Haza és nagyvilág

Megjelent az új nosztalgiakönyv Győrről: ön mit mesélne el az 50 évből?

Győr | Bemutatták Győrben az „Ez is a mi 50 évünk” című könyvet, a tavaly megjelent sikeres kiadvány második kötetét. Ez tehát újabb 50+1 fejezet, amely élő interjúkkal, kulisszatitkokkal és sok-sok képpel eleveníti fel az elmúlt fél évszázadot – mottója szerint nem Győrnek, hanem a győrieknek a történetét. A kötet szerzői és szerkesztője egyben az Új Szó Nálunk munkatársai.
Új Szó Nálunk

2022. november 10. 14:00

könyvbemutató
Dr. Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója (jobbra) házigazdaként fogadta a könyvbemutató résztvevőit. Középen a két meghívott vendég: dr. Tamás László János és Balogh József. 

Ez a mi életünk, az én életem is, és a könyv olvasása közben azt éreztem, hogy ez a több mint ötven témakör legalább olyan fontos része Győrnek, mint milyenek az első kötet fejezetei voltak”

– vallotta a könyvbemutatón dr. Tamás László János, a győri Petz-kórház volt főigazgatója. A szerzők a közönségtalálkozón vele illetve Balogh József volt polgármesterrel beszélgettek Győrről és kedves emlékeikről, a könyvben is olvasható kulisszatitkokról. Balogh József elmesélte például, hogyan, milyen alkuk és küzdelmek árán született meg a szocializmusban Benkovich Ferenc atya nagy műve, a Szentlélek templom. A volt kórházigazgató pedig a Vasvári Pál utcai épület 45 éves titkairól mesélt. Balogh azt is felidézte, hogy amikor hajdan családjával Győrbe érkezett, nyolcévesen a Bergmann-féle fagylalttal a kezében érezte először, hogy milyen jó győrinek lenni. 

Az Ez is a mi 50 évünk című könyvet ugyanúgy az Új Szó győri munkatársai írták és szerkesztették, mint a város 750. évfordulójára készült első kötetet (Ez már a mi 50 évünk). A szerzők: Cséfalvay Attila, Laczó Balázs és Sudár Ágnes, a külső megjelenés pedig a szerkesztő, Sudár Éva munkája.  

A koncepció ugyanaz, mint tavaly volt, hiszen az olvasók visszajelzései is azt mutatták: bőven lenne még legalább 50 olyan téma a félévszázadból, ami könyvbe kívánkozik. Például a ragyogó görbiczi pálya kezdete után a klasszis leköszönése, a Verebes- bajnokcsapat után a férfi kézilabda aranykora, Fehér Miklós élete és halála, a kosarasok és a vízisportok bajnokai. A Nádor aluljáró után a Széchenyi és a Jedlik híd, a Széchenyi tér után a Lloyd vagy a Bécsi kapu és Dunakapu tér felújításának kalandos háttere, a színház építése után az elmúlt 30 év színházának könnyes-mosolygós történetei. Bepillantást nyerhetünk bűnügyekbe, fesztiválokba, a régi autóséletbe, a régió életébe például a Duna elterelésén vagy a körgyűrű előkészítés keresztül.  

Az emlékezés számokban is kifejezhető: a könyv név szerint említ több mint 300 győri embert. Idéz vagy megszólaltat több mint 130 személyt, említ majdnem 80 teret, utcát és csaknem 150 intézményt, szervezetet, mintegy 115 épületet, létesítményt.  

A könyv a Vill-Korr Hungaria Kft., s alapító ügyvezetője, Gasztonyi László támogatásával jött létre, és a Palatia Nyomda és Kiadó Kft.-ben készült. A sajtóbemutatót a győri Szent László Látógatóközpont Cafe Collis kávézójában került sor. 

A könyvet bemutatják a XXI. Győri Könyvszalonon is, a Kisfaludy-könyvtárban november 20-án, vasárnap 11 órakor, a szerzőkkel akkor Petrov Iván, a Győri Úszó SE vezetőedzője és Ungvári István, a Győri Nemzeti Színház színművésze beszélget. 

A könyvek (1. és 2. rész) folyamatosan kaphatók A GYŐRI LOKÁLPATRIÓTA KÖNYVESBOLTBAN, illetve megrendelhető a (30) 827 9165-os telefonszámon.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
forint

Ön keres nettó 416 ezer forintot? A KSH szerint ennyi az átlag

hori

A nyilasnak ma inspiráló találkozásokban lehet része

kvíz

KVÍZ: Nagy magyarok czirkalmas névvel

szél

Akár viharos szél is jöhet

karfiol

Mit főzzek? Rakott karfiolt!

telefon

A gyermekek világa egyre inkább virtuálissá vált

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.