Haza és nagyvilág

Pannon-Víz: a vámosszabadi polgármester levele a helyiekhez

Vámosszabadi | Ambrus Gellért a Facebookon keresztül szólította meg a településen élőket.
Új Szó Nálunk

2022. szeptember 1. 17:00

levél
Vámosszabadi felülnézetből. Fotó: Facebook / Ambrus Gellért polgármester 

A település vezetőjének bejegyzését változtatás nélkül közöljük:   

„Tisztelt Lakosok, ahogy az elmúlt napokban sokan olvasták, a Pannon-Vízben tulajdonos településeknek szoros határidővel jelezniük kell az állam felé, hogy kívánnak-e részt venni egy olyan integrációs folyamatban, amely a víziközmű-szolgáltatók működési feltételeit rendezi.  

Az augusztus 31-ig meghozandó döntés csak szándéknyilatkozat, szeptember 20-ig kell tényleges döntést hozni arról, hogy az integráció keretében valóban át kívánják-e adni ingyenesen az államnak a települések a Pannon-Víz által üzemeltetett önkormányzati közművagyont. 

A közművagyon átadása lehetővé teszi, hogy a jelenlegi irreális üzemeltetési feltételek között is garantált legyen a közműszolgáltatás. Mit értek irreális feltételek alatt: 2012 óta változatlan vízdíj és most megugró energiaárak miatt pótlólagos, az önkormányzatok által befizetendő tőkeemelést igényelne a szolgáltató. A Pannon-Víz változatlan működési feltételek melletti gazdálkodása a jelenlegi, állam által megszabott feltételrendszerben nem lehet eredményes, újabb és újabb befizetéseket kellene teljesíteni a tulajdonos önkormányzatoknak a működés fenntartását biztosítandó. Ehhez jön még az a teher, hogy a hálózatot fejleszteni is szükséges.  

Vagy az önkormányzatok vállalják ezt a pénzügyi terhet, vagy valaki más (ez esetben az állam). Az állam a már tulajdonába vett víziközmű cégek működését 100mrd Ft feletti összeggel támogatta az elmúlt időszakban, az önkormányzati tulajdonú cégek nem kaptak állami támogatást.  

Vámosszabadi tulajdonrésze a Pannon-Vízben 0,35%, ami azt is jelenti, hogy a szükséges tőkeemelésből nekünk ennyit kellene állnunk, ami elérheti a több tízmillió forintot is (ez egyszer még megoldható lenne), de a 61%-os részesedésű Győrnek ez akár milliárdos terhet is jelenthet. A döntés tétje, hogy változatlan működési feltételek mellett (amelynek egyik legfontosabb elemét, a vízdíjat az állam határozza meg) működőképes marad-e a víziközmű rendszer. Jelenlegi szabályozási környezetben ez nem valószínű, még akkor is kérdéses lenne, ha megszűnne a vízdíjra a hatósági ár. Összességében a vagyonátadással az állam átvállalná a ellátási felelősséget, az állam garantálná a működést és a megfelelő vízellátást az általa meghatározott áron.  

Csak analógiaként: a helyzet olyan, mintha Önöknek a 2012-es fizetésükből kellett volna évről évre egy működő családi költségvetést összerakniuk. Ha eddig sikerült is, a jelenlegi árakon, elszálló költségek mellett már biztosan nem sikerül.  

Hangsúlyozom: a jelen helyzetben a közművagyonról hozandó döntés nem politikai döntés, nem az a kérdés, hogy egyetértünk-e az állami tulajdonba kerüléssel vagy sem, hanem az, hogy működőképes marad a rendszer vagy sem.” 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.