Sport

A hétvégén eldől a kupa sorsa a női kézilabdában

Tatbánya, Győr | Izgalmasnak ígérkező hétvége vár a legjobb magyar női kézilabda csapatainkra. Tatabányán lesz a Török Bódog Női Kézilabda Magyar Kupa idei négyes döntője. Elsőként a Győri Audi ETO KC a DVSC Schaeffler ellen lép pályára.
Somodi Géza

2024. március 8. 08:00

Audi ETO
Reméljük lesz ok sok ilyen pacsira a hétvégén. - Fotó: Győri Audi ETO KC

A bajnoki tabellán az első négy helyen álló csapat, azaz sorrendben az FTC-Rail Cargo Hungaria, a Győri Audi ETO KC, a DVSC SCHAEFFLER és a Motherson Mosonmagyaróvári KC maradt versenyben a kupáért vívott harcban. Sok év után először fordult elő, hogy nincs a négy között a többitől jóval gyengébbnek látszó gárda. Nincs tehát előre lefutott meccs.

A Győr 15, a Ferencváros 14 sikerrel rendelkezik, így az is a tét, hogy a fővárosiak beérik-e az örökranglista élén a kisalföldieket, vagy a Győr tudja tovább javítani csúcsát. A Debrecen ötször hódította el a kupatrófeát, a Mosonmagyaróvár pedig először szerepel a négyes döntőben.

Az Audi ETO szemszögéből vizsgálva az esélyeket az a különös és szokatlan helyzet állt elő, hogy a győriek ebben a szezonban már mindhárom csapattól elszenvedtek egy-egy vereséget, amire eddig még nem volt példa. Ennek fényében nehéz kijelenteni, hogy a győriek a toronymagas esélyesek, még ha a papírforma szerint így is nekik áll a zászló. 

Merthogy a játékoskeretük a legerősebb, legkomplexebb. Éppen az a kérdés, hogy ezt mennyire tudják kihasználni. Mert mint az említett vereségek bizonyítják, ezt az előnyt nem mindig tudták a pályán érvényesíteni ebben a szezonban. Nézzük a három vereséget! 

Abban megegyezik a három találkozó, hogy a győriek ellenfele mindegyik esetben a legjobb formáját hozta. Ahogy mondani szokás, mindenki az Audi ETO-t akarja legyőzni, most már nem csak a Ferencvárosnak, hanem a Debrecennek és a Mosonmagyaróvárnak is megalapozottan lehetnek ilyen álmai. Rendkívül motivált csapatokkal találta tehát szembe magát a győri zöld-fehér gárda, tegyük hozzá mindháromszor idegenben, zsúfolt csarnokokban. 

Feltűnő egyébként, hogy a két vidéki csapat mennyivel gyengébb teljesítményt nyújtott a bajnoki meccseken a Ferencváros ellen, mint a győriekkel szemben. Persze erre lehet mondani, mindenki úgy játszik, ahogy hagyják. De az is tény, hogy mondjuk a Mosonmagyaróvárral akkor jött a meccs, amikor a Lajta partiaknak még más dolguk nem volt, míg mostanra kifáradni látszik a gárda a nemzetközi kupa okozta kettős terhelés miatt. A Debrecentől pedig a BL-ban akkor kapott ki az Audi ETO az utolsó másodpercekben beszedett góllal, amikor már hetek óta csoportelső volt. A Mosonmagyaróvár elleni győri bajnoki viszont megint csak fontos volt, akkor magabiztosan nyert is a hazai csapat. Ez utóbbi azért bíztató. De mindezek csak amolyan magyarázkodásra alkalmas érvek. 

Mert a másik, ami közös volt a három találkozóban, hogy a győri csapat nem játszott jól. Illetve úgy tűnt, hogy nem készültek konkrétan az adott ellenfél ellen, hanem a saját játékukban bízva mentek neki a küzdelemnek. Ellentétben az ellenfelekkel. Ez leginkább talán a Debrecen ellen volt jól látható, akik több taktikai húzással is meglepték a győrieket (Planéta beállós játéka, 7 a 6 elleni játék, Ivancok végére tartalékolása). Remélhetően most másként lesz.

Persze lehet azt mondani, hogy az Audi ETO-ban a háromból két meccsen nem játszhatott Ana Gros, aki támadásban talán a legfontosabb játékosa a csapatnak. Mert jóformán a szlovén az egyetlen, aki távolról is veszélyes, és általában megdobja a maga 5-6 gólját. Az ő távollétében marad az egy-egyezős játék, amire azért jobban fel lehet készülni. Most pedig játszani fog ő is. 

Izgalmas csata várható tehát szombaton, amikor az Audi ETO a Debrecennel találkozik a döntőbe jutásért. Ebben a szezonban a két csapatnak ez lesz a 4. találkozása. Két győri siker mellet a már említett vereség áll a mérleg másik serpenyőjében.  

Nem könnyíti meg a csapatok dolgát, hogy válogatott összetartásról érkezett sok játékosuk. Ez mindegyiket érinti, de kétségtelen, az ETO-nál jelentkezett legélesebben. De ez sem lehet akadály, az Audi ETO szurkolói számára csak a kupagyőzelem az elfogadható. És nem pusztán a trófea elnyerését várják, hanem olyan játékot is, küzdeni tudásban és minőségben egyaránt, ami bíztató a továbbiakra nézve. Nevezetesen a Bajnokok Ligája folytatására. 

Itt-ott elégedetlen hangokat is hallat már a szurkolók némelyike. Ezért is lenne fontos a csapat számára is a bíztató és megnyugtató teljesítmény. Hogy az elégedetlenkedők hangja elhalkuljon, mert hangos bíztatásra egészen biztosan szükség lesz majd április végén, május elején, valószínűleg a háromszoros BL-győztes Vipers ellen a budapesti final fourba jutásért. És ez a hétvége pontos támpontot adhat az ottani esélyekhez.

A találkozókat tehát a Tatabányai Multifunkcionális Csarnokban rendezik, még lehet a négy meccsre szóló bérletet venni. A találkozókat az M4 Sport és a Duna World keverve közvetíti, győriek szombati találkozója és a döntő az M4-en lesz látható. Íme a műsor: 

Szombat
15:00 Győri Audi ETO KC - DVSC SCHAEFFLER
17:30 Motherson Mosonmagyaróvári KC - FTC-Rail Cargo Hungaria 

Vasárnap
15:00 Bronzmeccs
18:00 Döntő 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tavasz

A hónap második felére jelentős lehűlés jött, így is ez volt a nyolcadik legmelegebb április

iskola

A diákok háromnegyede ott tanulhat tovább, ahol szeretne

KVÍZ

KVÍZ: Állítom, hogy igaz vagy hamis

benzin

Tovább araszol az üzemanyagár

sport

Európa-liga elődöntők következnek

licit

Aranyékszerekre lehet licitálni a NAV-nál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.