Haza és nagyvilág

Soha ennyien nem jelentkeztek még a Széchenyi-egyetemre

Győr, Mosonmagyaróvár | Csaknem másfélszer többen jelentkeztek idén első helyen a győri Széchenyi István Egyetemre a tavalyinál, ami jelentősen meghaladja az országos növekedési arányt. Az intézmény ezzel megerősítette helyét a legjobb hazai felsőoktatási intézmények között.
Új Szó Nálunk

2023. március 12. 15:00

SZE
A tavalyinál csaknem másfélszer többen szeretnének a Széchenyi István Egyetem közösségéhez tartozni. Felvételünk a 2022-es gólyatáborban készült. - Fotó: Májer Csaba József

Összesen 5664 fiatal jelölte meg első helyen a Széchenyi István Egyetem valamely képzését az idei felvételi eljárásban. A szám önmagában is magas, az elmúlt évivel összehasonlítva pedig jelentős, 42 százalékos emelkedést takar, miközben országosan ennél kisebb mértékű, 27 százalékos bővülést regisztráltak.  

Az intézmény népszerűségét mutatja az is, hogy az összes jelentkezések száma – miután egy fiatal több szakot is választhatott – meghaladja a húszezret, szemben az elmúlt évi 14 ezerrel. A Széchenyi-egyetem ezzel megerősítette helyét a legjobb hazai egyetemek között. 

A karok közül a legnagyobb növekedést  

  • az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar (+ 86 százalék),  
  • az Egészség- és Sporttudományi Kar (+66 százalék),  
  • az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar (+54 százalék),  
  • az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar (+47 százalék), valamint  
  • a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar (+46 százalék) produkálta.  

Az országos átlaggal szinte hajszálra megegyező emelkedést jegyez a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar, illetve az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar. 

„A Széchenyi István Egyetem stratégiai célja, hogy Közép-Európa meghatározó tudásközpontjává váljon. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük képzéseinket, kutatásainkat és szolgáltatásainkat. A jelentkezési adatok alapján a fiatalok vonzónak találják, hogy intézményünkben nyertesei lehetnek a gyakorlatorientált oktatásnak, használhatják európai színvonalú – Győr és Mosonmagyaróvár mellett a ZalaZONE járműipari tesztpályára is kiterjedő – infrastruktúránkat, részt vehetnek hazai és nemzetközi vállalkozásokkal megvalósuló projektekben, startup vállalkozásokban. ” – hangsúlyozta dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke. 

Prof. dr. Friedler Ferenc rektor, tudományos elnökhelyettes a nemzetközi összehasonlításról beszélt. „A QS legfrissebb világranglistáján egyetemünk a 801–1000. helyen szerepel, míg a Times Higher Education fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorán »a fenntartható városok és közösségek« kategóriában a világ háromszáz legjobb egyeteme közé sorolták. A sikeresen felvételizők egyetemünkön valódi nemzetközi környezetben tanulhatnak, hiszen hallgatói közösségünket már hetven ország fiataljai alkotják” – fogalmazott. 

Dr. Kovács Zsolt, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese azt emelte ki, hogy mind a kilenc karra többen szeretnének felvételt nyerni, mint tavaly. „Rendkívül pozitív, hogy a műszaki és informatikai területeken jelentősen növekedett a nagy hagyományokkal rendelkező képzéseink népszerűsége. Ez összhangban van a kormányzati törekvésekkel is, amelyek célja, hogy a jelentkezők megoszlása jobban kövesse a gazdaság szerkezetét, hozzájárulva hazánk versenyképességének erősítéséhez.” (Forrás: SZE)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsony

Az ünnepek alatt több az otthoni tűz és baleset

eső

Minden volt ez a november, csak száraz nem

helyesírás

KVÍZ: Jé, ezt j-vel kell írni?

fürdő

Jó hónapot zártak a szállásadók októberben

határ

Szlovákia ismét meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon

benzin

Autósok, figyelem!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.