Nagyvilág

Gázkazán helyett hőszivattyú

Bécs | Az osztrák főváros 2040-ig mintegy 580 ezer egyedi gázfűtést szeretne klímasemleges fűtési megoldásra cserélni. A 16. kerületeben, Ottakringben már el is készült az első gázfüggetlenített lakóépület prototípusa. A hatemeletes házban gázkazánok helyett mostantól két hőszivattyú biztosítja a meleg vizet a fűtéshez.
Új Szó Nálunk

2023. február 24. 19:30

hőszivattyú
A Huttengasse 77-ben már klímasemlegesen fűtenek. - © MA20 / Christian Fürthner

A Huttengasse 77. szám alatt található lakóépület pontosan úgy néz ki, mint a szomszédai - a különbség a ház tetején található. Itt kapott helyet ugyanis az a két hőszivattyú, amelyek a környezet hőjét felhasználva állítanak elő fűtési meleg vizet az épületben található 17 lakás számára. A meleg vizet szállító csövek az épület udvari homlokzatán futnak, a hőközpontot az egykori szabadidőszobában alakították ki. Itt van a két puffertartály, a szivattyúk és egyéb műszaki berendezések. A lakásokban a gázkazánok helyett úgynevezett lakásállomásokat szereltek fel. Az átállás olyan kismértékű beavatkozást jelentett, hogy a lakók végig az otthonaikban maradhattak. Az épület ezt megelőzően természetesen energetikai felújításon esett át.

Bécs az elkövetkező három évben 4,2 milliárd eurót fordít olyan beruházásokra, amelyek révén függetlenné válhat a földgáztól. A teljes épületállomány dekarbonizálásának költsége becslések szerint eléri majd a 30 milliárd eurót, aminek nagyjából a felét az épületek energetikai felújítása teszi ki, a fűtési rendszerek modernizálása mintegy kilenc milliárd euróba kerül majd– mondta el ez alkalomból Peter Hanke, Bécs pénzügyi és gazdasági városi tanácsnoka. 

A földhő és a hőszivattyúk mellett Bécs fontos szerepet szán a távhőnek is, amelyet az elkövetkező években szintén teljesen megújuló energiaforrásokra akarnak átállítani. A város adatai szerint jelenleg 74 ezer épületben 474 ezer egyedi gázfűtéses lakás van. Csaknem 80 ezer lakásban pedig gázzal fűtenek és főznek, noha rá tudnának csatlakozni a távhőhálózatra. Éppen ezért Bécs a jövőben tovább fejleszti és bővíti a távhőhálózatot és még az év végéig kijelöli azokat a területeket, ahol távhőre állítják át a lakóépületeket. 

Ott, ahol nem elég nagy a lakássűrűség, és így nem éri meg a távhőhálózat kiépítése, helyi, decentralizált hőellátó-hálózatok jelentik majd az alternatívát a földgázzal szemben. Ezeknek előnye, hogy esetenként akár többféle megújuló energiaforrást is kombinálnak az épülettömbök fűtéséhez, hűtéséhez – például földhőt, napenergiát vagy hulladékhőt.

Bécs városa emellett a jogszabályi környezet megteremtését sürgeti az osztrák államnál, illetve széles körű tájékoztatási kampányba kezd a lakosság körében, hogy mindenki tisztában legyen a lehetséges műszaki megoldásokkal és az igénybe vehető támogatási lehetőségekkel. Ezen kívül az osztrák főváros a következő költségvetési periódustól 30-ról 60 millió euróra emeli a lakások energetikai átalakítására és karbonsemleges fűtéskorszerűsítésre rendelkezésre álló támogatási alapját – és egyben az ilyen célú állami támogatások emelését szorgalmazza. 

Jelenleg az üvegházhatású gázkibocsátás 30 százalékáért az épületállomány a felelős, a szén-dioxid-kibocsátás 90 százalékát a gázfűtések okozzák. Bécs célja, hogy 2040-re az épülethő terén is elérje a klímasemlegességet és az osztrák fővárosban addigra minden épületet károsanyag-kibocsátás nélkül fűtsenek és hűtsenek – tisztán megújuló energiaforrások felhasználásával. És még az úgynevezett zöld, azaz alacsonyabb szén-dioxid lábnyomú gázoknak sincs pardon a lakások fűtésénél. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
leves

Mit főzzek holnap? Van egy ötletünk! IV:

diploma

Sok évtized a tanítói pályán

kvíz zene

KVÍZ: Hová költözött a csókkirály?

Karolina

Az állam felújított kórházat kapott, azóta minden rosszabb lett (VIDEÓ)

SZE

Egyetemi elismerések Széchenyi születésnapján

Lila

Államtitkári lak lett a rekreációs központból (VIDEÓK)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.