Haza és nagyvilág

OLAF: Magyarország a szabálytalanok élmezőnyében

Magyarország | Továbbra is az élmezőnyben van Magyarország, ami az uniós források szabálytalan felhasználását illeti - derült ki az uniós csalásellenes hivatal (OLAF) éves jelentéséből. A magyar adatok továbbra is az uniós átlag többszörösét teszik ki.
Új Szó Nálunk

2022. június 9. 14:00

euró, pénz
Kiemelkedően rossz a helyzet Magyarország kapcsán az EU közös költségvetése felé befizetendő saját források terén - állapította meg az uniós hatóság. - Fotó: Stock

Az összegzés most is négy évet ölel fel. A 2017 és 2021 közötti időszakban az OLAF vizsgálatai alapján 18 esetben kérték a magyar hatóságokat eljárás lefolytatására. Az uniós szerv ugyanis közvetlenül nem végezhet a tagállamokban nyomozati cselekményt és nem emelhet vádat, erre az Európai Ügyészség lenne jogosult, ott azonban Magyarország nem tag. Az említett 18 eset közül 12-ben a magyar hatóságok semmilyen lépést nem tettek, hat esetben indult meg a vizsgálat, ebből kettőt ejtettek, négy esetben jutott el az ügy a vádemelésig.
Kiderült az is, hogy az OLAF kilenc olyan ügyet zárt le tavaly Magyarországgal kapcsolatban, ahol EU-s pénzekkel csaltak, ebből öt esetben fogalmaztak meg ajánlást az ügyészség felé.

Kiemelkedően rossz a helyzet Magyarország kapcsán az EU közös költségvetése felé befizetendő saját források terén. Ez a beszedett vám- és áfabevételeket jelenti, az OLAF szerint a valóságosnál jóval kisebb importot jelent le sok cég a hatóságok felé, vagy pedig az ellenőrzések nem szúrják ki a hiányosságot, így sok adót és vámot nem utal tovább Magyarország a közös költségvetésbe - idézi a jelentést az Euronews.

Ez azt jelenti, hogy tíz eset alapján Magyarország esetében 21,59 százalékos büntetés javasolt kiszabni az OLAF. Még ennél is több a szlovák adat, 42,79 százalék, ami viszont arra utal, hogy a két ország között változatlanul virágzik a termékek színlelt ide-oda utaztatása és a határon átnyúló áfacsalás. Csak összehasonlításul: ebben a kimutatásban az uniós átlag 1,4 százalék.

Szintén jóval az átlag fölötti a magyar adat az uniós kohéziós és mezőgazdasági visszaélések terén. Négy év alatt 26 vizsgálat zárult le olyan eredménnyel, amelyben az javasolják az Európai Bizottságnak, hogy pénzügyi szankciókat alkalmazzanak. Ennek az értéke a teljes forrásösszeg 0,69 százaléka. Ennél csak Olaszországban (0,96%) és Bulgáriában (0,93%) jeleztek magasabb értéket. Az EU-s átlag 0,25 százalék.
 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
labdarúgás

Huszonöt éves jubileumára új klubépületet kap a győri Üstökös FC

pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.