Helyi hírek

A méheket mentik Pannonhalmán

Pannonhalma | A méheké lesz a főszerep az idei Pannonhalma CAMPUS-on. A rendezvényen terápiás épületet is létrehoznak majd, amelynek tervezésére pályázatot hirdettek. A Pannonhalma és Térsége Fejlesztéséért Alapítvány a program megvalósítása érdekében közösségi finanszírozási kampányt is indított, egymillió forintot szeretnének összegyűjteni.
Új Szó Nálunk

2023. július 1. 12:00

károsodás
A Pannonhalma CAMPUS-on egyhetes kurzusok keretében különböző szakterületekről érkező egyetemistákat látnak vendégül.  - Pannonhalma Facebook-csoport

A Pannonhalma és Térsége Fejlesztéséért Alapítvány 2016 óta rendezi meg évente Pannonhalma CAMPUS-t, ahol egyhetes kurzusok keretében különböző szakterületekről érkező egyetemistákat látnak vendégül, akik szakértő mentorok és egyetemi oktatók segítségével, csapatmunkában dolgoznak fel egyegy összetett problémát – írja a Pénzcentrum.

Idén a méheké lesz a főszerep a rendezvényen. A szervezők emlékezetnek: 

Einstein szerint a méhek halálát az emberiség csupán négy évvel élné túl.

Az elmúlt években kezelt az alapítvány kezet már humanitárius katasztrófát Botswana és Zimbabwe határán, terveztek kisvárosi mobil applikációt, hajléktalanok számára alakítottak ki integrációs modelleket, kutatták a szépség szerkezetét, Pannonhalma számos városfejlesztési problémájára készítettek megoldási javaslatot és építettek egy erdei kápolnát is. 

–Az idei kurzusunk keretében egy helyi őstermelő 80 méhcsaládját igyekszünk megmenteni azzal, hogy a méhészeti termékek előállítása mellett apiterápiás szolgáltatást is nyújthasson, ezzel is segítve a méhészet fenntartható működését, valamint olyan építészeti, művészeti értéket teremtsünk, amely amellett, hogy az alkotókat is elégedettséggel tölti el, méltó a város világörökségi státuszához. Az apiterápia a természetgyógyászat fitoterápiához tartozó ága. Maga a kifejezés az Apis=méh és a terápia=gyógyítás szavakból származik és a méhhel, méhészeti termékekkel való gyógyítást jelenti – ismertették a szevezők. 

A Pannonhalma CAMPUS Bee Friends kurzusa két részből áll. Tavasszal pályázatot hirdettek az apiterápiás épület terveinek elkészítésére, amire építés és művész szakos hallgatók csapatainak a jelentkezését várták, majd a kurzus második felében a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt tervet meg is építik július 3. és 9. között. Az építést gyógynövényekkel, biogazdálkodással, természetgyógyászattal kapcsolatos esti programok kísérik.

A program megvalósulásához az alapítvány közösségi finanszírozási kampány keretében gyűjt, a támogatók többek között biomézet és ajándék belépőjegyet kapnak a készülő apiteráiás házba.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kosár

Jól helytálltak a győri kosarasok a bajnoki döntő első meccsén

gulyás

Mit főzzek? Gulyást!

KVÍZ

KVÍZ: Felkiáltójel vagy felkiáltó jel?

EU

Húsz éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz

MOL

Nem változik a nagyker ár, mégis sok kúton olcsóbb az üzemanyag

ETO

Szombaton mindenki zöldbe!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.