Haza és nagyvilág

Ön tudja, kik az akolitusok?

Győr, Pannonhalma | Még a hívő, templomba járó emberek sem biztos, hogy ismerik az akolitus feladatait: áldoztatja a híveket, szolgál az oltárnál, példát mutat és közösséget épít. Győrben nemrég két új akolitust avattak.
Új Szó Nálunk

2023. április 8. 10:00

Cirill
Légmán László avatása - Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A Ferenc pápa által elindított szinodális folyamat meghatározó része, hogy az avatott lektorok és akolitusok növekvő számban segítsék az egyházközségek szolgálatait. A Pannonhalmi Főapátság is több kurzust szervezett – erről számol be a főapátság honlapján. 

A képzést elvégzők egy év próbaidő után megerősítették elköteleződésüket, majd akolitussá avatták őket. A közelmúltban, a böjt ideje alatt egy-egy új akolitus szolgálatával gazdagodott a Pannonhalmi Területi Főapátság. Hortobágyi T. Cirill főapát Ménfőcsanakon és Kismegyeren ünnepi szertartáson avatta fel Légmán Lászlót és Horváth Andrást.  

Cirill főapát szentbeszédében a következő gondolatokkal körvonalazta feladataikat:

Az akolitus, aki ma ebben a szentmisében beavatást nyer, liturgikus szolgálatot teljesít: áldoztatja a híveket, szolgál az oltárnál. Ám leginkább az a küldetése, hogy életpéldával, szóval és tettel is sugározza a hit erejét, a bizodalmas hitből forrásozó élet szépségét! Az a feladata, hogy átélje maga is, hogy a böjtidőszak, a hit elmélyítésének időszaka, és úgy mutassa fel családjában, és mindazok előtt, akik nyitottak erre, hogy kedvet kapjanak a hit elmélyítéséhez. Ám ez csak egy része feladatának. Ma ugyanis annyi embertársunk van, aki nem keresztény környezetben szocializálódott, nem járt hittanra, szülei nem tanították meg imádkozni, nem vitték templomba. Őket nem tudjuk megszólítani a templomi kultuszainkkal. Az egy következő lépcső, hogy a szentségek erejét megtapasztalják. A teológusok azt mondják, hogy kell egy preevangelizációs időszak. Ez pedig minden hívőnek feladata, de azoknak, akik szolgálattevők az egyházban, különösen is! Életpéldával, szóval és tettel sugározni azt, hogy Isten szeretete körülvesz bennünket!” 

akolitus
Horváth András az avatási szertartáson Cirill főapáttal  - Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A két új akolitussal rövid interjút is közöl a bencés internetes oldal. A két felavatott így beszélt arról, hogy mi indította arra, hogy jelentkezett a képzésre és akolitus legyen. 

Horváth András: Gyerekkoromban nagyon sokáig ministráltam, amit szerettem és adott egyfajta alapozást. Később is gyakorló keresztény maradtam, végig bennem volt a vágyódás az oltárszolgálatra, de nem találtam ennek keretét. Aztán két éve, amikor körbement a felhívás az akolitus képzésre, úgy éreztem, ez nekem való, nekem ott a helyem. Feleségem is egyetértett és támogatott. A racionális része pedig az a döntésemnek, hogy a papjainknak segítségre van szükségük. Ha én tudom szolgálattal támogatni a plébánosomat, a közösségemet, az hasznos mindannyiunknak és akkor el kell vállalnom. Szükség lenne rá, hogy minél többen vállaljanak ilyen szolgálatot. 

Légmán László: Nálam is hosszú és mély folyamat volt. Egy idő után egyre jobban közelítettem Istenhez. Kisgyerek korom óta ministráltam, és mindig vonzott az oltár körüli szolgálat, szerettem végezni. Misére járó ember maradtam felnőtt koromban is. A hittudományi főiskola elvégzésére tulajdonképpen egy hiányérzet késztetett. Én tízéves koromban bérmálkoztam, és akkor a hitoktatás is véget ért számomra. Belátható, hogy ebben az életkorban az ember még olyan sok mindent nem tanul meg, és nagyon más válaszokat keres és talál, mint felnőttként. Bő tíz éve jártam már egyszer Szentlélek-szemináriumra, és 2008 óta minden évben részt veszek a Szent Benedek Zarándoklaton a szervező csapat tagjaként. Aztán a Győri Hittudományi Főiskolán teológiai képzésre iratkoztam be. katekéta és lelkipásztori munkatárs szakon az abszolutóriumig jutottam el. Bartók Ferenc atya szólított meg később, hogy érdekelne-e az akolitus szolgálat, amire örömmel igent mondtam. 

További részletek itt olvashatnak erről a különleges szolgálatról és a két új esküttevőről.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sport

BL férfi kéziben és fociban

hamburger

Rekord a lottón: hány hamburger jön ki a főnyereményből?

kvíz

KVÍZ: Idegenből jött szavaink

autó

A szökőév miatt egy nappal előbbre került kgfb-díjfizetés határideje

hori

A halak intuíciói ma segíthetnek eligazodni kényes helyzetekben

belvíz

Győr-Moson-Sopron földjeinek 3 százaléka belvízzel borított

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.