Helyi hírek

Újabb politikus díszpolgára lett Sopronnak

Sopron | Fodor Tamás volt polgármester lett idén Sopron díszpolgára, Pro Urbe Sopron díjat pedig dr. Kárpáti György orvos, filmes kapott. A helyi kitüntetésekről titkos szavazással döntött a csütörtöki közgyűlés, ahol napirenden szerepelt többek között a költségvetés módosítása is.
Nagy Márta

2022. november 24. 17:30

Sopron, tűztorony, városháza
A decemberi közgyűlések fontos témája Soopronban: ki vehet át a Hűség napján kitüntetést? Ma kiderült. - Fotó: Stock

Sopron december havi közgyűlésének legizgalmasabb napirendje évek óta a helyi kitüntetésekről szóló döntés. A javaslatokat már megtárgyalták a bizottságok, a képviselők pedig zárt ülésen, titkos szavazással döntöttek. A legfontosabb kitüntetéseknél - mint a díszpolgári cím és a Pro Urbe Sopron - itt már nincs választási lehetőségük. 

A szavazás sok időt elvett a csütörtök délutánból, hiszen a képviselőknek egyenként kellett leadniuk a voksokat. Őket már nem érték meglepetések a névsor láttán, másokat esetleg igen... Kik is vehetnek át hát helyi elismeréseket Sopron napján?

Sopron Város díszpolgára tehát dr. Fodor Tamás, aki az előző három ciklusban, a Fidesz-KDNP színeiben összesen tizenhárom éven át volt Sopron polgármestere. Pro Urbe Sopron díjat dr. Kárpáti György orvos, filmes, a Kárpáti-malom felújítója kapott. Civitas Fidelissima díjban részesül dr. Bartha Dénes egyetemi tanár, a Soproni Városszépítő Egyesület tagja, valamint a GYSEV ZRt. Dr. Király Jenő-díjat dr. Freyler Erzsébetnek szavazott meg a közgyűlés, Humanitás díjat Horváthné dr. Sütő Teréz érdemelte. Sopron Kultúrájáért Nemes András művészettörténész, főmuzeológus kapott, Sopron Kiváló Pedagógusai pedig  Dukkonné Horváth Márta, a Deák téri iskola tanára - akit diákjai és szüleik javasoltak a díjra -, és Páderné Bokor Éva, a Szent Orsolya-iskola tanítója lettek. Sopron Sportjáért díjat kap Úr Csaba teniszedző. Sopron Ifjú Tehetsége Moser Barnabás. A mindössze 12 éves fiatalember kiemelkedő zenei és sporttehetség.  Sopron szolgálatáért díjat Péter Csaba rendőr alezredes kap. Ifj. Flandorffer Ignác-díj Bausz Gyula Lajos, a Vadászkürt vendéglő tulajdonosa vehet majd át, Wälder József-díjat pedig Kovács Tibor mérnök. Sopronért Emlékérmet kap dr. Bakody Gyula állatorvos, dr. Baráz Sándor Tivadar háziorvos, Bók Mihály, a Soproni Vámszakmai Napok szervezője, dr. Gerencsér Kinga, a Soproni Egyetem docense,  dr. Hofman Erzsébet belgyógyász szakorvos, Marton Ferenc kárpitos mester, Molnár Balázs, a Soproni Darazsak Sportakadémia ügyvezetője,  az Ikva Idősek Otthona, Sütő Ildikó szociális szervező, Szőcs Géza grafikus,  Timár Béla sportember,  Tóth László, a Volán nyugdíjas szakembere, dr. ifj. Vránich István nyelvoktató, tolmács,  Zách Zoltán Ferenc órásmester.

A kitüntetettek névsorának kihirdetése - és persze megtapsolása - után fogott további témák tárgyalásába a testület. Módosították a temetésekről és a temetőkről szóló helyi rendeletet a törvényi előírásoknak megfelelően. Az idegenforgalmi adóról szóló helyi szabályozást is a központi előírásokhoz kellett alakítani: miután a szálláshelykezelő szoftver kötelező vált, más nyilvántartást nem írhat elő a helyhatóság. Elrendelték az igazgatási szünetet, a polgármesteri hivatal december 22-től január 6-ig a feladatait nem látja el és az ügyfélfogadás sem működik, ugyanakkor mindez a közfeladatok ellátásában aránytalan nagy sérelmet sem okozhat, a halaszthatatlan feladatok zavartalan ellátását biztosítani kell.
Kiírták a pályázatot a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetői állására.  A megbízás határozott időre szól, 2023 áprilistól 2028. január 31-ig.

Közreműködőként bevonja az önkormányzat a Lőver Uszoda üzemeltetésére kapott közel hatvan  millió forint felhasználásába a Soproni Vízmű Zrt-t. Jakál Adrienn (Párbeszéd) kérdezte meg, hogy miután  szeptemberben a közgyűlés megszavazott 100 milliós támogatást az uszodának, az a Honvédelmi Minisztériumi sportért felelős államtitkárságától kapott  59 millióval már 159 milliós támogatás, fel fogják-e mindet használni?  Dr. Sárvári Szabolcs jegyző közölte, amit nem használ fel a vízmű az uszoda fenntartásához, az visszakerül a költségvetésbe.

Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde (Momentum) itt jelentette be, hogy ha határozati javaslatban a jövőben politikai üzenetet kell olvasnia (az elhibázott szankciós politika, stb.), nem fog szavazni. 

A közvilágítás racionalizálásáról szóló előterjesztés vitákat válthatott volna ki, hogy nem így történt annak az az oka, hogy nem volt miről vitát nyitni. A közgyűlési felhatalmazással még csak ezután fogja ugyanis egy cég megvizsgálni, hol lehet spórolni az utcai világításon. 

Azt is a Párbeszéd politikusa szúrta ki a költségvetés módosítása során, hogy közel négyszáz milliós pluszt kap a Pro Kultúra. Simon István alpolgármester elmagyarázta: tavaly 100 milliós veszteséggel zárt a cég, az új igazgató megpróbálta kezelni a helyzetet, de nem számolt a megnövekedett kiadásokkal. Ezért kellett korrekciót alkalmazni, vagyis ki kell egészíteni a Pro Kultúra költségvetését. Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde is a többletkiadásokra kérdezett rá többek között a Volán, a Pro Kultúra tekintetében. Sok a feladat, magas a rezsi - derült ki a válaszokból.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vonat

Új weboldal az új vonatjegyárakról

sport

BL férfi kéziben és fociban

hamburger

Rekord a lottón: hány hamburger jön ki a főnyereményből?

autó

A szökőév miatt egy nappal előbbre került kgfb-díjfizetés határideje

hori

A halak intuíciói ma segíthetnek eligazodni kényes helyzetekben

belvíz

Győr-Moson-Sopron földjeinek 3 százaléka belvízzel borított

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.