Helyi hírek

Közművagyon ingyenes átadása: Dunaszentpál nemet mond rá

Győr-Moson-Sopron | Nem kis fejtörést okoz a települési önkormányzatoknak, hogy integrálják, vagyis ingyenesen átadják-e a vízművagyonukat a Nemzeti Vízművekbe. Az átadással sok helyen úgy érzik, a gondot is levennék a vállukról, hogy a várható (?) veszteségektől szabaduljanak. A dunaszentpáli polgármester szerint felelős önkormányzati vezető nem ad oda ingyen milliárdos közművagyont. Győrben közben online aláírásgyűjtés is kezdődött, hogy a város ne adja át a közművagyont és részesedését az államnak a Pannon-Vízben.
Cséfalvay Attila

2022. szeptember 7. 19:00

Pannon-víz
Fotó: Pannon-Víz Zrt. Facebook-oldala

Győr és Kapuvár már döntött arról, hogy bejelenti integrációs szándékát, de tárgyalni kíván a vízművagyonról, s erre a győri polgármestert kéri fel. A teljes vízművagyon csaknem 40 milliárd forint, ebből 2 és fél milliárd maga a Pannon-Víz; a további 36-38 milliárdon pedig azok a települések osztoznak, ahol a vízműberendezések vannak/haladnak. Erről korábban már beszámoltunk. 

Az érintett Győr környéki települések polgármesterei közül nyolcan a minap ültek össze, hogy megfogalmazzák kérdéseiket az ügyben. Vannak, akik úgy látják, hogy az ingyenes átadásra kért vagyon a Pannon-Vízben résztulajdonos önkormányzatoknak sok esetben inkább csak gond, mint valódi érték. Attól tartanak, ha marad a hosszú ideje érvényes hatósági ár, a költségek viszont tovább nőnek, akkor az önkormányzatok pótolhatják ki a veszteséget. Ettől szabadulhatnak meg az ingyenes átadással. 

Másként látja a helyzetet Csontos Attila, Dunaszentpál polgármestere. "A tulajdon és az üzemeltetés két külön dolog: mi biztosan nem adjuk át a közművagyonunkat. A települési érdekeket védjük, felelős önkormányzati vezető szerint nem adja át ingyen milliárdos értéket. Talán elgondolkodtunk volna, ha kapunk cserébe egy koncepciót, hogy ezért a település milyen fejlesztéseket remélhet. Mi lehet a következménye, hogy ha nem adjuk át? Nem tudom. Ha majd megemelt rezsit kell fizetni, a magunk Pannon-Vízben lévő részét (0,110264) százalékot beletesszük. Egyébként a Pannon-Víz eddig, ha minimálisan is, de nyereséges volt" - mondta. 

Ahogy a Győr környéki települések, úgy Gönyű is megfogalmazta kérdéseit, s elküldte a Pannon-Víznek. Többek közt ezt: "amennyiben az önkormányzatok nem adják át a közművagyonukat az állam számára, az idei év vonatkozásában mekkora összeggel kell hozzájárulnia az önkormányzatoknak az üzemeltetés fenntartásához?"

Eközben Balla Jenő civil győri önkormányzati képviselő online aláírásgyűjtésbe kezdett a közművagyon átadása ellen. A kérdés, hogy "Egyetért-e Ön Győr város Pannon-Víz Zrt.-ben meglévő tulajdonrészének, vagy a győri vízi közmű-vagyonnak átadásával?" Itt lehet aláírni, válaszolni. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.