Haza és nagyvilág

Parragh is KISZ-titkárként kezdte, mielőtt nagyvállalkozó, majd kamarai elnök lett

Magyarország | Parragh László nevét ma már azok is ismerik, akik egyébként nem olvasnak híreket, nem vállalkozók és nem is érdekli őket különösebben a közéleti állóháború. A Sopronban érettségizett kamarai elnök megdolgozott azért, hogy érdekessé váljon, bár ez most nem biztos, hogy örömmel tölti el.
Nagy Márta

2022. július 15. 20:00

Parragh
Parragh László Fotó: MTI 

Egy régi népszabadságos cikket ásott elő Hadházy Ákos képviselő Parragh Lászlóról. A jelenleg éppen - többek között a KATA átalakítása miatt - közutálatnak örvendő  kamarai elnöknek az egyik vállalkozása az amerikai Delaware államban van bejelentve. 

"Ha már Parragh szerint a KATA alanyok adócsalók, akkor emlékezzünk meg arról, hogy Parragh elnök úr maga is vállalkozó (nagybani csempeárus), és ebben a minőségében nem annyira szeret közterheket fizetni. A ma már nem létező, de archívumként olvasható Népszabadság egyik 2014-es cikkéből derül ki, hogy Parragh László családja a saját cégeik egy részét kiszervezte az off-shore paradicsomnak számító Delaware államba, és még a saját maga által vezetett kamarába sem léptette be azokat (amikor még nem volt kötelező a kamarai tagság). Ha rákeresünk a címre, egy teljesen hétköznapi amerikai házat találunk, amelyben egy mérnöki tanácsadó cég székel, a Parragh család vállalkozásáról nem tud a Google. Ez nem meglepő, Delaware állam igazi adóparadicsom, bárhova be lehet jegyezni bármilyen céget, amelynek két dolgot nem kell tennie: helyben gazdasági tevékenységet végezni és társasági adót fizetnie" - írja Hadházy a közösségi megosztón.

A Népszabadság 2014-es cikke most több helyről is visszaköszön, a mérsékelteket fejcsóválásra, a bátrabbakat újabb elásott információk kiásására ösztönözve. Mert az internet nem felejt - csak az ember.

A Szabad Pécs például arról ír, hogy Parragh ellen etikai vizsgálatot kezdeményezett a saját kamarája.  Az elnök egy iskolai rendezvényen akarta megmutatni, mennyire egyetért a kormány narratívájával, ám LMBTQ-s kijelentései miatt határozatban figyelmeztették a magyar kereskedelmi és iparkamarák etikai kódexének megsértése miatt, „tekintettel arra, hogy olyan témában nyilatkozott meg, amelyre nem volt jogosult”.

Ez is érdekes, mint ahogy az egész ember az. Aki ismeri, tudja, hogy rendkívül szívélyes, jó humorú, a hozzá közel állókért akár áldozatokra is kész ember. A gyerekkora nem volt egyszerű, de erről nem is ő tehet. Undon született, Sopronban érettségizett, Szájer József például osztálytársa volt. A Magyar Narancs portréjában a továbbiakról ez derül ki:

A felsőoktatási képzésbe elsőre nem került be, két évvel az érettségi után vették fel a Pécsi Tanárképző Főiskola történelem-orosz szakára, de csak az első évet abszolválta. 1983-ban még részképzősként a Szovjetunióban, Odesszában tanulta az oroszt, hazatérve beiratkozott az állam- és jogtudományi karra. Kollégista volt, az évekkel később végzett évfolyamok tagjai a "seftes" jelzővel idézték fel alakját; ügyesen üzletelgetett a 80-as évek zavaros viszonyai között. 1988-as végzése után is eljárt az egyetemi bálokra, ahol "irigykedve figyeltük, amikor márkás öltönyben kiszállt a menő autójából". 

Erre az időszakra jól emlékezik ma is néhány egykori pécsi jogászhallgató.  "Parragh az egyetem kollégiumának KISZ titkára volt, és volt valami egyetemi kiszes/mszmp-s funkciója is. Arra emlékszem, hogy Parragh minden létező kedvezményt megkapott" - fogalmazott egyikük. 

A vállalkozó szellem tehát sosem hiányzott a kamarai elnökből és a helyezkedés tudományát is korán megtanulta. 1986-87-ben az NSZK-ban a bayreuthi nyári egyetem hallgatója volt, a diplomaosztója után pedig azonnal vállalkozást alapított. A Parragh Rt. 1989-ben megnyitja első üzletét Budapesten, exkluzív fürdőszoba-berendezéseket értékesített, volt üzlete Sopronban is. Ekkor kapja a "csempés" ragadványnevet, voltak évek, amikor a bulvársajtó csak  csempekirályként emlegette.  A fürdőszobai vállalkozás később hatalmas hitellel bebukott, de Parragh nem az a fajta, aki ne kezdené újra. A vállalkozó 2000 óta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, 2017 óta a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja. A 2020-as Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 38. legbefolyásosabb személye.

Ma pedig már a híreket alig követők is ismerik a nevét. Ő az, aki a béremelésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a tanároknak „ott a szabad nyár”, a tűzoltókat pedig szerinte „motiválhatja a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. Ő kezdte el piszkálni a katásokat is, úgyhogy az idén hatvanéves Parragh igazán megdolgozott az ismertségéért. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Audi

Ennyi lesz a béremelés a győri Audinál

spagetti

Mit főzzek? Halas spagettit!

kvíz

KVÍZ: Mennyi az, ami nekem nem érdekes?

albérlet

A győri albérletnél vidéken csak a debreceni kerül többe

benzin

A dízel most nem drágul

eső

Sárga a régió, zivatar jöhet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.