Helyi hírek

Menekültek eldobált tárgyaival van tele az erdő (VIDEÓ)

Sopronkövesd | Ami máshol a mentőmellény, az nálunk a hálózsák címmel tart Sopronkövesd és Pereszteg erdőtakarítást. Ahogy a cím is sejteti: a határon átmenekülők hátrahagyott holmijait szedik össze. A különleges tárgyakból jövőre tárlat is nyílik Sopronkövesden.
Nagy Márta

2022. november 11. 18:30

menekültek holmija
Ruhák, cipők, iratok. Mindent hátrahagynak a menekülők az utolsó néhány kilóméteren. 

- Napi problémát okoznak a menekültek a környéken, a Fülesi út mentén az önkormányzat rendszeresen szedeti össze a szétdobált holmikat. Hálózsákok, ruhák, cipők, és rengeteg útlevél, félig megégve vagy teljesen épen hevernek az avarban. A szerb határon adott QR-kódos azonosítóból már egész gyűjteményünk van. A napokban a falugondnokunk egy szál maga hét zsák holmit szedett össze - mondja elöljáróban Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere, a rendhagyó akció ötletgazdája. 

A határ közelébe jutott menekülteket gyakran a falu közelében, az erdőnél teszik ki a csempészek. Innen már gyalog, vagy inkább futva teszik meg a pár kilométeres távolságot Ausztriáig. Közben viszont eldobálnak mindent, ami egyrészt az azonosításukat tenné lehetővé, másrészt ami akadályozza őket a sietős mozgásban. Ezekkel a holmikkal van tele a Pereszteg és Sopronkövesd közötti erdő, s ezt elégelte meg a polgármester. 

térkép
Nem nagy a távolság. Sopronkövesdről az erdőn át csak néhány kilóméter és már osztrák földön járnak a menekültek. 

- A vadászok is jelezték a problémát, az erdőt járó helyiek is, a környék több vállalkozója úgyszintén. Valamit lépni kellett. De az ötlet megvalósításához gyorsan találtam támogatókat, segítőket. Jönnek a vadászok, örömömre csatlakoztak a peresztegiek, a TAEG Zrt. vadhúst ad, hogy megvendégelhessük az akció résztvevőit. Az egyik első csatlakozó volt a közeli Dénes-majorban lovasklubot működtető vállalkozó. Támogatja az akciót az Autoliv: gumikesztyűket adnak és ők állják a buszt, ami kiviszi az embereket a határba. Jönnek a polgárőrök is és remélhetőleg sok-sok helyi, akiknek fontos, hogy a környékünk megtisztuljon. Örömmel látunk távolabbról is résztvevőket, hiszen mindnyájunké ez a szép erdő - fogalmaz Fülöp Zoltán. 

A zsák egy fiatal férfié lehetett, ki tudja hol jár már...

Az akció november 19-én, szombaton lesz, a gyülekezőt 9 órakor tartják a kövesdi hivatal előtt. Busz viszi és hozza tehát vissza a résztvevőket, körülbelül 15 órakor érnek vissza. Kézfertőtlenítőt és gumikesztyűt korlátozottan ugyan, de biztosítanak, azért az a biztos, ha visz magával mindenki. Aki részt vesz, vadpörkölt lesz a jutalma, azon az érzésen túl, hogy tett valami jót az erdőért. Ha netán rossz idő lenne aznap, az akciót másnap, vasárnap tartják meg. Jelentkezni lehet Fülöp Zoltánnál a 30/940-5165-ös számon vagy a kövesdi önkormányzatnál, a 99/536-000-ás telefonon. 

Már az sem hétköznapi, hogy civilek szedik össze az eldobált hálózsákokat és személyes holmikat, de Fülöp Zoltán még csavart egyet a dolgon. 

- Eddig is találtunk már fényképes igazolványokat, személyes tárgyakat, amik egy-egy darabjai számunkra ismeretlen életeknek. Itt jártak ők és eltűntek a történelem viharában... Ezeket az érdekesebb holmikat külön gyűjtjük majd, és jövőre szeretnénk belőlük egy kiállítást rendezni. Már most biztos vagyok benne, hogy érdekes lesz. Nem is gondolná az ember, hány náció fordul meg itt a kertek alatt...
 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsony

Az ünnepek alatt több az otthoni tűz és baleset

eső

Minden volt ez a november, csak száraz nem

helyesírás

KVÍZ: Jé, ezt j-vel kell írni?

fürdő

Jó hónapot zártak a szállásadók októberben

határ

Szlovákia ismét meghosszabbította az ellenőrzést a magyar határon

benzin

Autósok, figyelem!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.