Régió

Péren forronganak, mert elkerült tőlük Mindszentpuszta, de nem kaptak pótlást arra, amit a falurészre költöttek

Pér | Mindszentpusztán harminchárom év után derült ki, hogy Mezőörshöz tartoznak: ez 2022 nyarán lett tiszta, amikor rendezési tervet módosított volna egy lehetséges nagybefektető miatt Mezőörs. Emiatt most Pérnek a személyi adat és lakcímnyilvántartásból ki-, Mezőörsnek be kellett vezetnie a mindszentpusztaiakat: idén márciusban megtörtént az átvezetés a Belügyminisztériumban. Már csak elszámolás lenne, ez viszont nem lesz egyszerű. Péren füstölögnek, hogy nem kaptak rendkívüli központi támogatást, holott, csak az elmúlt években 50 milliót költöttek mindszentpusztai fejlesztésekre. Most együttes fellépésre, összefogásra buzdítja a helyieket a péri polgármester.
Cséfalvay Attila

2023. május 25. 11:00

Mindszentpuszta
Fotó: szerző

1990-ben Pér magához csatolta Mindszentpusztát, a földhivatali ingatlanátvezetés azonban elmaradt, többek közt azért, mert Mezőörs nem fogadta el a határvonalat. Évtizedekig nem történt semmi, Pér valamennyi rendeletének hatályát kiterjesztette Mindszentpusztára (és Püspökalapra), a mindszentpusztaiak az önkormányzati választásokon Péren szavaztak, miközben közigazgatási területeik - mint most kiderült - Mezőörshöz tartoztak. Ez 2022 nyarán lett tiszta, amikor rendezési tervet módosított volna egy lehetséges nagybefektető miatt Mezőörs.

Pérnek a személyi adat és lakcímnyilvántartásból ki-, Mezőörsnek be kellett  vezetnie a mindszentpusztaiakat: idén márciusban megtörtént az átvezetés a Belügyminisztériumban. Március 23-án a mindszentpusztaiak új lakcímkártyájukat is megkapták a helyi faluházban. Biliczki József péri polgármester arról tájékoztatta a helyieket, hogy az érinettt két képviselő-testületnek közigazgatási szerződésben kell megállapodniuk többek közt az ingatlanvagyon tulajodnjogának átruházásról, az ingó vagyon átadásáról, a központi költésgvetési normatíva és az üzemeltetési költségek valamint a helyi adóbevételek elszámolásáról. Az egyeztetések zajlanak, s a településvezető fel is sorolja a Pért hátrányosan érintő kérdéseket. 

Kezdte azzal, hogy zöldterület gazdálkodás jogcím alatt az elmúlt időszakban nem Pér kapott forrást Mindszentpuszta után. „Az átvezetést követően a péri emberek nap mint nap megállítanak, s kifejtik azon véleményöket, hogy a Mindszentpuszta településrészre fordított összegekből például már Péren is volna egy minden igényt kielégítő orosi rendelő, s nem kellene azon gondolkozni, hogy vajon az önkormányzat meg tudja-e valósítani a már elnyert péri projekteket, az óvoda bővítését , a tájház, művelődési ház felújítását és a konyha bővítését. A település vezetőjeként magam is osztom az itt élők aggályait." Hozzáteszi: Pér 32 éven keresztül viselte Mindszentpuszta sorsát, sok esetben erején felül mindent megtett fejlődése érdekében. Talán részben ennek tudható be, hogy a Péren élők alapvető igényei kielégítő alapinfrastruktúra nemcsak az országos, hanem a régiós átlaghoz viszonyítva is jelentős elmaradást mutat. Felújításra szorul az iskola, óvoda, a művelődési ház és az orvosi rendelő is. 

Biliczki azt írja: Kara Ákos parlamenti képviselő és Pintér Sándor belügyminiszter segítő közbenjárást kérte egyszeri, rendkívüli támogatást kért a falunak. „Forráshiányra történő hivatkozással támogatás megállapítására nem került sor" - jelezte. Érdekesség, hogy a polgármester most arra buzdít: a périek együttes fellépéssel, közös összefogással eredményt tudnak elérni. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Novarock

Szerdától dübörög a Novarock Hegyeshalom határában

Pannon-víz

Új szivattyúval üzemel a marcalvárosi víztorony

VV

Húsz éve szavazták ki az óvári VV Sziszit a Való Világból, visszanézte, rém cikinek látta

kastély

Többre tartotta, végül 13 millióért adta el a kastélyt az ikrényi önkormányzat

múzeumok éjszakája

Életre kelnek a múzeumok, mit tartogat a győrieknek az éjszaka?

jegyző

Nyugdíjba megy Nyúl jegyzője

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.