Nagyvilág

Otthonok helyett saját lakásban élhetnek a sérültek

Bécs | Az osztrák főváros célja, hogy bentlakásos otthonok helyett a saját otthonaikban élhessenek lehetőségeikhez mérten önállóan azok a fogyatékossággal élők is, akiknek sok segítség kell a mindennapokban. Ezért 2022-ben két újabb kiscsoportos lakószövetséget hoztak létre, öt támogatott lakhatású otthont pedig úgy alakítottak át, hogy a lakók sokkal önállóbb életet élhessenek.
Új Szó Nálunk

2022. december 7. 15:30

kerekes szék Bécs
Önállóan élni – ez a célja mindenkinek.  - © Eurocomm-PR / Regina Hügli

- Hogy minél több fogyatékossággal élő ember élhessen önrendelkezőbb életet, a Fonds Soziales Wien jelentősen kibővítette mobil támogatási szolgáltatásait. Célunk, hogy azok az ügyfeleink is saját lakásban élhessenek önrendelkező módon, akiknek magas a támogatási igénye – mondta a bécsiek számára szociális szolgáltatásokat nyújtó Fonds Soziales Wien (FSW) osztályvezetője, Harald Motsch az év összegzése kapcsán. 

A Fonds Soziales Wien különféle lakhatási szolgáltatásokat támogat, hogy a fogyatékossággal élő emberek is saját lakásban élhessenek - olyanban, amelynek bérleti szerződését saját maguk írták alá. Az úgynevezett kiscsoportos lakószövetségek például azok számára teszik lehetővé a saját otthont, akiknek magas a támogatási igénye. Ennél a lakhatási formánál a lakók a saját kis garzonjaikban laknak, önállóan, de éjjel-nappal rendelkezésre áll valaki, aki a saját lakásukban segíteni tud nekik, ha erre szükségük van. Az FSW 2022-ben az eddigiek mellé két további ilyen lakószövetséget hozott létre partnerszervezetekkel közösen. 

Ezen kívül öt támogatott lakhatású otthont – ahol a lakók a nap 24 órájában kaptak segítséget, ellátást – úgy alakítottak át, hogy a lakóknak nagyobb legyen az önállósága, önrendelkezése. Az idei fejlesztéseknek köszönhetően az FSW további 450 ügyfelének tud a saját otthonában segítséget nyújtani, ami összesen 2.760 ügyfelet jelent.  

A szolgáltatások mennyiségi bővítése mellett az FSW a minőség fejlesztésére is figyel. Ilyen projekt például az egyik partnerintézménye, a LOK (Leben ohne Krankenhaus/Élet a kórházon kívül) új, participatív gondozási kezdeményezése, amelynek keretében pszichés betegséggel élő emberek kapnak határozott ideig gyors és rugalmas segítséget, amikor például új helyre költöznek. A projekt különlegessége, hogy a támogatók fele peer, vagyis maguk is érintettek. Mivel ők is hasonló cipőben jártak, saját tapasztalataik alapján pontosan tudják, a támogatást igénylők miként élik meg a helyzetet. Így sokkal jobban tudnak segíteni nekik, hogy leküzdjék gátlásaikat és önállóbbak legyenek, maguk hozzák meg a döntéseket.

A Sozialwerke Clara Fey, amely szintén a FSW partnere, olyan fiatal felnőttek számára biztosít támogatott lakhatást, akik ki akartak kerülni a 24 órás ellátást nyújtó intézményből, de még nem állnak készen arra, hogy mobil támogatással önállóan éljenek egy saját lakásban. A Sozialwerke Clara Fey által fenntartott otthonban így minden segítséget megkapnak, amire szükségük van, ugyanakkor megvan a szabadságuk ahhoz, hogy önállóan is kipróbáljanak dolgokat és felkészüljenek az önálló életre.. 

A Fonds Soziales Wien – amellett, hogy olyan szervezeteket és projekteket támogat, amelyek fogyatékossággal élő személyeket segítenek a lehető legönállóbb életben – nagy hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élő emberek inklúziójának ösztönzésére. Ezért „Befogadó Bécs 2030 – egy város mindenkinek” címmel idén ősszel széles körű részvételi projektet indított útjára. A kezdeményezés keretében – az élet tizenkét területéhez kapcsolódóan - bárki elmondhatja a véleményét, ötletét, miként lehetne befogadóbb Bécs. Ezután ezekből célokat és intézkedéseket fogalmaznak meg, amelyeket 2030-ig meg is valósítanak. 

A Fonds Soziales Wien szolgáltatásait 2021-ben 14.640 fogyatékossággal élő ember vette igénybe 333 millió euró értékben.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sodrófa

Brutális módon támadt az idős emberre

ETO

Kikapott az ETO Budafokon, ez még sokba kerülhet

kvíz

KVÍZ: A pikírt nem lehet enervált

csicseri

Mit főzzek? Valami újat!

napelem

Mentőöv a ráfázott napelemeseknek

Győr

Mit gondol, honnan jött a legtöbb szállóvendég Győrbe?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.