Haza és nagyvilág

Mutatjuk, miként jutott arra Győrszemere és Gönyű, hogy nem adja oda víziközműveit

Győrszemere, Gönyű | A 2022-ben elkészített vagyonértékelés alapján a győrszemerei ivó- és szennyvízrendszer együttes értéke 7,67 milliárd, a gönyűié 2,5 milliárd forint: a vagyonelem annak ellenére, hogy nem forgalomképes, jelentős értékkel bír, a közszolgáltatás alapját jelenti. A napokban mindkét testület többek közt ezért döntött úgy, hogy nem adja át ingyen a víziközművagyonát az államnak üzemeltetésre, Gönyű még úgy sem, ha a rá eső veszteségrészt ki is kell majd fizetnie.
Cséfalvay Attila

2023. február 2. 20:00

Pannon-víz
Fotó: Pannon-Víz

Győrszemerén január 24-én hoztak döntést. „Úgy gondolom, hogy egy ilyen szintű „államosítás” végrehajtásának nem az a módja, hogy az állam elvárja az önkormányzatoktól az önkéntes, térítésmentes vagyonátadást úgy, hogy cserébe semmilyen garanciát nem ad, illetve semmilyen olyan többletkötelezettséget nem vállal, ami az önkormányzat érdekeit szolgálja. Sajnos be kell lássuk azt a tényt, hogy a Pannon-Víz Zrt, mint társaság, valamint a tulajdonos önkormányzatok érdekei ebben a helyzetben szétválnak. A képviselő-testület elsődleges feladata a saját településének az érdekeit szolgálni. A Pannon-Víz Zrt., mint társaság érdekében, azért, hogy annak likviditása és működőképessége megmaradjon, nem áldozhatunk be egy ilyen vagyont felelőtlenül ezzel a megállapodás tartalmával" - vezette fel Horváth Gyula polgármester. Ezek után a testület úgy döntött: a tudomására hozott integrációs megállapodás tartalmát nem fogadja el, s az integrációhoz való csatlakozást jelen információk alapján nem tudja elrendelni. 

Gönyűn hétfőn ült össze a testület, hogy döntsön. Major Gábor polgármester elmondta, az az 54 millió forint, amit részvényarányosan kellene fizetniük jelen állás szerint a Pannon-Víz veszteségeinek pótlására, nem áll arányban a körülbelül 2,5 milliárd forintos közművagyonukkal (amit ugye ingyen kellene odaadniuk). Ezért javasolta, hogy sem a részvényeiket, sem a közművagyont, beleérte a földben lévő vezetékeket, a hidroglóbuszt és a kutakat ne adja át a testület. Nagy Gergely és Lakatos Attila képviselők is támogatták ezt a javaslatot, mondván stratégiai fontosságú vagyonelemekről van szó. A testület egyhangúlag szavazta meg, hogy sem részvényeit sem víziközművagyonát nem adja át az államnak. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mosoni-Duna

Szabályozni kell a vízi közlekedést

kvíz

KVÍZ: Bojkottál a negédes szubrett

munkahely

A fiatalok fele munkahelyet váltott idén

csúszás

Ha csúszik, beindulnak a gépek

zsinagóga

Adventi koncertek a zsinagógában

sport

Rangadók napja ez a vasárnap

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.