Sport

Bátyját kísérte, de övé lett a főszerep az uszodában: Pőcze Panna világkupa ezüstérmes vízilabdázó (Interjú)

Győr | „Testvéremet kísértem el vízilabda edzésre még 2013-ban, aztán ott ragadtam, pedig még úszni sem nagyon tudtam” – emlékezett a győri Pőcze Panna, a Ferencváros játékosa, aki a napokban ezüstéremmel tért haza a válogatottal spanyolországi Világkupáról. A döntőben három gólt szerzett, s bár a nyári hazai világbajnokságon még nem szerepelhetett a felnőtt magyar csapatban, reméli most eljött az ő ideje.
Cséfalvay Attila

2022. november 11. 09:00

vízilabda
Pőcze Panna Győrből igazolt a Fradiba, lett válogatott vízlabdázó, de hétvégente hazajár feltöltődni. Fotó: fradi.hu

Bravúrt bravúrra halmozott az utóbbi időben a magyar női vízilabda válogatott: a tokiói olimpiáról bronzéremmel jöttek haza, idén a hazai rendezésű világbajnokságon döntőt játszottak, néhány napja pedig a spanyolországi Világkupán csak ötméteresekkel maradtak alul a fináléban. Sikeres válogatottba nem könnyű bekerülni, a győri Pőcze Pannának azonban most sikerült, a Világkupán végig megbízható teljesítményt nyújtott, a döntőben pedig három gólt lőtt.

- Gondolom gyerekként úszással kezdtél, majd onnan jött a vízilabda…
- Az a vicces, hogy nem. 2013-ban a bátyámnak találta ki apukám Győrben, hogy próbálja ki a vízilabdát, én meg elkísértem őt. Úszni sem igazán tudtam, mégis ott ragadtam, amikor kiderült, hogy lánycsapatnak is tartanak edzéseket. Egészen addig táncoltam, lovagoltam, ám ahogy fokozatosan előtérbe került a vízilabda, ezek kikoptak.
- Mikor derült ki, hogy tehetséges vagy, s ebből sportkarrier is lehet?
- Tizenhat évesen már a győri serdülő csapatban játszottam, s ekkor javasolta az edzőm, Vogel Zsolt, hogy ha valamit szeretnék kezdeni a vízilabdával, akkor a fővárosba, első osztályba kellene igazolnom, Győrnek akkor felnőtt csapat sem volt. A Ferencváros meg is keresett, kezdetben kettős igazolással játszottam Győrben és az FTC-ben is.
- Nehéz volt elszakadni a családtól?
- Persze, ennyi idősen a fővárosba kerültem, de komolyan akartam venni a sportot. A Bercsényi iskolába jártam, de volt, hogy csak heti egyszer-kétszer tudtam bejárni a suliba, amikor az edzőm elengedett. A Fradiban edzettem, ott játszottam, majd hétvégén a győri csapat színeiben is volt bajnoki meccsem.
- Mikor látszott eredményekben is, hogy kifizetődő a belefektetett sok munka?
- Talán tavaly, amikor az U19-es válogatottal világbajnoki bronzérmesek lettünk.
- Idén tavasszal már felnőtt válogatott összetartásra is hívtak. Nagy csalódás volt, hogy végül a hazai rendezésű vb-csapatba nem fértél be?
- Végigdolgoztam a válogatottal 6-8 hetet, reménykedtem, de láttam, hogy azért vannak jobbak nálam, elfogadtam, s nagyon szurkoltam a csapatnak.
- A novemberi spanyolországi Világkupára viszont már utazhattál velük. Hogy élted meg az első tornádat?
- Fantasztikus idő volt, ráadásul a medencékben 28 fokos volt a víz, ami az itthoni 24-hez képest nagyon kellemes. Ismertem már a csapattársaimat, s úgy érzem, meccsről meccsre fejlődtünk.
- A kapitány, Bíró Attila is dicsért már a Világkupa első szakaszában is. Sokat számít a pozitív visszajelzés?
- Abszolút, jót tesz az önbizalmamnak, s látom, hogy megérte a sok befektetett munka. Klubszinten megvolt az önbizalmam a meccseken, bíztam benne, hogy a válogatottban is így lesz.
- Most mennyi munkát teszel bele?
- Heti 10-11 edzés, benne konditermiekkel, plusz a mérkőzések.
 

vízilabda
Fotó: fradi.hu

- A Világkupán szép meneteléssel Egyesült Államokat is legyőzve jutottatok a döntőbe. A spanyolok ellen aztán gyorsan, már a meccs elején három gólt lőttél…
- Pedig a védekezésben van nagyobb szerepem, de a támadást is egészen jól sikerült megoldanom. Az első akciónál labdát kaptam, emlékeztem, hogy a spanyol kapus egy korosztályban szerepelt velem. Ilyenkor nem szabad mérlegelni, el kell vállalni a lövést. Bement, s éreztem, jó napom lesz.
- Az utolsó másodpercben egyenlítettetek a végén, jöttek az ötméteresek. Úgy tűnt, a lelki előny nálunk van, mégsem jött össze a győzelem. Miért?
- Mi is így éreztük, pláne, hogy kapusunk, Alda kettő büntetőt is megfogott, ami elég ritka vízilabdában. Sajnos, mégsem sikerült nyerni.
- Mennyi pihenő jutott a torna után?
- Fél nap, kedd este már edzettem a Fradiban, hisz pénteken és szombaton Magyar Kupa meccsünk lesz. Jövő szerdán pedig a klubcsapatommal visszatérünk Spanyolországba, Barcelonában szerepelünk a Bajnokok Ligájában, szeretnénk továbbjutni. A válogatottnak most pihenő jön, jövő nyáron rendeznek világbajnokságot. Szeretnék azon már részt venni, a legfőbb cél pedig a 2024-es párizsi olimpia.
- Győrből mennyi marad?
- A szombat este és a vasárnap. Itt élnek a szeretteim, a bajnoki meccs után minden hétvégén hazautazok feltöltődni.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kvíz

KVÍZ: Sokszor énekelt dalok egy letűnt korból

benzin

Apró korrekció, le és fel

sport

Színes program rangadók nélkül

MVM

Áram és gáz: egy felületen intézheti az ügyeit

ősz

Fokozatosan kiderül az ég a hétvégén

hori

Az oroszlán kreatív energiái felszínre törnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.