Helyi hírek

Rendkívüli közmeghallgatás a Karolináról: „Struktúraváltásnak nevezik, de tudták, hogy osztályok fognak bedőlni" (VIDEÓK)

Mosonmagyaróvár | Miniszteri megbízott kijelölését javasolja a mosonmagyaróvári polgármester, hogy a Karolina Kórházba visszaépüljenek a megszűnt ellátások, s ehhez anyagi forrás is biztosítva legyen. Nagy István agrárminiszter a hitről beszélt, de csak gúnyos nevetést kapott a rendkívüli mosonmagyaróvári közmeghallgatáson. A kórházigazgató szerint azokat az ellátásokat tudják biztosítani, ahol rendelkezésre állnak az orvosok és a szakdolgozók: hétvégétől lehet újra szülészeti és gyermekügyelet, majd első lépésként visszaállítanák az egynapos sebészeti ellátást. A kórház kétszázmilliós fűtésszámlával tartozik a városnak.
Cséfalvay Attila

2023. április 27. 20:00

közmeghallgatás
Fotó: szerző

A Karolina Kórház ügye elvileg a testületi ülés utáni közmeghallgatásra volt meghirdetve, de már előtte az ülésen is feszült lett a helyzet. Árvay István városvezető bejelentette, hogy Szabó Miklós (MPKE) sürgősségi indítványt nyújtott be, hogy a város tegyen felterjesztést a kórház ügyében a belügyminiszternél. A polgármester szerint azonban az önkormányzat csak a közmeghallgatás után lesz abban a helyzetben, információk birtokában, hogy a működéssel kapcsolatos indítványát megfogalmazhassa. Hozzátette, emiatt az ügyet majd a májusi ülésen viszik a képviselő-testület elé. Hozzátette, a Fidesz-frakció csoportjának vezetője, Németh Sándor – aki egyébként nem vett részt az ülésen - kezdeményezte, hogy a sürgősségi indítványt halassza el a testület. Erről egy alkalommal vita nélkül, határozhatnak, így rögtön szavaztak: 8 igen, 4 nem, egy tartózkodás mellett a halasztás mellett döntöttek. Szabó Miklós (Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület) egy későbbi napirendi pontként kért szót, s rögtön jelezte, ha nem volt érdemi vita a kérdésről, akkor itt beszél a sürgősségi indítványról.

- Akkor megvonom a szót – mondta Árvay.

- A képviselők nem is látták az indítványt, itt sincs, aki véleményezte (Németh Sándor). A törvényességet kérem betartani – replikázott Szabó.

- Nézzen utána (törvénytelen volt-e) – reagált a városvezető.

Szabó ezután a képviselőket kérdezte, ők megkapták-e az indítványt, mert szerinte a belső intraneten nem is volt fenn. „Menjünk tovább” – mondta a polgármester, s a téma már csak a közmeghallgatáson került elő.

Ezen csordulásig megtelt a díszterem, annyian jöttek el a kórház sorsáért aggódva, voltak akik le sem tudtak ülni. 

Árvay István elöljáróban jelezte: az önkormányzatnak nincs fenntartói jogviszonya a Karolina Kórházzal, de a testület nem zárkózott el a segítségtől. "Külön az Országos Kórházi Főigazgatóság engedéllyel adhattuk a támogatást a kórháznak, de legutóbb nem kaptak a hosszabbításra választ, ezért márciustól nem is kértek pénzt – jelezte Árvay. Hozzátette: ez pillanatok alatt romba döntötte a kórházat. "Ha csak ez tartotta életbe, akkor alapvető strukturális problémákról van szó."

Árvay István helyzetértékelése és lakossági kérdések

A megváltozott ügyeleti ellátással kapcsolatban van kérdés? - kérdezte Árvay, s mivel nem látott jelentkezőt, ebből azt a következtetést vonta le, hogy „ezek szerint jól működik a rendszer”. Ekkor tette fel a kezét Szíjjártó László, az orvoskamara megyei elnöke. „Ezt megcáfolnám. Az alapellátási ügyelettel kapcsolatban az egész megyében rengeteg problémáról tudunk. A fő gond a városban, hogy rizikós helyzet állt elő a gyermekek hétvégi ellátása miatt, ami csak Győrben megoldható. Ez előrevetíti, hogy baj lesz. Nem lett átgondolva, túl korán lett bevezetve, így nincs elég orvos. Péntek délután négytől hétfő reggel nyolcig nincs gyermekgyógyász szakorvos. Ez akkora szakmai rizikó, akár életet veszélyeztet. Aki februárban még ügyelt, azoknak olyan szerződéseket ajánlottak, hogy nem lett megállapodás. Struktúraváltásnak nevezik, de tudták, hogy osztályok fognak bedőlni” – mondta. Azt a választ kapta Takler Ágnestól, a Karolina főigazgatójától, hogy február 28-ig jelentős óradíjakkal sikerült szerződni gyermekorvosokkal. Hozzátette, megállapodtak a korábbi orvosokkal, a péntek-szombati ügyeletek teljes biztosítása jön első körben, ha megfelelően alakul az orvoslétszám, vasárnap is igyekeznek ezt biztosítani.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő képviselője szerint minden olyan ellátást, amire a kórháznak engedélye van és szolgáltatást nyújt, ők finanszírozzák. Rajtuk nem múlik, ha az ellátás visszaáll, a jövőben is finanszírozzák, de a humánerőforrás a probléma - hangzott el. Mindig a csökkenő teljesítményt finanszírozzák, így hogyan lehet építkezni? - kérdezte Árvay. "Nem fizette ki a kórház a városnak a fűtésszámlát sem, 200 millió forintról van szó. Már a működési költségek finanszírozása is problémás, hogy lehet így építkezni?" 

A jogszabály-módosításra kellene javaslatot tenni – javasolta egy hozzászóló. "Nem akarunk a csornaiak, kapuváriak sorsára jutni, ez egy járásszékhely, mely jelentősen kiveszi a részét a befizetésekből, ennek megfelelően kapjon az itt élő egészségügyi szolgáltatást" - mondta a város polgármestere. 

Az OKFŐ  és az OMSZ képviselőjének válaszai

Nagy István szerint a hit a legfontosabb. Nem mindenki értett ezzel egyet.

Vida István képviselő azt kérdezte: Ártunk-e a betegnek a jelenlegi orvosszakmai helyzet fenntartásával? Nehezen, de kapott választ. Az agrárminiszternek vádakat is megfogalmaztak. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
eto

Tartja helyét az ETO és a Mosonmagyaróvár

kisokos

Középiskolás kisokos a felvételizőknek

kvíz

KVÍZ: Idegenül hangzik, de megszoktuk

innováció

Svájc maradt a leginnovatívabb ország a világon

Polyák Lilla

Így élnek Polyák Lilláék Kanadában

szemét

Kevesebb élelmiszert dobunk ki, de így is sokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.