Haza és nagyvilág

Az új szakszervezeti elnök szerint a státusztörvénnyel a kisiskolák bezárását készítik elő

Magyarország | Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének nemrég megválaszztott elnöke szerint a státusztörvény bevezetésével a kormány célja az, hogy pénzt tudjon spórolni, és a pedagógushiányt is el tudja takarni. Ennek egyik módja pedig a kisiskolák bezárása. Ez elsősorban a vidéki intézményeket érinti.
Új Szó Nálunk

2023. május 29. 18:00

Totyik Tamás
Totyik Tamás soproni előadásán is beszélt a státusztörvénynek a kisiskolák végét jelentő hatásairól.  - N. M.

A kormány EFOP Pluszban tett vállalásai között szerepel, hogy pilot-rendszerben 35 iskolán kipróbálják az intézmény-összevonásokat, vagyis az iskolaközpontok létrehozását. Ezt az elképzelést az unió befogadta, de a kormány még nem tudja meglépni, mert még nem hívhatják le az uniós forrásokat. Addig is, amíg ezekhez hozzájutnak, a státusztörvénnyel megteremtik a törvényi hátteret a munkavállalók átcsoportosításához - idézi Totyik Tamás elnököt a Hírklikk. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ha meglesz a pénz, akkor majd először kipróbálják 35 iskolán, a 2024-es önkormányzati választások után pedig bezárják a vidéki kisiskolákat. Elsősorban azok az intézmények lesznek veszélyben, ahol a tanulói létszám 120 fő alatt van.  Togyik Tamás korábban, még alelnökként is beszélt erről veszélyről, többek között a megválasztását megelőző héten Sopronban is.

A kisiskolák bezárásával az érintett települések lejtőre kerülhetnek. Ráadásul az intézmények bezárásával sem tudják majd megteremteni a személyi feltételeket az iskolaközpontokban, hiszen a kisiskolákban most sincsenek szaktanárok. Vagyis a pedagógushiányt nem lehet majd az iskola-összevonásokkal eltakarni. 

A PSZ elnöke szerint az Orbán-kormány ugyanabba a hibába esik, mint a Bajnai- és előtte a Gyurcsány-kormány. Ők elkezdték a körzetesítéseket, az iskolaközpontok létrehozását, ám, amikor a folyamat megindult, akkor nem volt elég pedagógiai asszisztens, szociális munkás, iskolai pszichológus, a pedagógusokra pedig csak úgy „rázárták” az ajtót. A meglevő konfliktusok mellé, a más településről érkezettek miatt újabbak keletkeztek, nem volt iskolapszichológus, aki azt a törést segítette volna feldolgozni a gyerekeknek, nem volt elég fejlesztő pedagógus, elég szociális munkás. Azok a gyerekek, akiknek a szomszéd településre kellett átjárni, még a szociális megfigyelőrendszerből is kiestek, mert máshol voltak az iskolában, és máshol volt az önkormányzat gyermekvédelmi része. Ráadásul a gyermekvédelmi feladatok ellátását is leépítették az oktatási intézményekben, nem volt kötelező külön gyermekvédelmis munkakört létrehozni. 

Ha ezután iskolaközpontokat hoznak létre, akkor iskolabuszokra is szükség lesz, hogy a gyerekek eljuthassanak oda. Totyik Tamás szerint valószínűleg majd egy baráti cég megkapja a beszerezésüket. Ugyanis azok közül, amelyek már megvoltak, néhányat tavaly odaadtak a határon túli magyaroknak. 

A státusztörvény másik rejtett bombája a tanév meghosszabbítása – figyelmeztetett az érdekképviselet új elnöke. Ezt a miniszter rendelheti el, ha véletlen pandémia törne ki, vagy, ha gázhiány van, és a téli szünetet meghosszabbítják. A kiesett napokat és a tanév vége után július 15-ig ki tudják pótolni. Csakhogy a státusztörvényben benne van a csoportok maximált létszámának megemelése is. Vészhelyzet, vagy gázhiány esetén ez azt fogja eredményezni, hogy két iskolát összevonnak egy épületbe, az egyik iskolában majd délelőtt, a másikban délután tanulnak. Ezt a módszert Debrecenben a szakképzésben már kipróbálták, úgyhogy a minta már megvan. 

Totyik Tamás szerint még az is veszélye a kisiskolák bezárásának, hogy ezek jelentős része szegregált, hátrányos helyzetű, és roma tanulókkal teli intézmény. Ha ezeket beviszik az iskolaközpontokba, újabb konfliktusokat teremtenek, ennek pedig az lesz az eredménye, hogy akkor már az iskolaközpontokból fognak elvándorolni a fehér gyerekek. Úgy véli, távlatilag ez okozza a legnagyobb gondot, miközben a jelenlegi helyzet is tarthatatlan.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
eto

Tartja helyét az ETO és a Mosonmagyaróvár

kisokos

Középiskolás kisokos a felvételizőknek

kvíz

KVÍZ: Idegenül hangzik, de megszoktuk

innováció

Svájc maradt a leginnovatívabb ország a világon

Polyák Lilla

Így élnek Polyák Lilláék Kanadában

szemét

Kevesebb élelmiszert dobunk ki, de így is sokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.