Bűnügy és baleset

A járművek adatvédelmi szabályozása nem mindig szolgálja a közérdeket

Magyarország | A személyes adatok védelme minden olyan esetben szükséges lehet, amikor annak célja az egyén védelme és a magánélet tiszteletben tartása. 2016 óta az Európai Unió összes tagállamának kötelezően meg kell felelnie az Általános Adatvédelmi Rendeletnek (GDPR), még akkor is, ha ez esetenként kellemetlen hátrányokkal jár, vagy az adatvédelem egyéb területein joghézagokat okoz.
Új Szó Nálunk

2023. február 26. 11:00

autó
Egy autó futásteljesítménye, kárfeljegyzései, szerviz- vagy karbantartási előzményei a jármű rendszámának VIN-száma alapján tárhatók fel. - Pixabay

A jogszabályok értelmében mind a VIN-szám, mind a járművek rendszáma személyes adatnak tekinthető, és akként is kell kezelni. Ez az oka, hogy akár a VIN, akár a rendszám ismeretében bárki nem deríthet ki adatokat ezekről. Egyes kormányzati szervek vagy akár vállalkozások azonban rendelkezhetnek olyan adatokkal, amelyek révén személyes adatokhoz juthatnak, de az általános adatvédelmi szabályzatnak való megfelelés értelmében ezeknek az intézményeknek minden személyes információt kötelességük is védeni.

- Egy autó futásteljesítménye, kárfeljegyzései, szerviz- vagy karbantartási előzményei a jármű rendszámának VIN-száma segítségével tárhatók fel. Ez a fő oka annak, hogy egyes intézmények nem hajlandók tájékoztatást adni a járművek történetéről  – mondja Matas Buzelis, Association of Automotive Intelligence (AAI) szövetség elnöke.

A szakember hozzáteszi, a futásteljesítményről, sérülésről vagy karbantartásról szóló nyilvántartást nem tekinthetjük személyes adatnak, hiszen ezek az adatok elsősorban a járművekre vonatkoznak. Egyetlen nyilvántartás sem köthető konkrét személyekhez, tekintve, hogy a használt járművek jellemzően néhány évente új tulajdonoshoz kerülnek.

Egy autó történetével kapcsolatos információk megszerzése mégis komoly paradoxonhoz vezethet, hiszen nincs, ami alapvetően védi az autóvásárlókat a tisztességtelen eladókkal szemben.

Ha például egy használtautó-vásárló tisztességtelen személytől vásárol járművet, meglehetősen problémás lehet nyomon követni egy olyan autó előéletét, amit egy másik országból importáltak. Vannak ugyan platformok, melyek biztosítják az előzmények ellenőrzését, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek az előzmények elérhetők is lesznek. Ennek okát az egyes országok szabályrendszerében és a GDPR értelmezésében kell keresni.

- Vessük össze például a németországi és a svédországi gyakorlatot. Míg Svédországban minden állampolgár számára adott a lehetőség, hogy az országban regisztrált bármely jármű történetét megismerje, Németország ezzel teljesen ellentétes álláspotot képvisel. Annak ellenére, hogy Németország a legnagyobb használtautó-exportőr Európában, túlságosan komolyan veszik itt a VIN-számokat, és nem nyújtanak hathatós védelmet a használtautó-vásárlóknak” – mondja az Automotive Intelligence Szövetségének munkatársa.

Az autópiaci szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a tisztességtelen eladók módosíthatják is a jármű kilométerórájának állását, ami alapján a használtautó-vásárló rossz döntéseket hozhat. Egy manipulált autó általában nem olyan megbízható, mint a valódi futásteljesítményt mutató jármű, sőt, a közúti biztonság szempontjából akár veszélyt is jelenthet, mivel elképzelhető, hogy egyes kritikus, már régen esedékesek karbantartási munkák elmaradtak.

A csalók által könnyen kihasználható különféle kiskapuk miatt igencsak elterjedtek a tisztességtelen gyakorlatok a használt autók piacán. Ezek a kiskapuk az átláthatóság biztosítását is megnehezítik. Az Association of Automotive Intelligence szövetség olyan cégek és személyek összefogását vállalta fel, akik az évek óta visszaélésekkel küzdő és az Európai Uniónak évente több milliárd euróba kerülő használtautó-piacon átláthatóságot, bizalmat és elszámoltathatóságot igyekeznek megteremteni. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Prof. Dr. Kaáli Nagy Géza

Kaáli Nagy Géza a meddőségi kezelésekről: Kapacitásbővítés nélkül nincs előrelépés

választások

Tudja, hogy ön hány szavazólapot kap?

kvíz

KVÍZ: Mibe nem üt a mennykő?

hori

A bak fókuszáljon a pénzügyi kérdésekre!

ETO

Az ETO FC saját kezébe vette a sorsát

lasagne

Mit főzzek? Lasagnét!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.