Helyi hírek

Áll a bál, júliustól mérlegre kell rakni a szemetet a hulladékudvarokban

„Újdonság, hogy a hulladékudvarokban a beszállítani kívánt hulladékot az udvarban hulladék fajtánként mérlegelni szükséges, ezért kérjük, hogy a hulladékudvarba behozni kívánt anyagokat már válogatva, mérlegelhető formában hozza el a létesítménybe” – ezt éppen Nyúl honlapján olvashatjuk, de a közlemény mindenkit érint, ahol a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. szervezi júliustól a hulladékszállítást.
Laczó Balázs

2023. június 27. 18:00

hulladékszállítás
A győri hulladékudvarban is júliustól változik a rend. Fotó: Laczó Balázs 

Több helyen már áll a bál, semmi oka a lakosságnak arra, hogy ne legyen ellenérzése a változás ellen, ami a gönyűi képviselők szerint – amint elhangzott a legutóbbi testületi ülésen – olyan valaki talált ki, aki csak az irodában ülve hallott szemétszállításról. Vagy – mint elhangzott – „a bejárónője viszi el a hulladékot.” 

„Újdonság, hogy a hulladékudvarokban a beszállítani kívánt hulladékot az udvarban hulladék fajtánként mérlegelni szükséges, ezért kérjük, hogy a hulladékudvarba behozni kívánt anyagokat már válogatva, mérlegelhető formában hozza el a létesítménybe” – közölte a kapott közlemény alapján több település, ez például Nyúl honlapján jelent meg: 

Gönyűn a júniusi testületi ülésen Badar László András képviselő vetette fel a kérdést és a jelenlévők szerint őszinte megrökönyödést váltott ki személyes beszámolója. Mint elmondta ugyanis : legutóbb törmeléket vitt magával és a hulladékudvarban dolgozó hölgy tájékoztatta: a beszerzett négyzetméternyi mérlegre kell rakni előbb minden hulladékot fajtánként. Ha lemérték, vissza lehet tenni az utánfutóra és átgurulni vele a pár méterre lévő konténerhez. Ráadásul emiatt például a nyesedéket kötegelve helyezzük a mérlegre. 

A képviselőnek azt mondták a hulladékudvarban: limitet is meghatároznak, az építési törmelékből például egy évben egy mázsát (amint megtudtuk, helyesebben egy tonnát) lehet vinni. 

Pannonhalma
Ezt a közleményt kapta Pannonhalma. Kép. pannonhalma.hu 

Kérdeztem a hölgytől, hogy nem oldható-e meg, ha ráállok az utánfutóval a mázsálóra, majd megmérnek üres kocsival, de nem lehet, mert nincs más, csak mindenhol ez a méterszer méteres mérleg” – mondta a képviselő, valaki hozzá is szólt az ülése közben: „valakinek nyilván mérleggyára van.” 

A képviselő szerint ettől kezdve mehetünk nyugodtan tájsebészkedni, szemétszedési akciókat szervezni, mert a Duna és az erdőalja bizonyosan tele lesz szeméttel, a sor pedig kígyózni fog a hulladékudvarnál. „Mindenki a szegény hölgyet fogja szidni.” Azt javasolta Badar úr: ha lehet, tiltakozzanak ellene, mert ez rettentően életszerűtlen. 

Az ülésen az is elhangzott: nemrég Nagyszentjánoson is találkozót tartottak a polgármesterek, és ott derül ki: egy-egy mérleg ára 700 ezer- másfélmillió forint. Így máris „van oka annak”, hogy miért nem lehet ugyanúgy az 50 vagy 500 kilót egyszerre megmérni, és miért a lakóknak egyenként, ötkilónként felpakolni.  

Elértük Nagy Csabát, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, aki megerősítette: valóban előírja július harmadikától a fajtánkénti mérlegelést a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. az ország valamennyi hulladékudvarában.

Hozzátette: a GYHG illetékességébe tartozó településeken annyi kedvezményt el tudtak érni, hogy az építési törmeléket csak szemrevételezik és várhatóan hosszabb nyitvatartásra is lehetőség lesz. A kerti nyesedék kötegelését egyébként csak ajánják, nem tették kötelezővé. A rendszer júliusban indul, később bővebb hivatalos tájékoztatást is adnak róla. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tábor

40 ezer forinttól indulnak a táborárak

benzinkút

Árváltozás lesz a benzinkutakon

kvíz

KVÍZ: Hová kell kötőjel?

baleset

Ilyet ritkán látni: ütközés fékezés nélkül (VIDEÓ)

sport

Két Európa-bajnokság is a képernyőn

könyv

Könyvhét három napon át

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.