Haza és nagyvilág

Nosztalgiázzunk a 750 éves Győr utolsó fél évszázadáról!    

Győr | Két égő sebünk: a felrobbantott Kioszk s a felrobbantott Termál, pótolták őket, mégis hiányoznak. Emlegetik még a Papatyi-büfé virslijét, a „Kígyókirály” szobrát, a zöld kis „szigetet” a kettes medence kövezetén. Fürdőruhás hempergéseink a hóban, gyertek vissza egy szóra!
Laczó Balázs

2022. március 5. 17:44

retró
A teraszon hétvégente nagy társaság ült. A kecses felirat egyben maradt a robbanás után 1988-ban. Kép: Káldi Sándor

1988, 19.fejezet 
Ifjúságunk és a győri termál 

Minden uszoda párájának saját illata van, a termálét sem lehet elmesélni, s nem múlik nosztalgiánk az 1965-től 1988-ig állt épület iránt. Amikor bejelentették a robbantását, a Kisalföldet egész nap kétségbeesve hívták, s az újság „egy ereje teljében lévő ember értelmetlen halálához” hasonlította a lebontást (Kisalföld, 1988. júl. 21.). Győr gyászolt. 

Hogy nézett ki? Emlékszünk még? 

Megszoktuk az új élményfürdőt, talán sokaknak ki is esett a köztes 10 év, amíg a régi termálépület már nem állt, de felújított medencéi még tanúskodtak a bontást megelőző negyedszázadról. Ezeket a strandról közelíthettük meg a ‘90-es években, míg fel nem épült a mai fürdő, ahol már törnünk kell a fejünket: mi volt itt 1988 előtt?  

Segítünk, három medencéből állt a termál, a kint használatos, mostani, úszómedence helyén feküdt a régi 33 méteres, aminek 27–30 fokos vizébe akkor is úszni jártak. A 34 fokosban felnőttek, gyerekek együtt üldögéltek, s működött egy 38–40 fokos is, abba a kisgyerek nem mehetett be.  

Ha az épület főbejáratán léptünk be az üvegezett előtérbe, jobbra, a medencék felőli oldalon volt a büfé, balra a pénztár ablaka, s a bejárattal szemben felül a férfiak öltözője, lent, a fürdőtérben a nőké. De biztos könnyebb felidézni a bejáratnál húzódó kis hidat, ez a töltés felől vezetett a fürdőbe. Ami nem köztudomású, hogy sokan a híd alatti gazdasági bejáratot használták.

retró
A Facebook Régi Győr oldalát szerkesztő Kozma Endrétől kapott 1970-es képen még Varga Imre – azóta eltűnt – „Kígyókirálya” is látható.

A VIP-vendégek titkos ajtaja  

- Ez egy másfél méteres ajtó volt a híd alatt, s mi, a termál dolgozói, talán tizenketten lehettünk, ezen mentünk be – emlékszik egy volt gépész, Beke Pál. – De nem csak nekünk volt kulcsunk. Jöttek a korai vendégek, vállalati vezetők, vezetőhelyettesek, volt kulcsa az egyik rendőrkapitánynak és nagyon sok orvos járt ide, összesen talán huszonöt VIP-vendég. Négy óra körül érkeztek, úsztak egyet a munkakezdés előtt.  

Hétvégén zsongott a Rába felé eső terasz, aminek padlója mozaikból, korlátja drótüvegből készült. A vállalati vezetők, orvosok, vendéglátók törzsasztaluknál üldögéltek, s tudta a többi vendég, hogy ennél az asztalnál többre megy ügyes-bajos panaszával, mintha a hivatal ajtaján kopogtatna. Fogyott a sör, az üveges üdítő, a virsli és az előre készített szendvics a Papatyi-féle büfében.   

A szauna kedden, csütörtökön és a hétvégén fogadta a vendéget, a medencékbe lehetett fél- napos jegyet is váltani, ez ‘80 májusáig 5 forintba került, akkor 10-re emelték (Kisalföld, 1980. máj. 15.). S még így is megérte, képzeljük, ha ma a napi felnőttjegy ára egyszer csak 3100-ról felszökne 6200 forintra! És még egy adalék az elmúló időről: 1965-ben még 250 autónak és 1000 biciklinek terveztek parkolót a kibővülő strandnál (Népszava, 1966. jan. 16.). 

A fiataloké a kettes medence 

Négy-ötszáz vendég fürdött egy jobb napon –emlékszik Beke Pál, aki 11 évig dolgozott a termálban –, de a hétvégi riportokban 500-600 vendéget is írtak, egy régi eseménynapló pedig 800-at említ 1975-ben. Ha december elején kicsit visszaesett a forgalom, tudták a Vízműnél, hogy a karácsonyi szünetben kárpótol a gyerekzsivaj – bár a beutalt betegek, idősek nem osztoztak az örömben. A kettes, „vese alakú” medencét a fiatalok és a gyerekek kedvelték jobban, a hűvösebb úszómedence közös volt, a forró vizűt pedig a „derékmelengető” korosztály utalta ki magának. De nem csak ők, hiszen innen lehetett csak igazán önfeledten a hóba huppanni, majd visszagázolni a gőzölgő medencébe. 

