Haza és nagyvilág

Székesfehérvár polgármestere már bizakodó

Székesfehérvár | „Jó hírrel szolgálhatok! Az új rendelet értelmében körülbelül 50 százalékkal, 25 586 Ft/GJ-ra csökkent a távhő ára az önkormányzati intézményeink és épületeink számára január 1-től!” – jelentette be Cser-Palkovics András
Új Szó Nálunk

2023. január 8. 18:00

Cser-Palkovics
- Fotó: Facebook / Cser-Palkovics András

Dézsi Csaba András győri polgármester is többször hivatkozott kollégájára, mint akinek döntéseit figyelemmel követi, így mi is figyeljük Székesfehér első emberének Facebook-oldalát. Ha nem is mindegyik posztját, de az érdekesebbeket megosztjuk, a mostani is ilyen:  

Cser-Palkovics András ugyanis bejelentette, hogy a távhő árának jelentős csökkenése miatt „a Vörösmarty Színházat a tervezettnél korábban, már március 1-jén újranyithatjuk!” 

A bejegyzése pedig így folytatódik:   

Persze, ez még mindig jóval magasabb költség a korábbi, „békebeli” árakhoz képest: anno cca. 4400 Ft/GJ-ért tudtuk fűteni az önkormányzati épületeket, tehát a 2022 végén tapasztalt 50 890 Ft-os ár több mint tízszeres (!) költségnövekedést jelentett, amely most valamelyest konszolidálódik, „csak” körülbelül ötszörös költséggel kell, számoljunk idén őszig. 

Az energiaválság előtti árakon nagyságrendileg 170 millió forintba került a távhős épületeink fűtése. Ez a 2022-es, brutálisan megdrágult árakkal számolva 1,2-1,3 milliárd forintra nőtt volna, ha a teljes fűtési szezonban ezzel az árral, változatlanul üzemeltünk volna. Ebből 300-350 milliót tudtunk volna faragni a masszív takarékoskodási intézkedésekkel. 

Utóbbiak kapcsán 2022 októberéről és novemberéről már konkrét adataink vannak: az intézkedések, ha kellemetlenek is néha, de hatásosak: Több mint 50 százalékos csökkenést tudtunk elérni az önkormányzati létesítmények energiafelhasználásában. Köszönet ezért minden kollégámnak, az intézmények, cégek vezetőinek, munkatársainak, Önöknek pedig a türelmükért és belátásukért, melyekkel a takarékossági intézkedéseket fogadták!  

Összegezve elmondható, hogy a korábbihoz képest egy kis optimizmussal tervezhetjük a város ’23-as költségvetését. Persze, az energiaárak továbbra is magasak, továbbra is takarékoskodásra lesz szükség, azonban már most látszik: súlyos százmillió forintokat tudunk majd megspórolni csak a távhő árának konszolidációján. Bízom abban, hogy a trend nem áll meg és valamelyest normalizálódnak az árak, ha vissza nem esnek az energiaválság előtti szintre. Az idei költségvetést is ennek megfelelően, óvatosan, a stabilitásra és a működésre fókuszálva tervezzük meg. A város 2023. évi költségvetését várhatóan február közép tárgyalja majd a közgyűlés. (Jó lenne hasonló győri számokkal is találkozni.) 

Egy másik posztjában pedig bejelentette Cser-Palkovics, hogy a nyugdíjasok 7500 forintos helyi támogatását is biztosítani tudják 2023-ban.  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.