Haza és nagyvilág

Winnetou, Old Shatterhand és Sobri Jóska világa elevenedik meg Győrben

Győr | Hamarosan kiállításon nézhetjük meg Győrben az oly sokat emlegetett Henry-karabélyt, amelyet Xántus Jánosnak tulajdonítanak, akiről a legenda szerint Old Shatterhand alakját mintázta Karl May, a Winnetou írója. Ez az egyik leghíresebb győri műkincs, míg a Cowboyok és indiánok – A legendás vadnyugat című nemzetközi kiállítás anyaga egyébként Szegedről érkezett és szombattól nézhetjük meg.
Új Szó Nálunk

2023. április 11. 16:00

meghívó
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

A győri Rómer-múzeumban szeptember 4-ig látható a Cowboyok és indiánok – A legendás vadnyugat című nemzetközi kiállítás, mely Szegedről, a Móra Ferenc Múzeumból érkezett a városba. A kiállítás szombaton délután 4-kor nyílik a győri Esterházy palotában (Király u. 7.). 

A múzeum tájékoztatása szerint igyekeznek a történetileg hiteles valóságot bemutatni a cowboyokkal kapcsolatban, de a tömegkultúrában kialakult képnek is tered adnak. Nem kell tehát etnográfusnak lennünk ahhoz, hogy élvezni tudjuk az atmoszférát, mert a tehénpásztorkodással foglalkozó cowboyok életének eredeti tárgyai mellett a hollywood-i filmekből és a spagettiwesternekből származó kellékek is láthatóak lesznek. „A tárlat felvillantja az indián és a telepesek közötti konfliktusokat is, ezért néhány, az észak-amerikai indián törzsekhez kapcsolódó műtárgyat is kiállítanak” – közölte az intézmény.  

Kiegészítő anyagként a vadnyugat hőskorával időben párhuzamos magyarországi betyárvilág („hungarian outlaw”) is megjelenik, elsősorban a mitikussá vált Rózsa Sándor, illetve a régi győri vármegye Sobri Jóskájának alakján, a betyárnótákon és ponyvaábrázolásokon keresztül. A látogatók megismerhetik a különböző területen élők életének hasonlóságait és különbségeit, így a magyarországi betyárok jellemzőit is, de elmerülhetünk az eredeti vadnyugati nyergek, fegyverek, sheriff jelvények, békepipék, tollas fejdíszek, teljes cowboyruházatok és indián öltözetek világában, az 1850-től 1900-ig terjedő időszak indiánjainak és cowboyainak mindennapjaiban. 

A tárlókban látható műtárgyak nagy része az USA-ból, a legnagyobb vadnyugati múzeumból, az Oklahomai Cowboy és Western Örökség Múzeumból származik, de érkeztek tárgyak a Magyar Nemzeti Múzeumból, a néprajzi és a hadtörténeti múzeumból és magángyűjtőktől is.  

A kiállítás egyik legfőbb érdekessége a győri múzeum helytörténeti gyűjteményében őrzött Henry-karabély, melyet az etnológus, természettudós Xántus Jánosnak tulajdonítanak. Xántus az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után emigrált az Egyesült Államokba, kalandos élete során volt matróz, hírlapkihordó, zongoratanár és vasúti mérnök is. Részt vett a Pacific vasút építésében, és különböző katonai erődítményekben teljesített szolgálatot. Mivel Xántus János amerikai utazásait feldolgozó emlékiratai Karl May műveinek egyik forrásául szolgálhattak, ezért May róla mintázhatta Old Shatterhand alakját. A legendás karabély, a számos fegyver, nyereg, kalap mellett láthatjuk a Jack Lord által játszott Stoney Burke sarkantyúját a TV-sorozatból, Broncho Charlie Miller az utolsó Pony-Express futár ereklyéit. És természetesen megelevenedik az indiánok élete is öltözködésük, törzsi viseletük, bőringeik, fejdíszeik, békepipáik, amulettjeik, használati tárgyaik kavalkádján keresztül. 

A kiállítást szombaton Dézsi Csaba András polgármester köszöntője után Paál Zsuzsanna főmuzeológus nyitja meg, közreműködik a Belvárosi Betyárok Duó: Váray László és Alasztics Balázs. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sült

Mit főzzek? Sült karajt!

angol

Az angol nyelv a legfontosabb

kvíz

MESTERKVÍZ L.: Matulától az olasz líráig

társasház

Még mindig nincs gáz harminc gyárvárosi lakásban

sport

A bajnokságért játszik a Fradi

baleset

Csak minden ötödik kocsin van casco

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.