Nagyvilág

Igazi mesterműveket láthatunk, nem is olyan messze

Bécs | Három kiállítását is a művészetet forradalmasító műfajnak, a grafikának szenteli a bécsi Albertina. A már látogatható Dürer.Munch.Miró című tárlat középpontjában a régi mesterek állnak, február végétől pedig a 20. század művészei következnek az Albertina Modernben. Picassora külön kiállítással emlékeznek. A három tárlat a grafika történetének hatszáz évét öleli fel.
Új Szó Nálunk

2023. február 4. 18:00

Albrecht Dürer, Das Rhinozerus
Albrecht Dürer, Das Rhinozerus (A rinocérosz) című képe is látható lesz a bécsi Albertinában. 

A sokszorosítási technikák elterjedésével, a 15. századtól válhatott a szélesebb tömegek számára is elérhetővé a művészet. E forradalmi műfaj, a grafika áll a bécsi Albertina három kiállításának középpontjában. A Dürer.Munch.Miró – The Great Masters of Printmaking című tárlat január vége óta látható az Albertinában és a grafika hőskorától a 20. századig mutatja be a műfaj történetét. 

A múzeum falain a teljesség igénye nélkül sorakoznak az egyszerű fametszetek 1420-ból, a század közepéről származó, bonyolultabb rézmetszetek vagy a technikai haladást megtestesítő rézkarcok a századforduló előtti évekből. A kiállítás anyaga nem követ szigorú kronológiát, amelyben részletesen kitérnek minden iskolára, inkább a mesterművek seregszemléje. A bemutatott alkotások témája éppen olyan sokszínű, mint a művészeti eljárás maga: portrék, tájképek, vallásos történetek és társadalomkritikus képek egyaránt vannak közöttük. Dürer A Lovag, a Halál és az Ördög című rézmetszete tökéletesen megfér Edvard Munch A csókjával vagy Miró Absztrakt kompozíciójával. De látható például Rembrandt híres rézkarca is, a Krisztus betegeket gyógyít, amelyet A százforintos lapként is emlegetnek az érte kifizetett óriási összeg miatt. 

A kiállítássorozat második része Andy Warhol bis Damien Hirst címen látható majd 2023. február 24-től az Albertina Modernben. Ez a tárlat olyan 20. századi művészeket sorakoztat fel, akik szakítottak a műfaj addigi tradícióival és az 1960-as években a szitanyomtatás felé fordultak. 

A két kiállítást egy harmadik tárlat teszi teljessé, amely teljes egészében a 20. század egyik legjelentősebb képzőművészéről, Picassoról szól. A jubileumi kiállítás 2023. március 17-től látható majd.  

Itt vannak a címek és a linkek, hogy tudjon választani:

Dürer.Munch.Miró. – The Great Masters of Printmaking

Albertina

2023. január 27.- május 14.

https://www.albertina.at/ausstellungen/duerer-munch-miro-the-great-masters-of-printmaking/

Andy Warhol bis Damien Hirst – The Revolution in Printmaking

Albertina Modern

2023. február 24. – július 23.

https://www.albertina.at/albertina-modern/ausstellungen/andy-warhol-bis-damien-hirst/

Zum 50. Todestag - Picasso

2023. március 17. – június 18.

https://www.albertina.at/ausstellungen/picasso/

 

Henri de Toulouse-Lautrec, La Clownesse au Moulin Rouge,
Henri de Toulouse-Lautrec 1897-ben festett, La Clownesse au Moulin Rouge című képe.
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bíróság

A fellebbezés súlyosabb ítéletet hozott a kábítószerrel kereskedő férfiak ügyében

hori

A halak számára ma fontos lehet az intuíció

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

traffi

Ma minden traffipax mér, mégpedig ezeken a helyeken

labdarúgás

Huszonöt éves jubileumára új klubépületet kap a győri Üstökös FC

pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.