Sokan versenyszerűen úsztak, s csak hetvenhatban épült meg a sátras uszoda, addig télen a Termálon kívül egyedül a régi, kinőtt gőzfürdő működött. Buszok gördültek be hétvégente csehszlovák, lengyel vendégekkel, s szinte biztos, hogy a mai fürdő törzsvendégei között is akadnak régi ismerősök. (Kisalföld, 1974. febr. 19.)  

A nosztalgia kiszűrődik a Facebook Régi Győr oldalán közölt hozzászólásokból is. „Télen vasárnaponként – írja valaki – egy püspökerdős nagy kör futás után úszás, ázás, majd otthon a vasárnapi ebéd jött!” 

retró
A robbantás pillanata 1988. július 21., csütörtök. Fotó: Laczó Balázs

A robbantás napja 

Több százan álltak a töltésen 1988. július 21-én. Egyetlen napja volt a városnak lélekben felkészülni, július 20-án közölték a hírt, s másnap hatalmas porral már össze is omlott a 23 éves létesítmény. A bájos kacskaringójú „Termál” felirat egyben hullott le és úgy is maradt.  

Amikor bezárták, 1987 áprilisában, felújításról volt szó, a lap terveket közölt, hogy bővülni fog a fürdő, padlófűtést kap, a büfé a földszintre kerül és csak a fürdőzőké lesz, a medencébe pedig kizárólag a zuhanyzón át jutunk be. Ám egy baljós helyzetjelentést is olvashatott az ember öt hónappal a bezárás után: 1988 végére még biztosan nem nyit ki a fürdő, ahogy ígérték. (Kisalföld, 1987. okt. 7.) 

Mert ahogy vizsgálni kezdték az épületet, akkor kiderült, hogy valójában mekkora a baj, a termálvízben lévő kovasav sokkal agresszívebben kezdte ki a gépészetet, mint gondolták. A csövek szitaként eresztettek, Beke Pál szerint az oldalablakok kereteit az üveg tartotta. Megette a rozsda a győri termált, de más sebekből is vérzett, még csupán 14 éves volt 1979-ben, amikor pár méteres hídját alá kellett dúcolni, hogy le ne szakadjon. (Kisalföld, 1994. márc. 14.) 

Bezzeg ‘87 tavaszán a Győr és Környéke Vízmű- és Fürdő Vállalatnál még azért aggódtak, hogy ezt a másfél évet miként vészeli át a termálszerető közönség, amely addig a szomszédos fedettbe járhat. (Kisalföld, 1987. ápr. 22.) Aligha gondolták ekkor, hogy egészen 2003-ig kell majd várni, mert a bontással egyidejűleg beharangozott nagyra törő tervekből semmi sem lett. Sőt, a robbantás után négy évig megbecsülhetetlen mennyiség folyt a híres gyógyvizünkből a Mosoni-Dunába, s csak kisebb részét tudták gyógyításra vagy üzemek fűtésére használni. (Kisalföld, 1994. márc. 14.) 

retró
A 33 méteres medencében ennél azért többen is tartózkodtak, sőt, nagyon sokan itt tanultak meg úszni. 

A kétszer avatott medencék 

S jött a félmegoldás: medencék öltözőépület nélkül. A fürdőkomplexumot 1994-ben ismét „teljesre” jelentették némi túlzással. Csigaház nélküli csigák voltak, „fapados” konténeröltözőjükkel  az egyenként felújított medencék, s ahhoz, hogy így önállóan működhessenek, előbb át kellett őket alakítani. A 33 méteres úszómedencére költöttek a legtöbbet, mert fala a robbantáskor beszakadt. Az újság szarkazmussal közölte: „egyszer építették, másodszor avatták…” 

A beszámolók szerint pedig már 1962. július 17-én, vasárnap, telt házzal nyílt  a termál őse, de csak az 1961-es kútfúrás után még a későbbi „rakétás” medencét „bitorolták” el a felnőttek. A második nyitás volt az „igazi”: 1965. október 6-án, végül a harmadik ’94-ben. S ami ezután jött, 2003-ban, az már egy másik fürdő története. De ha ma két érettebb korú győri beszélget – „termálfürdő” alatt örökké a régit fogja érteni.  

S vele érzi a páragőz illatát, megjelenik lelki szemei előtt a Kígyókirály, Varga Imre szobra, amit egykor mindenki unalomig ismert. Ma már képen tudjuk csak megmutatni, a Vízmű telepére került annak idején, kerestük, de – ilyen különös kígyó volt – lába kélt. Az ő emlékét is, a Termálét, páragőzös ifjúságunkét kegyelettel megőrizzük.

retró
Ez volt a Termál különös hangulatú büféje. Kép: Régi Győr 
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pisztráng

Mit főzzek? Pisztrángot rozmaringgal!

ingatlan, adásvétel

Áprilisban folytatódott a lakáspiaci felívelés

kvíz

KVÍZ: Cipő emlékére

kapu

Lépjen be az ügyfélkapun! – ezt javasolja a NAV

Akarattya

Balatoni ingatlanárak: már 3,2 millió forintért is lehet venni egy négyzetmétert

Óvár

Átadták a mosonmagyaróvári déli tehermentesítő út új szakaszát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.