Bűnügy és baleset

A Közút felkészült a télre - és azt mondják, ez nem vicc

Magyarország | A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a jogszabályi előírások szerint minden év november 10. napján téli üzemmódra áll át. Ez azt jelenti, hogy 80 mérnökségén keresztül, 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában végezhetnek hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Az előrejelzések alapján még egy ideig várni kell, hogy az ekék és sószórók megkezdjék az új téli szezon első bevetését, de a közutasok addig sem tétlenkednek, hanem kihasználják a jó időt, így egy darabig az országos utak javítási munkáira koncentrálhatnak. A téli üzem kezdetét a közösségi oldlán élőben indította el a közútkezelő.
Új Szó Nálunk

2022. november 10. 16:00

közút, Pécsi Norbert
Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs vezetője, a bejelentéskor előre tudta, jönni fognak a  "bezzeg Ausztria..." kezdetű kommentek.

A 2022-23-as téli szezon sok szempontból hasonlóan indul, mint a tavalyi, de több változás is volt az elmúlt hónapokban, ami az országos utak üzemeltetését is érinti. A legfontosabb változás, hogy 2022. szeptember 1-től 1237 kilométernyi autópálya koncessziós kezelésbe került, így azokon a szakaszokon a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. látja el a téli üzemeltetési feladatokat. Ugyanakkor a Magyar Közút sem marad munka nélkül, mivel mintegy 31 ezer kilométernyi fő- és mellékúton, illetve ezen belül 291 kilométernyi autóúton (pl. M0, M2, M43 stb.)  és további több mint 1000 kilométernyi külterületi kerékpárúton végzi majd el a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. 

A Magyar Közút 80 mérnökségén, 19 megyei és központi irányításán keresztül több mint 2500 munkatárs dolgozik közvetlenül is a téli üzemben. Ehhez 713 hóekével felszerelt teherautó, 149 rakodógép és 119 hómaró is társul. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 781 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő. Ez azt jelenti, hogy kis forgalmú utakon helyi, elsősorban mezőgazdasági és fuvarozási kisvállalkozással kötnek rendelkezésre állási szerződést, hogy havaria esetén őket is be lehessen vetni. Az elmúlt hónapokban a Magyar Közút feltöltötte a sótárolóit, melyekben több mint 133 ezer tonna só van (az új koncessziós cég számára további 36 ezer tonna sót adott át a társaság), 36 ezer tonna kálcium-klorid granulátum, 2,7 millió liter kálcium-klorid oldat és közel 8700 tonna érdesítő anyag van raktáron, melyek pótlása keretszerződésekkel az egész téli időszakban biztosított. Azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeztek ki, ez összesen 418 kilométernyi útszakaszt érint. Emellett összesen 384 kilométeren hóvédő erdősávok is találhatóak az országos közúthálózat mentén - írja közleményében a cég.

 Az elmúlt évekhez hasonlóan az igazán télies időjárásra még várni kell pár hetet, így az ősziesebb időt kihasználva a Magyar Közút és a külső kivitelezők szakemberei is folytatják a javítási és felújítási munkákat az országos utakon. Idén a gazdasági helyzet megváltozása miatt nyár végén fel kellett függeszteni a még el nem kezdett felújítási projekteket, de így is mintegy 960 kilométernyi, főleg mellékút teljes körű felújítása valósulhat meg idén. Ehhez jön hozzá a Magyar Falu Program támogatási forrásaiból megvalósuló, a Magyar Közút saját mérnökségi gépláncaival végzett felújítási munkák, amelyeknek köszönhetően idén közel 5 millió négyzetméternyi burkolatjavítást végeztek el közútkezelő mérnökségi szakemberei, mellyel 218 helyszínen, 340 ezer tonna aszfalt felhasználásával több, mint 800 kilométernyi országos közút tudott megújulni.

A Magyar Közút a 2022-23-as téli szezont rendhagyó módon indította el, ugyanis a társaság hivatalos Facebook oldalán élőben jelentkeztek be a cég szigetszentmiklósi mérnökségéről, ahol számos hasznos háttérinfót megtudhattak az érdeklődők. Külön érdekessége volt az élő bejelentkezésnek, hogy a videóhoz érkező kommentekre is azonnal, élőben válaszoltak. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
felhő

Felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén

krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.