Nagyvilág

Egy nép legfontosabb erőforrása nem más, mint az ott élő emberek

Finnország | Óvónővel, szakszervezeti dolgozóval, tanárral és iskolaigazgatóval beszélgetett Helsinkiben egy magyar újságíró, hogy képet kapjunk arról, miként is működik a gyakorlatban a csodaként emlegetett finn oktatási rendszer. Az egy másik világ.
Új Szó Nálunk

2023. július 23. 18:00

iskola
A kép illusztráció. - Fotó: PxHere

A 24-hu-ban megjelent cikkből kiragadtunk néhány újságírói megállapítást és oktatói idézetet. Ezekből kirajzolódik egy kép, ami teljesen másként fest, mint a hazai oktatási rendszer.  

 • Finnország a legjobb hely a világon tanítani és tanulni. 
 • Az oktatás magas színvonalának hátterében az a meggyőződés áll, hogy egy nép legfontosabb erőforrása nem más, mint az ott élő emberek. 
 • Szeretnék, hogy mindenki – származástól, életkortól, lakóhelytől, társadalmi helyzettől függetlenül – ugyanolyan színvonalas oktatáshoz juthasson hozzá. Ezért az az iskolaelőkészítőtől a felsőoktatásig ingyenes. 
 • A pedagógusok élvezik a rendelkezésükre álló széles autonómiát, ami szabadságot ad a mindennapi munkájukhoz. Nincsenek kötelező, állami tankönyvek, segédanyagok, ők dönthetnek, milyen pedagógiai módszereket alkalmaznak – természetesen a gyerekek igényeit szem előtt tartva. 
 • Csodálatos végigkísérni egy gyereket egyéves korától az iskoláig. 
 • Alapszabály, hogy óvodában egy felnőttre maximum hét gyermek juthat. Legalább heti három alkalommal mennek a gyerekekkel az erdőbe. 
 • A játékok alatt rengeteg mindent tanulnak, olyasmiket is, amiket szinte lehetetlen volna megtanítani nekik egy asztalnál ülve.  
 • Minden gyereknek egyetlen gyerekkora van, ezért azt szeretnénk, hogy az a lehető legszebb legyen.  
 • Legyenek kreatívak, tanulják meg, hogyan bánjunk egymással, fedezzék fel a környezetüket, tiszteljék a természetet, élvezhessék a lehetőségek szabadságát.  
 • A játék egy nemzetközi nyelv, hagyjuk őket gyereknek lenni. 
 • Csupán egyetlen szakszervezet működik az országban, ám épp ez teszi őket hatékonnyá.  
 • A finn tanárok nem sztrájkolnak túl gyakran, például tartottak munkabeszüntetést egyszer negyven évvel ezelőtt, majd legközelebb tavaly tavasszal. 
 • A sztrájkoló tanárok magasabb fizetést – egy ötéves emelési terv elfogadását – szerettek volna elérni, és végül sikerrel is jártak.  
 • Természetesen senki nem veszítette el az állását amiatt, hogy részt vett a munkabeszüntetésben. 
 • Nincsen klasszikus hierarchia az iskolákban. A tanárok nem állnak a gyerekek felett.  
 • A rendszer részeként mindenki elismeri a tudásod, a hierarchia itt csak a bizalomból származik. 
 • Egy nap leforgása alatt taníthatok matematikát, tarthatok kézműves-foglalkozást, kimehetek a gyerekekkel a szabadba, sosincs két ugyanolyan nap.  
 • Hiába rengeteg a tananyag, azon belül a pedagógusok óriási szabadsággal rendelkeznek, hogyan is oktassanak, és mivel mindenki tudja, mennyire jól képzettek, megbíznak abban, hogy akárhogy is cselekszenek, az mindig a gyerekek érdekeit szolgálja. 
 • Egy igazgatónak nem kell felügyelnie, rendben mennek-e a dolgok. 
 • Ha egy tengerparti házba szeretnél hazaérni Helsinkiben egy Porschével, érdemes másban gondolkozni. De nem kell mindig mindent akarni elérni, légy boldog azzal, amid van. 

A téma iránt érdeklődőknek érdemes elolvasni a teljes cikket

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzin

Ez várható az üzemanyag fronton

kvíz

KVÍZ: A groteszk szedálja az autokráciát

sport

Angol Ligakupa döntő és a magyar derbi lesz ma a fő szám

köd

Balesetsorozat a ködben (VIDEÓ)

metszés

Metszik a fákat, forgalomkorlátozásra kell számítani

hori

A kommunikáció erős fókuszban van ma az ikrek számára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.