Nagyvilág

A kóser szerelem nem is Ádámmal és Évával kezdődik

Bécs | Szerelem, szexualitás, házasság és válás a zsidóságban a témája a Bécsi Zsidó Múzeum legújabb kiállításának. A Love me Kosher című tárlat Ádámnál és Évánál kezdi (vagy mégsem), kitér Bécsre mint a szexuáltudományok központjára az 1900-as években, és bemutatja a mai zsidóság körében elterjedt nézeteket az azonos neműek párkapcsolatáról.
Új Szó Nálunk

2022. július 12. 14:30

picasso, kóser szerelem
Pablo Picasso Batsheba a fürdőben című alkotása. - © JMW / Isabelle Racamier

Először volt Ádám és Éva. Vagy mégsem? Egyes zsidó elbeszélések ugyanis Lilithet említik mint Ádám első feleségét, aki azonban – Évával ellentétben – nem volt hajlandó alávetni magát Ádám akaratának és például az ágyban is felül akart lenni. Ambivalens magatartása miatt a kereszténység egyszerűen száműzte Lilithet a Szentírásból, a zsidó kultúra pedig férfifaló démonként ábrázolta. Lilithet végül a 70-es évek feminizmusa rehabilitálta és tette az emancipációs mozgalom egyik jelképévé. Ilyen és hasonló történeti csemegéket ismerhet meg, aki megnézi a Bécsi Zsidó Múzeum „Love me Kosher. Szerelem és szexualitás a zsidóságban” című kiállítását. 

A Dorotheergasséban látható tárlat a Teremtés utáni paradicsomi állapotból indul és a Tóra soraival támasztja alá, hogy a szexualitás az élet természetes része. Ráadásul a zsidóknál – a többi vallás értelmezésével ellentétben – a szex nemcsak a szaporodást, hanem az örömszerzést is szolgálja, méghozzá mindkét fél számára. Válóok, ha ez nem működik. A Kabbala a szexualitásnak egyaránt tulajdonít spirituális és kozmikus dimenziót. A férfi és nő közti kapcsolat bölcsesség és értelem egyesülése, ami felismerést szül. A házasság pedig olyan szent esemény, ami tökéletessé teszi az embert. 

Az így szeretnek ők, házasság és válás témakör mellett a kiállítás bemutatja kortárs művészek - Marc Chagall, Eva Schlegel, Benyamin Reich és Hundertwasser – témával foglalkozó alkotásait valamint a nemzetiszocializmus kegyetlenségeit, hogy miként alkalmazták a szexualitást a megalázás és megsemmisítés kíméletlen fegyvereként. A kényszersterilizálás, az orvosi kísérletek, az alultápláltság és a kínzás sok túlélő szexuális életére nyomta rá örökre a bélyegét.

A tárlat emellett kitér Bécsre mint a modern szexuáltudományok fellegvárára a késő 19. században, hiszen itt született meg Sigmund Freud pszichoanalitikus iskolája, Sofie Lazarsfeld pedig mai szempontból is rendkívül haladó házassági, szexuális és családtervezési tanácsadást működtetett a 20-as, 30-as években. Ugyanakkor a városra egyszerre volt jellemző a bigottság is, így Leo Schidrowitz 1933-ban például rögtön be is zárhatta a Kohlmarkton nyitott szexuáltudományi intézetét.  

A „Love me Kosher” című kiállítás foglalkozik a homoszexualitás kérdésével is. Míg a férfiak számára a zsidó vallás tiltja a homoszexuális aktust, addig a nőket nem említi a Tóra. Ebből adódik, hogy az ortodox zsidókkal ellentétben a konzervatív és liberális közösségek sokkal nyitottabbak, a Kibbutz Klub 2013-as megnyitásával pedig Bécsben is egy nyitottabb szemlélet terjedt el tel-avivi mintára. 

A kiállítás 2022. november 13-ig látható. A tárlathoz a múzeum egy playlistet is összeállított, amely a Spotify-on is elérhető.

 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.