Régió

Ilyen feltételekkel csapdázhatják a hódot a kapuvári Váti-tónál

Kapuvár | A védett eurázsiai hód állományának szabályozására, csapdázására kért engedélyt a megyei kormányhivataltól a kapuvári önkormányzat. A Váti-tavat és környezetét szeretnék megvédeni a károkat okozó állattól. Mutatjuk, milyen feltételei vannak a csapdázásnak.
Cséfalvay Attila

2022. október 4. 18:00

hód
Fotó: Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület

A kormányhivatal a a 85-ös számú főút mellett található Váti-tó környékén károkat okozó, és veszélyt jelentő eurázsiai hód állományának szabályozását 2022. december 31- ig feltételekkel engedélyezi.

A hód az alábbiak szerint foghatók be és szállíthatók el:

- Az eurázsiai hód egyed (egyedek) befogása és a befogás helyszínéről való elszállítása csak szakértő közreműködésével és iránymutatásainak megfelelően történhet.

- Az eurázsiai hód befogása csak olyan csapdával történhet, mely a befogott állatnak semmilyen sérülést nem okoz. 

- A csapda (esetleg csapdák) pontos helyét előzetesen a szakértő, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal és a vadászatra jogosulttal egyeztetve határozza meg.

- Csapda csak a szakértő által meghatározott, fentiek szerint egyeztetett helyen és a jelen engedély érvényességi idején belül, a szakértő által meghatározott ideig maradhat kinn.

A kihelyezett csapda(ák) ellenőrzését előzetesen a vadászatra jogosulttal és a szakértővel közösen kijelölt személyek is végezhetik, a szakértő által meghatározott gyakorisággal. Az ellenőrzésre jogosult(ak) személyéről a Hatóságot és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságot is tájékoztatni kell.

- A csapdát ellenőrzők fogás esetén kötelesek haladéktalanul, telefonon értesíteni a szakértőt, valamint az illetékes vadászatra jogosult által ezen esetre kijelölt személyt.

- A csapdába került állat elszállításáról a szakértő köteles gondoskodni. Az elszállítást követően az állat szabadon engedéséről vagy közérdekű célokra történő hasznosításáról a szakértő jogosult dönteni.

- Amennyiben egyéb védett, fokozottan védett állat (pl. vidra) kerülne a csapdába, akkor annak szabadon engedéséről kell gondoskodni.

- Amennyiben a csapdába idegenhonos inváziós faj egyede kerülne (pl. nutria), úgy a csapdába esett állat életének kíméletes kioltását a vadászatra jogosult végezheti, és a tetemmel a vadászati és élelmiszer-biztonsági szabályok figyelembe vételével rendelkezhet. 

- A csapdába került valamennyi egyedről egy munkanapon belül értesíteni kell a hatóságot és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságot.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
felújítás

Finisben a lakásfelújítási hitel

élőlánc a tanárokért

A soproni pedagógusok nem adják fel

kutya

KVÍZ: Tudja, ki volt Tyutyukám? Ismeri a híres kutyákat?

Rapid

Jó este, jó szurkolás (Vélemény)

ETO

Egyetlen megyei csapatunk sem nyert az NB II-ben

M83

M83: jól halad a körforgalmak építése, de óvatosan vezessenek!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.