Régió

Merről fúj a szél? Kikötőbe költöző növényolajgyártól tartanak a gönyűiek

Gönyű | Egy növényolaj sajtoló-finomító üzem költözne a gönyűi kikötőbe. A falu vezetése attól tart, hogy az uralkodó szélirány a faluba hozza majd az ott keletkező szagokat. További hatásvizsgálati dokumentációkat kérnek a települést érintő és terhelő várható szaghatással, a megnövekedő tehergépjármű forgalommal, valamint a lakossági ivóvízbázis igénybevételével kapcsolatban.
Cséfalvay Attila

2022. augusztus 10. 14:00

Gönyű
Fotó: Éduvizig

Az ügyben előzetes állásfoglalásra kérte Major Gábor polgármester a testületet. Elmondta, hogy a növényolaj előállító üzemnek a kikötőbe településével kapcsolatban is vannak aggályai, mert az uralkodó szélirány jellemzően északnyugati, így az a falu felé fogja terelni a keletkező szagokat. Bár még nem látta a hatásvizsgálatokat, de ebben az esetben is nagyon fontosnak tartja azok előzetes beszerzését.

Járay Zoltán képviselő nem érti, hogy egyáltalán miért akar ide települni ez az üzem, miért nem Komáromba, ahol szintén ott van a vasút és a kikötő is. Ennek az üzemnek szerinte is komoly szaghatása lesz és korábban már ilyenben volt része a falunak, alig várta a lakosság, hogy az végre megszűnjön. Javasolja, hogy mindenképp menjenek el és tekintsenek meg egy ilyen üzemet, ismerjék meg a működésével kapcsolatos problémákat. Úgy gondolja, hogy Komárom vagy a komáromi lakosság talán ügyesen érvelve tiltakozott a hozzájuk telepítés ellen. Ezzel, ha kell, itt is élni lehetne.

Pozsgai Veronika alpolgármester megemlítette, hogy a korábban Győrben működő olajgyár rossz szagát a városban egészen messze is lehetett érezni, és nemcsak a bányató porát hozza majd a falu felé az északnyugati szél, hanem ennek az üzemnek a kellemetlen szagát is. Egyetért azzal, hogy egy már működő üzem környékén lévő településsel vegyék fel a kapcsolatot, járjanak alaposan utána, hogy a lakosságnak mit kell elviselnie emiatt.

Lakatos Attila képviselő emlékeztet rá, hogy ez az üzem forgalomnövekedést fog generálni a szaghatáson kívül is.

A gönyűi képviselő-testülete megvizsgálta a Győr-Gönyű Kikötő területére a Rossi Biofuel Zrt. megbízásából a Petrolterv Kft. által készített növényolaj sajtoló-finomító üzem létesítésére vonatkozó megkeresést és annak megvalósíthatósági dokumentumait, amely során – kellő információ hiányában – további hatásvizsgálati dokumentációkat kér a települést érintő és terhelő várható szaghatással, a megnövekedő tehergépjármű forgalommal, valamint a lakossági ivóvízbázis igénybevételével kapcsolatban.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mosoni-Duna-híd

Végleg eldőlt, hogy nem lesz Mosoni-Duna-híd

könyvhét

Helyszínváltozás a könyvhéten – Mi is ott vagyunk a kiállítók közt!

szúnyogírtás

Annyi a szúnyog, hogy muszáj ezen a héten is bevetni a katasztrófavédelmet

Bende

Könyv mellé színház erre a hétvégére

tanárok

Több, mint 80 ezer aláírás a státusztörvény ellen

Románd

Keresik a 120-130 éves lakókat – mert még mindig az ő nevükön van a kert

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.