Haza és nagyvilág

Szabadabb Magyarországért dolgoznak

Magyarország | Negyedik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjakat elismerve azokat a bátor embereket, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak. A zsűri díját Glonczi László kapta, aki hosszú évek óta nem csak felhívja a figyelmet a romákat ért különböző jogsértésekre, de lankadatlan szorgalommal fel is lép ellenük. A közönség díját Szalóki Viktor vehette át az aHang önkéntes aktivistáit képviselve.
Új Szó Nálunk

2022. szeptember 22. 15:00

Glonczi László
Glonczi Lászlónak missziója, hogy minél több roma származású gyereknek segítsen megfelelő oktatáshoz jutni. - TASZ / Pivarnyik Balázs

„Ahhoz, hogy szabad és egyenlő országban éljünk szükség van bátor emberekre, akik tesznek a saját és mások jogaiért, érdekeik képviseletéért. A SZABAD-díjat azért hoztuk létre, hogy őket megünnepeljük” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a szerda este megtartott díjátadón a 6szín Teátrumban. A jelöltek személyére bárki tehetett javaslatot, közülük a TASZ munkatársai választották ki azt a hét embert, akik a gálán történeteikkel is bemutatkoztak. 

A zsűri díját Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Marge  dalszerző és énekes, Miklósi Gábor,  a 444 újságírója, Molnár Áron színművész és Kapronczay Stefánia Glonczi Lászlónak ítélte oda 14 éve tartó jogvédői munkásságáért. “Glonczi László egy olyan ügyért harcol, ami már évszázadok óta velünk van, a roma és nem roma magyarok szegregációjának felszámolásáért, ami születéstől fogva meghatározza sokak sorsát. Hisz és tesz azért, hogy ezt a problémát, a megkülönböztetést feloldja. Ez a bátorság és remény fejezi ki a SZABAD-díjat” – mondta Kapronczay Stefánia.

„Amit elértem, azt csak úgy érhettem el, hogy minden egyes gyermeket, sajátomnak tekintettem. Minden egyes sikert, a saját gyerekem sikereként könyveltem el” – mondta Glonczi László, akinek személyes missziója, hogy minél több roma származású gyereknek segítsen megfelelő oktatáshoz jutni. Három oktatási intézményben per nélkül, egyben pedig peres úton vetett véget a szegregációs gyakorlatoknak. Az általa alapított Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete ma már nemcsak az iskolai szegregáció felszámolásával, hanem lakhatási vagy munkahelyi diszkriminációs ügyekkel is foglalkozik, mert ahogy mondta, „van még diszkrimináció ma Magyarországon, amit orvosolni kell”. Legnagyobb sikerét annak tekinti, hogy panasza nyomán idén az EU megállapította, hogy 1,7 milliárd uniós pénzből finanszírozott integrációt célzó programok valójában a szegregációt erősítik Nyíregyházán. Így a magyar államnak ezt az összeget vissza kellett fizetni.

Szalóki Viktor,
Szalóki Viktor. - TASZ / Pivarnyik Balázs

„Már önmagában az a tény, hogy a demokratikus értékeket valló társadalmi szereplők – pártok, civilek, mozgalmak – összefogtak és egy közös célt jelöltek ki maguknak, siker. Ez pedig megmutatta, hogy mi magyarok, hiába gondolkodunk százezerféleképpen a világról, képesek vagyunk egy irányba fordulni és közösen cselekedni” – mondta Szalóki Viktor, aki az aHang nevében vette át az idei közönségdíjat. 

Valamennyi jelölt története és munkája kiemelést érdemel, ezért a díjátadó partnereitől minden jelölt kapott díjat. A BOOKR Kids különdíját Balogh Fruzsina kapta az Oltass, hogy élhess! kampány aktivistájaként. Beszédében kiemelte, hogy a kampány azért volt sikeres, mert eddig soha nem látott roma összefogást hozott össze.

A Közélet Iskolája különdíjával jutalmazták Pető Attilát és Zámbó Andreát. Pető Attila elsőként vállalta névvel és arccal, hogy fiatal korában egyházi zaklatás áldozata volt, Zámbó Andrea pedig annak a sok százezer embernek a nevében fogadta el különdíjat, akik fáradságot nem ismerve segítik az ukrajnai menekülteket, példát mutatva emberségből és személyes áldozathozatalból egész Magyarországnak.

A Partners Hungary felajánlásából további különdíjban részesült Simkó Edit, aki a pedagógustiltakozások emblematikus arca lett, illetve Szalay Ildikó és Horányi Tibor a Nagy Tavak Koalíciót képviselve, akik fáradhatatlanul védik az élővizeinket, hogy a következő generációk számára is fennmaradjanak vizes élőhelyeink.

A szervezők köszönik a Brit Nagykövetség támogatását, amellyel a rendezvény lebonyolításához járult hozzá. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.