Haza és nagyvilág

Lakáskarbantartási és kertgondozási naptár - hogy minden szép legyen

Magyarország | Melyik hónapban milyen lakáskarbantartási és kertgondozási munkát érdemes végezni, hogy minden jól mutasson? Ön tudja a választ? Egy okos naptár segít a tervezésben!
Új Szó Nálunk

2023. január 18. 09:00

lakás, virág
Egyáltalán nem mindegy, mit és mikor teszünk a lakásban és a kertben.  - Fotó: Stock

Az országos hálózattal rendelkező Praktiker szakértői éves karbantartási tippeket és részletes menetrendet állítottak össze, amelyből megtudhatjuk a részleteket.

Január-február

A tél utolsó hónapjaiban már nagyon várjuk a jó idő megérkezését, de még sok időt töltünk a lakásban, ezért ez nagyszerű alkalom a közös tervezésre. Gondoljuk át, ebben az évben mit szeretnénk megújítani a lakásunkban, és ennek megfelelően készítsünk éves menetrendet. Ne feledjük, hogy a jó eredményhez gondos tervezésre van szükség. Ha van kertünk, az ezzel kapcsolatos teendőket is gondoljuk át: készítsünk ültetési tervet, ennek megfelelően kezdjük meg a szükséges eszközök, magvak beszerzését. Februártól már készülhetünk a kert ébredésére: elkezdhetjük a gyümölcsfák, díszönvények és örökzöldek metszését, melegebb napokon pedig a lemosó permetezéseket, a fásszárú növények és rózsa ültetését.
A lakásban egy nem túl népszerű házimunka ajánlható a szürke és hideg januárban: olvasszuk le, tisztítsuk ki a hűtőszekrényt. Közben a hűtendő, fagyasztandó ételeket kitehetjük az erkélyre, ablakba.

Március-június

A tavasz a megújulás, a nagytakarítás időszaka, persze nem kell feltétlenül túlzásba vinni, de az állagmegóvás, a lakásunk általános állapota miatt érdemes évente legalább egyszer alaposabban kitakarítani. Az ablakpucolás sem a legtöbbünk kedvence, igyekezzünk szép, napos márciusi hétvégét választani hozzá.

A takarítás mellett érdemes néhány felújítási, karbantartási munkát is erre az időszakra időzíteni. A száradás elősegítése és a szellőztetés miatt a parketta csiszolásához, lakkozásához jó időre van szükség, a május-június közötti időszak ezért megfelelő lehet. A festési és tapétázási szezon korán kezdődik, és hosszúra nyúlik a tapasztalatok szerint: március végétől október közepéig tart. Ideálisnak azonban a májust és az augusztus-szeptembert lehet mondani, ugyanis jó idő kell hozzá főként a festék száradása miatt.

Márciustól felpörögnek az átépítések, felújítások, burkolások. A terasz, erkély burkolásához, kültéri falburkoláshoz a 10-30 Celsius-fok közötti hőmérséklet a legoptimálisabb, így célszerű tavaszra vagy őszre időzíteni.

Kerti teendőink is elkezdenek sokasodni: a jó idő beköszöntével megkezdhetjük a kerítésfestést, kültéri bútorok felújítását. Fontos, hogy időben kezdjük meg a talajelőkészítést, lazítást, gereblyézést, valamint a lemosó permetezést. Akad dolgunk az ültetéssel is: jöhet a gyümölcsfák, díszcserjék, évelők ültetése, a korai zöldségfélék vetése szabadföldbe (retek, tépősaláta, hagyma, korai karalábé), a fűszernövények és egynyári, valamint balkonnövények vetése. Idejében érdemes ellenőrizni a grillsütő és kapcsolódó eszközök állapotát, a gyerekes családoknál pedig előkerülhet a trambulin, és nyár elejéhez érkezve készülhetünk a medence-projektre is.

