Haza és nagyvilág

Szentiváni fejlesztés: vita arról, hogy lesz-e vita

Győr | Újabb fordulójához érkezett a szentiváni akkumulátorgyárról szóló küzdelem a városháza és a civilek között. A városi újság cikke azzal vádolja az Öko Szegletet, hogy lemondták a megbeszélt találkozót. Szerintük ez azonban nem igaz, lesz találkozó.
Új Szó Nálunk

2023. július 28. 11:10

szentiván

„Három nappal a tervezett időpont előtt lemondta a Városházával folytatandó megbeszélést a talajvízben mért adatok ismertetéséről a győrszentiváni Öko Szeglet. Más időpontokat javasolnak” – írja a Győr Plusz. 

A cikkben megemlítik, hogy a szervezet akkugyár ellen tiltakozik, pedig annak „a térségbe telepítéséről egyébként semmiféle döntés nem született.” 

Szóvá teszik azt is, hogy a civilek mérés máris kimutatta az NMP nevű oldószer csekély mértékű jelenlétét, holott attól tartanak, hogy a szer egy majdani akkugyár miatt fog megjelenni. És ismételten hozzáteszik:

Akkumulátorgyárnak azonban jelenleg híre-hamva sincs.

A cikk szerint egyébként NMP „ártalmatlan mértékben – jogszabályban ennek még csak határértéke sincs – esetenként minden ipari és mezőgazdasági tevékenység közelében kimutatható lehet.” 

Szóvá teszik továbbá, hogy a civilek a vizsgálat eredményét nem mutatták meg, holott azt a város kérte. Bár felajánlották az embereknek, hogy egy buszmegállóban megtekinthetik az eredményeket, de „ebben a komolytalanságban az önkormányzat nem vett részt”. 

Az önkormányzat által javasolt személyes találkozást pedig Öko Szeglet három nappal korábban lemondta és új időpontokat javasolt. 

Nem sokat váratott magára a válasz. 

A Szentiváni Öko Szeglet Egyesület (SZÖSZ) a Fcebookon tette közzé álláspontját. Pontokba szedve írták le válaszukat: 

1. A 2021-ben alakult, fiatal családanyákból álló önkéntes, győri, környezetvédelemmel foglalkozó csoport megállapítja: „eddig is, a jövőben is minden olyan felkérésnek szívesen eleget teszünk, amely céljaink elérését elősegíti és értékrendünkkel összeegyeztethető”.  

2. Az NMP oldószer kapcsán leszögezik: „a veszélyes anyagnak minősülő, toxikus hatású NMP oldószernek a jogalkotó szándéka szerint valószínűsíthetően azért nincs határértéke a talajvízben, mert ott ez a természetben nem előforduló, egészségügyi kockázatot jelentő anyag meg sem jelenhetne!” 

3. Valótlanságnak tartják például azt az állítást, miszerint a mérési jegyzőkönyvek megtekintésére az egyesület egy buszmegállóban adott lehetőséget az érdeklődőknek. Hozzáteszik, hogy egyesületük „nem (csak) egy esetleges akkumulátorgyár, hanem a lakóházaktól, iskolától, óvodától párszáz méterre tervezett, 500 futballpálya méretű, különösen veszélyes, fertőzés-, tűz- és robbanásveszélyes, bűzös, nagy zajjal járó tevékenység végzésére alkalmas terület (GIPZ) kialakítása ellen küzd.”  

4. Ami pedig a cikk konkrét állítását illeti, azaz hogy lemondták az önkormányzattal megbeszélt találkozót, kijelentik: „az általunk (és nem az önkormányzat által) kezdeményezett, a környezetvédelmi osztály vezetőjével lefolytatott egyeztetési folyamat végén a megbeszélés időpontjaként 2023. augusztus 23-ában állapodtunk meg. Ezen kívül semmilyen egyéb időpont nem került korábban sem rögzítésre, sem lemondásra.

A 23-ára megbeszélt találkozón egyesületünk delegációja a vizsgálati anyaggal és jegyzőkönyvvel együtt képviseltetni fogja magát.

A legmagasabb szintű szakmaiság jegyében a vizsgálatokat végző cég vezetőjének részvételét is szorgalmaztuk, de mivel a mai napig nem kaptunk hivatalos választ arra, hogy az önkormányzat részéről kik vesznek részt a megbeszélésen, ennek létjogosultsága egyelőre kérdéses.” 

Aki további részletekre kíváncsi, az olvassa végig a Győr Plusz cikkét és a Facebook-bejegyzést

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lencseleves

Mit főzzek karácsonykor? II. – Lencseleves füstölt sonkával

gáz

A gázfűtés ellen dolgozik az idő

kvíz

KVÍZ: Jó kis magyar bakelit

Eplény

Eplény várja a síelőket

gázolás

Zebrán gázoltak, súlyosak a következmények (VIDEÓ)

sport

Juve-Napoli és Ronaldo

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.