Haza és nagyvilág

Igazságosabb oktatásra van szükség

Magyarország | Akár több százezer is lehet azoknak a gyerekeknek száma, akiknek a napi iskolai jóllétét, hosszú távon pedig a jövőjét határozza meg, hogy megkapják-e a számukra szükséges pedagógiai gondoskodást. Ők azok a sajátos nevelési igényű, adott esetben szegregációban élő roma, vagy épp a háború elől menekülő ukrán gyerekek, akik a nélkülözhetetlen támogatás nélkül könnyen kiszorulnak az oktatásból. A Civil Kollégium Alapítvány cselekvési programot állított össze egy igazságosabb oktatásért.
Új Szó Nálunk

2023. február 18. 08:00

előadás, cka
Az Egyenlő hozzáférést minden gyermeknek az oktatásban! elnevezésű fórum minden résztvevője egyetértett abban, hogy a változást a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő szakemberek számának növekedése hozhatja el.  - CKA

A Civil Kollégium Alapítvány egy igazságosabb oktatásért indított cselekvési programjának első állomásán a szakértőkön és közösségszervezőkön kívül az ország különböző részeiből érkeztek pedagógusok és érintett szülők. Az Egyenlő hozzáférést minden gyermeknek az oktatásban! elnevezésű beszélgető fórum minden résztvevője egyetértett abban,: hogy a változást a nevelő - oktató munkát közvetlenül segítő szakemberek számának növekedése hozhatja el. Egy igazságosabb, a hátrányokat kiegyenlíteni képes oktatás alapját pedagógiai asszisztensek jelentik. Mellettük fontos szerepük van a tapasztalati szakértőknek, akik képesek közvetíteni, hidat képezni az iskolai munkatársak és a szülők között. A háborús övezetből menekülő gyerekek számára pedig a nyelvi akadálymentesítést megteremtő segítő biztosítja a bekapcsolódást az oktatásba, nélkülük csak a kirekesztettséget élnek meg amúgy is traumákkal teli élethelyzetükben.

A Civil Kollégium Alapítvány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan jogszabályi változások szülessenek, amelyek nem az iskolai létszám alapján határozzák meg az asszisztensek létszámát, hanem a szükséglet, egyéni igény dönti el. Ma egy kis létszámú iskolában ugyanis - amilyen a magyar iskolák nagy része - a jogszabály szerint mindössze egy asszisztens dolgozhat, miközben alig van olyan osztály, ahol legalább két, valamilyen támogatási szükségletű (SNI-s) gyermek ne tanulna.

Az ország több településén, az ottani oktatási intézményekben kísérleti program során mutatják be a segítők munkájának eredményeit. A pilot projekt tervezését megelőzően a Budapest Intézetet elemzést készített a hazai helyzetről és pedagógiai-szakmai javaslatok alapján a szükséges létszám- és bérfejlesztésről. A cselekvési programhoz a társadalom egészét igyekeznek megnyerni, hiszen egy igazságosabb nevelési oktatási rendszer mindenkinek a közös érdeke. A tanárok terhei végre csökkennének, a segítségre szorulók megkapnák a szükséges támogatást, míg a többi diákra is több figyelem juthatna. A sikeres társadalom egyik alapját a közösségek képezik: a közös cselekvésre, együttműködésre képes és hatalmas erőforrást jelentő csoportok. A külföldi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják: hogy a fejlett demokráciákban az egyenlő bánásmód jelenti a társadalmi mobilitás alapját, a jövő megteremtését. Az igazságosabb, jól integráló európai közoktatási-nevelési rendszerek alapbázisa pedig a megfelelő számú segítő szakemberek foglalkoztatása. Kiemelt szerepük van az oly fontos iskolai jóllét megteremtésében.

A Budapest Intézet kutatását ide kattintva ismerhetik meg.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kvíz

KVÍZ: Bojkottál a negédes szubrett

munkahely

A fiatalok fele munkahelyet váltott idén

csúszás

Ha csúszik, beindulnak a gépek

zsinagóga

Adventi koncertek a zsinagógában

sport

Rangadók napja ez a vasárnap

hori

A szűznek a részletekre való figyelem kulcsfontosságú lesz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.