Június-augusztus

Noha a falfestés szezonja tavasszal kezdődik, sokan megvárják vele a szabadságolások idejét, és akkor vágnak bele az alapos előkészületet igénylő munkába. Miközben a falfestéshez a nyári hőség nem éppen ideális, a faljavításhoz, képek felfúrásához megfelelő lehet ez az időszak, hiszen feltehetően kevesebb szomszédot zavarunk ilyenkor a zajjal.

A nyári kánikulában fontos a lakás hűvösen tartása, a rendszeres szellőztetés. Legkésőbb nyár elején ellenőrizzük a redőnyök állapotát, ha szükséges, végezzük el a szükséges felújítási munkákat. Noha a kánikulában nem ez az első gondolatunk, fontos tapasztalat, hogy érdemes ilyenkor elvégeztetni a fűtési rendszer éves karbantartását, mert szeptembertől már nehezebb lesz elérni a szakembereket.

A kertben az intenzív öntözés a felmelegedés miatt nagyon fontos, és figyeljünk a növények folyamatos tápanyagutánpótlására is. Akinek van lehetősége kisebb vagy nagyobb medencével hűsíteni magát, a víztisztításra, megfelelő pH értékre figyeljen rendszeresen.

Szeptember-október

Noha a fürdőszoba ráncfelvarrását bármikor elvégezhetjük, a kisebb munkákat érdemes lehet ősszel elkezdni, a szabadságokról visszaérkezve. A felszerelés és bútor cseréjét magunk is megoldhatjuk, de a komolyabb felújítás szakembert igényel, és fontos a sorrend. A vízvezetékek és szerelvények kiépítése, kádak és zuhanytálcák beállítása és szerelvényezése a hidegburkolás előtt, míg a szekrények, tükrök, fürdőszobai kiegészítők rögzítése a hidegburkolás után történik. A karbantartási munkálatokat (szifontisztítás, vízkőtelenítés) viszont rendszeresen, akár havonta végezzük el, mert elhanyagolásuk gondot okozhat. A csöpögő csap megjavításához a legtöbb esetben elegendő egy alapos vízkőtelenítés és a tömítőgyűrűk cseréje.

Még a nagy hidegek beköszönte előtt érdemes átnézni a szigeteléseket, beszerezni a szükséges eszközöket. A rezsiszámlán már az is meglátszik, ha ablakszigetelő fóliával, hőtükrös fóliával, ablaktömítő szalaggal támogatjuk a szigetelést. Jelentős megtakarítást otthonunk teljes kültéri szigetelésével (EPS, XPS, kőzet-, üveg- és ásványi gyapot) érhetünk el. Ennek pozitív hatásait nemcsak télen, hanem a nyári kánikulában is élvezhetjük.

A kertben használjuk ki minél tovább a jó időt, de időben kezdjük meg a téli előkészületeket, a metszést és a növények fagyvédelmét. 

November-december

Az ünnepi időszak előtt érdemes ellenőrizni az otthoni szerszámkészletet: ha esetleg úgy látjuk, hiányzik valami, abból még nagyszerű karácsonyi ajándék is lehet. Ha van rá megfelelő helyünk, ilyenkor elvégezhetjük a kisebb-nagyobb bútorjavításokat, sőt, a szakértők szerint a fugák, láblécek javítására, újraillesztésére is megfelelő időszak lehet a karácsonyt megelőző ünnepi ráncfelvarrás.

A karácsonyi hangulatot árasztó kerti világítást már novemberben érdemes felszerelni. Belső udvarokon, lépcsőházakban is egyre gyakoribb, sokféle színt, ünnepi hangulatot varázsol elénk, de fontos, hogy egyeztessünk róla a szomszédokkal.
 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sport

A bajnokságért játszik a Fradi

benzinár

Ennyi a dízel és benzin ára nálunk és a környező országokban

kvíz zene

KVÍZ: Lányok, asszonyok, férfiak és nők

hori

A kosnak ma kifejezetten jó nap lehet az új kezdetekre

választások

Indul a kampány, ezek a fő szabályok

csirke

Mit főzzek? Csirkét!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.