Haza és nagyvilág

Egy kozmopolita lokálpatrióta

Győr | Mondhatni, már gyermekként beszippantotta a későbbi Széchenyi István Egyetem atmoszférája, hiszen szülei több évtizeden át az intézmény oktatóiként dolgoztak. Nem volt kérdés tehát, hogy Kiss Benedek a gimnáziumi érettségit követően innen kezdi meg nemzetközi utazását az üzleti és IT világba, de számára a győri horgony mindvégig erős maradt.  
Új Szó Nálunk

2022. november 17. 17:30

Kiss Benedek
Kiss Benedek kötődik a Széchenyi István Egyetemhez és Győrhöz is  - Fotó: Májer Csaba József

Kiss Benedek 2004-ben végzett a Széchenyi István Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakirányán, ezt követően Sydneyben, majd Berlinben folytatta tanulmányait. A nemzetközi üzleti ismeretek és mesterdiploma megszerzése után visszatért Győrbe, hogy testvérével és barátjával 2010-ben megalapítsák a ma már országosan is elismert Attrecto Zrt-t.  

Az addig elvégzett tanulmányok és néhány év tapasztalatszerzés birtokában, kiváló érzékkel tapintottak rá a szoftverfejlesztésben rejlő akkori nemzetközi lehetőségekre. Ma már az Attrecto Zrt. számos világcéget tudhat partnerei között, legyen szó autógyártókról, gyógyszercégről vagy lakossági szolgáltatóról.  

A cégnek, amely jelenleg 70 főt foglalkoztat, most is Győrben van a központja. Nem csak a városhoz, de a Széchenyi István Egyetemhez is megmaradt a kötődés, hiszen az Attrecto számos gyakornoki programot és közös innovációs projektet is indított az intézménnyel.  

Kiss Benedek egy korábbi interjúban „self made man” – ként aposztrofálta magát, aki mindig felkészülten várja az üzleti lehetőségeket, legyen szó a nemzetközi vagy hazai piaci igényekről. Adja magát a kérdés, hogy mit javasolna a fiataloknak, akik hasonló karrierutakon gondolkodnak:

Mindenek előtt azt, hogy legalább annyira ismerjék a saját cselekedeteik mögött rejtőző motivációs rendszerüket (azaz pontosan tudják, hogy mit miért csinálnak), mint a célpiacukat, az éves büdzséjüket vagy a vásárlóik szokásait.

Az angol nyelv magas fokú ismerete szerinte elengedhetetlen, de minél több nyelvet és kultúrát ismer az ember, annál nagyobb az eszköztára, annál felkészültebb, ha adódik a lehetőség, tette hozzá.

Az Attrecto Zrt. és Kiss Benedek is „úton” van még a képzeletbeli idővonalon. A cég jövőjét tekintve elmondja: „Kevesen látják, hogy még az egyszerűbb mesterséges intelligencia megoldások is felmérhetetlen potenciált jelentenek a fejlődés, a fenntarthatóság és általában az értéknövelés területén (ahol a fejlődés iránya inkább szándék kérdése). Amellett, hogy mindig is megbízható szoftverfejlesztő partnerei leszünk ügyfeleinknek, igyekszünk számukra a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket elérhetővé tenni és kiaknázni - és ki tudja, talán sikerül végül egy olyan megoldással előállni, ami új utat mutat a piacán.”  

A kérdés kapcsán Kiss Benedek azonban azt is elárulja, hogy ő maga „útelágazáshoz” ért: „Másfél éve már nem veszek részt aktívan a cég irányításában, új vállalkozásokat építek. Az egyik egy hangszergyár, ahol különleges, kézzel készített hangszerek készülnek. Ez a projekt négy fővel indult, mára már közel húszan dolgozunk itt együtt. A másik, a legújabb - és talán az összes közül a legnagyobb potenciállal rendelkező projekt - ipari kender-termesztéssel foglalkozik, de ez még egy olyan korai stádiumban van, hogy a részletekről még nem tudnék hitelesen mesélni.” (SZE)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
zöldség

Mit főzzek? Rakott zöldséget!

kvíz idegen

KVÍZ: Az immateriális dolgoknak nincs volumene

utazás

Rafinált tippek takarékos utazóknak

kormányhivatal

Vegyen hivatali autót!

útépítés

Itt jobban figyeljen az autópályán!

sport

Ajkára figyelnek a győri szurkolók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.