat vonzanak egész évben, a kis tisztás pihenésre, játékra csábít.

Nem véletlen tehát, hogy a Győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola tanösvényt helyezett ki, hogy bemutassa a terület értékeit, és 2022-ben a tölgyest Győr védett természeti területévé nyilvánították. 

A tölgyes egyike a városrész körül megmaradt erdős területeknek, melyek friss levegőt és elcsendesítő természeti élményt adnak a helyi közösségnek. A Szentiváni Öko Szeglet Egyesület célja a nevezéssel az volt, hogy megismertesse a terület értékeit, megtanuljunk rácsodálkozni a tölgyek kérgének mintázatára, az árnyat adó koronára és a levelek között lapuló madarak dalára, mert csak azt védhetjük meg, amit ismerünk és tisztelünk. 

A fák árnyat és éltető oxigént nyújtanak, tisztítják a levegőt, port és széndioxidot kötnek meg. Ezért a sok jóért cserébe most bárki támogathatja a tölgyeket egy gyors és egyszerű szavazattal. A www.evfaja.hu oldalon lehet szavazni úgy, hogy az érvényesítést a megadott e-mail címre érkező levélben kell megtenni, csak így veszi figyelembe a szavazatot a rendszer.  (További információ: Szentiváni Öko Szeglet Egyesület, szosz.szentivan@gmail.com, https://www.facebook.com/SzentivaniOkoSzeglet.) 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

szúnyog

Már számolják a szúnyogokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.