Sport

Indul a BL, mire lehet képes az Audi ETO?

Győr | A hétvégén elkezdődik a női kézilabda EHF Bajnokok Ligája. A Győri Audi ETO KC számára a trófea visszaszerzése a cél, a másik magyar csapat, a Ferencváros ismét a legjobb négy közé jutásban bízik. Esélylatolgatás, győri szurkolói szemmel.
Somodi Géza

2022. szeptember 9. 12:00

Audi ETO
- Fotó: Győri Audi ETO KC

Sok változás volt az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO KC háza táján idén tavasszal és nyáron. A szervezeti átalakulás egy külön történet, azt most hagyjuk! Talán csak annyit, hogy a hírek szerint adminisztratív szempontból minden sikeresen lezajlott, s jó lenne, ha egy év múlva sem kellene róla beszélni, mert rendben mentek a dolgok a pályán is. 

A játékoskeretet szemlélve megállapítható, az előző évekhez képest jelentősebb mértékben változott. Bár ez az előző szezonban elkezdődött, hiszen babavárás miatt már a hajrában hiányzott a pályáról Kari Brattset és Jelena Despotovic. Ők talán az idény végére térhetnek vissza. 

Ami a „veszteségeket” illeti, nyáron az Odense együttesébe kölcsönbe távozott Háfra Noémi (nagyon jó lépés volt, hajrá Noémi!). Crina Pintea és Laura Glauser a CSM Bucuresthez igazolt, Amandine Leynaud pedig befejezte játékos pályafutását. Részben az ő pótlásukra érkezett a holland Yvette Broch, illetve a dán Sandra Toft, továbbá a szlovén Ana Gros és a dán Line Haugsted. Sajnos az utóbbi játékos még előző csapatában súlyos vállsérülést szenvedett, decemberig biztosan nem játszhat. (Megjegyzendő, Gros és Broch leigazolása már az új vezetés sikere.)  

Védekezés és támadás
A keret ismeretében nézzük, mire lehet képes a csapat, mit várhatunk a hölgyektől, különös tekintettel a tavalyi teljesítményre! 

Idén a védekezésen lesz a hangsúly, többször nyilatkozott erről Ambros Martín is. Az elmúlt szezon elvesztett meccsei javarészt valóban a védekezésen mentek el, jogos tehát a fokozott elvárás ezen a téren.  

A kapuban nem lehet gond, hiszen Solberg és Toft a világ legjobbjai között van, talán a két legjobb, meg kell, hogy oldják a feladatot a legkiélezettebb pillanatokban is. A védelem összhangja lesz a kulcskérdés. Jelenleg tehát hiányzik Brattset, Despotovic és Haugsted, akik kifejezeten alapemberei lennének a védelemnek. Az eddigi felkészülés és bajnoki meccseken az látszott, hogy a vezetőedző még keresi a legjobb védelmi variációkat, főleg a két belső poszton játszó páros(oka)t. Persze ez természetes, nem egy-két hetes tanulási, begyakorlási folyamatról van szó. Az jó jel, hogy máris láttunk olyan meccsperiódusokat, amikor helyén volt a védelem, de akadtak kevésbé sikeres szakaszok is. Én bízom abban, hogy ugyanolyan tudatos, hatékony csapatmunkát látunk majd, mint amit a BL-győzelmek idején. 

Itt kell megjegyezni, hogy az érkezők között van még Raphaëlle Tervel másodedző. Ő játékosként a védelem irányítója volt az akkori Audi ETO-ban. Ez a feladata most is, igaz, már a pálya széléről. Reményeim szerint ő bizonyul majd a legjobb idei győri igazolásnak, tapasztalata, mentalitása jó esélyt ad erre. 

Oké, a védekezés pláne csapatmunka, de mégis alapkérdés, hogy kik alkotják majd a védelem tengelyét (különösen amíg teljessé nem bővül a keret), milyen páros játszik középen, milyen variációs lehetőségekkel. Az eddigiek alapján úgy tűnik, Broch és Hansen lehet az „első sor”, őket válthatja alkalomadtán Blohm, Ryu és Kristiansen.  

Azt azért megjegyzem, hogy szívesen látnék többféle védekezi formát, például egy vagy akár két ki-kilépő zavaróval, nyitottabb megoldással. Pontosabban azt várom, hogy az ellenfél pillanatnyi támadási formációjához tud majd a csapat alkalmazkodni, tud majd váltani a legalkalmasabb védekezési formára (amit persze alaposan begyakorolt). Teljes keret esetén minden adott lesz ehhez. 

A támadásban ugyancsak a színességet várom. Egyrészt labdaszerzés esetén továbbra is gyors támadásokat első és második hullámban egyaránt. Felállt védelem ellen pedig több variációt, mint amit tavaly láttunk. Mert akkor hogy is volt? Némileg leegyszerűsítve: ha Oftedal meg tudta bontani a védelmet, akkor gólszerzési lehetőség lehetett az akcióból (neki, a beállósnak vagy másnak), ha nem sikerült, akkor valami nyögvenyelős kényszermegoldásba torkollt a támadás. Eleve nem szerencsés, ha egy csapat játéka ennyire függjön egyetlen játékostól, egyetlen játékos formájától, egészségi állapotától. Még ha az elnyűhetetlen, utánozhatatlan és követhetetlen Oftedalról is van szó. 

Most persze eleve más a felállás. Kétségtelen, hogy  Ana Gros érkezése komoly nyereség, új lehetőségeket teremt az ő jelenléte. Amorim távozása óta ugyanis igazából nem volt a csapatban olyan vérbeli átlövő, aki a távolabbi zónákból is veszélyes volt a kapura. A szlovén játékos visszatérésével viszont ez a helyzet változott, így a csapat támadási variációi is gyarapodtak. Őrá nem kilépni maga a felelőtlenség. S nem kell mondani, hogy ilyen esetben viszont lesz helye a beállósnak, az irányítónak, illetve a befutó szélsőnek. Megjegyzem, némi túlzással ez utóbbiból az eddigi meccseken többet láttam, mint az előző szezonban összesen.  

Gros posztján ott van még Ryu, akinek bátrabban kell elvállalnia a kínálkozó lehetőségeket átlövésből is (a szurkolói pikniken ígéretet is tett...), nem csak betörésből. Nem ritka ugyanis, hogy tisztának tűnő helyzetből is inkább passzol.  

A balátlövő poszton nincs hiány, Hansen, Kristiansen és Nze Minko még a hiányzók esetén is minőségi kínálat. Valószínű, az éppen játszók személyét a védekezés összeállítása határozza majd meg. Az bizonyos, hogy erről a posztról is kellenek hatékony átlövési kísérletek, mert az bizonyos, hogy betörésekből nem lesz hiány.  

Négy kiváló, jó százalékkal lövő, gyors szélsőnk van. Nekem úgy tűnt, tavaly ezt sem aknázta ki a csapat kellően, akadtak meccsek, amikor alig jutott el a szélre a labda. A befutások szükségességét már említettem.  

Összegzésül: több begyakorolt figurát szeretnék látni, amit színezhet az egyéni játék. És nem fordítva.  

Ismét a Final Four a cél 
A másik magyar csapat, az FTC-Rail Cargo Hungaria ebben az évben is úgy indul neki a sorozatnak, hogy ezúttal sikerülnie kell. Mármint a Final Four-ba jutásnak.  

Az tény, hogy a keret jelentősen megerősödött. Ami a neveket illeti mindenképpen. Hiszen sikerült megtartani Béatrice Edwige-t, érkezett Tomori Zsuzsanna, a szerb Andrea Lekic és Dragana Cvijic. Súlyos sérülése után Bíró Blanka decemberben tér majd vissza és Kovacsics Anikó játékára is van esély még ebben az idényben. 

Az más kérdés, hogy az új játékosok mennyit tudnak hozzátenni a játékhoz és az eredményességhez. A három új (Tomori, Lekic és Cvijic) valóban erős játékosok, de (bocsánat a hölgyektől) együtt már 102 évesek. Számomra erősen kétséges, hogy egy nagy menetelés során miképp tudnak regenerálódni meccsről meccsre, illetve miként bírják majd a BL tempóját. Különösen azt figyelembe véve, hogy jóval nehezebb az FTC csoportja. Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy az első két hely egyikén végezzen a fővárosi társaság. Viszont az is igaz, hogy a kieséses szakaszban (az első körben mindenképp) könnyebb ellenfele lehet, mint a csoportkör meccseinek többségén. 

Az első forduló után némileg okosabbak leszünk, mindkét csapat esetében. Persze a BL-t tavasszal lehet megnyerni, az akkori forma lesz a döntő. Jó példa erre az elmúlt két év. A Vipers ősszel jobbára bukdácsolt, a tavasz végén viszont...

Pár mondat a BL lebonyolításáról 
A mérkőzéseket minden esetben szombaton és vasárnap játsszák. A csoportok első hat helyezettje jut tovább, az első kettő közvetlenül a negyeddöntőbe, a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik pedig a rájátszás első körébe.  

A két csoport beosztása: 
A csoport: 

  • FTC-Rail Cargo Hungaria 
  • Vipers Kristiansand (norvég),  
  • Odense HB (dán),  
  • Brest Bretagne (francia),  
  • CSM Bucuresti (román),  
  • Krim Mercator Ljubljana (szlovén),  
  • SG BBM Bietigheim (német),  
  • DHK Banik Most (cseh). 

B csoport: 

  • Győri Audi ETO KC,  
  • Storhamar HE (norvég),  
  • Metz HB (francia),  
  • Team Esbjerg (dán),  
  • Buducnost Podgorica (montenegrói),  
  • Rapid Bucuresti (román),  
  • Lokomotiva Zagreb (horvát),  
  • Kastamonu Belediye GSK (török). 

A hétvégi menetrend a Sport 1 csatornán 

Szombat 
15.15: FTC-Rail Cargo Hungaria - Odense 
17.45: Vipers Kristiansand-Brest 
Vasárnap 
13.45: Baník Most-Bietigheim 
15.45: Esbjerg-Győri Audi ETO KC

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Lajta

Árvíz: meghozta eredményét a Lajta szükségtározójának megnyitása

kanyar

Egyenesítik az S-kanyart, lezárják az utat

kvíz

KVÍZ: Tessék jól választani!

buzgár

Így néz ki, amikor elfognak egy buzgárt

sport

BL: jó meccsek lesznek ma a tévében, igazi rangadó nem

szonda

Ittasan vezettek, lebuktak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.