Sport

Könyv jelent meg Vanyus Attiláról

Győr | Övé a győztesek csapata címmel könyv jelent meg Vanyus Attiláról, a Győri Audi ETO KC örökös tiszteletbeli elnökéről. A kötetet a 22. Győri Könyvszalonon mutatták be a Győri Nemzeti Színházban péntek délután.
Új Szó Nálunk

2023. november 11. 08:00

könyv

Vanyus Attila 1989 és 2011 között, huszonkét éven át vezette a győri női kézilabdacsapatot. Munkája során lefektette és megalapozta a jelenkor sikereinek alapjait és elévülhetetlen érdemeket szerzett a sportág helyi utánpótlásbázisának kialakításában, illetve 2011 óta örökös tiszteletbeli elnökként segíti a klub munkáját.

A bemutatón a könyv egyik szerzője, Somodi Géza elmondta, hogy a Vanyus Attiláról szóló könyv ötlete egy beszélgetés során merült fel, majd miután elmesélte az ötletet Endrődi Péternek, a klub ügyvezetőjének, ő és klub is teljes támogatásáról biztosította. Hozzátette, hogy a könyvben Vanyus életét nem időrendben mutatják be, hanem témakörök szerint. Ilyen témakör egyebek mellett az utánpótlás-nevelés vagy a játékosigazolás.

A beszélgetéseket, visszaemlékezéseket Somodi Géza készítette Vanyus Attilával, míg az interjúkat az egykori játékosokkal, edzőkkel szerzőtársa, Cséfalvay Attila. Ő arról beszélt, hogy a könyv lelkét a sztorik adják, azok teszik különlegessé az olvasó számára.

Vanyus Attila elmondta, hogy pozitívan élte meg a szerzők megkeresését, mert neki az ETO nemcsak a munkája volt, hanem az élete. A sport már gyermekkorában is jelen volt az életében, mint fogalmazott, mindenevő lévén ha tekeverseny volt, arra is kiment.

Vanyus a könyvben egyebek mellett beszél arról, hogy hogyan vált a férfi és a női kézilabdaszakág vezetőjévé is, hogyan igazoltak le játékosokat, köztük az első norvég játékost, Katrine Lunde-t, amivel a női csapat elindult az aranykorszak felé.

Elmondta, hogy az utánpótlás-nevelésben arra a legbüszkébb, hogy a 6-7 fiatal játékosuk volt, a legjobb időszakban pedig ezer gyermek járt a klubba Dunaszerdahelytől Csornáig. A felnőtt csapat esetében pedig arra, hogy egy kisesés szélén álló gárdából miként kerültek évek munkájával először a hazai középmezőnybe, majd a világ legjobbjai közé.

A bemutatón a korábbi sztárjátékos, Görbicz Anita elmondta, hogy még gyermekként került a klub kötelékébe, amelynek ma már sportigazgatója. Az elmúlt harminc évben a csapatnak mindössze kilenc edzője volt, és mindegyiktől más útravalót kapott. „Ha ők nem lettek volna, akkor biztos, hogy én nem tudtam volna ilyen sikeres lenni” – fogalmazott.

A szerb Ana Dokic, aki 2002-től hat szezonon keresztül játszott a győri klubban, azt hangsúlyozta, hogy a könyv azért is jelentős, mert felidézi, hogy a sikertörténet honnan indult, ki indította el, és örömét fejezte ki, hogy részese lehetett.

A kötet Győrött ezen a hétvégén a könyvszalonon, hétfőtől pedig a Baross úti ETO KC Shopban és a Lokálpatrióta Belvárosi Könyves Polcban kapható. (Forrás: MTI)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ETO

Továbbjutásért játszik az Audi ETO, Amorimmal az arénában

hori

A szűz rendezheti élete zűrzavarait

kvíz

KVÍZ: Cipő emlékére

unios és magyar zászló

Figyelem, ez lesz a pártok sorrendje az EU-s szavazólapon!

pisztráng

Mit főzzek? Pisztrángot rozmaringgal!

ingatlan, adásvétel

Áprilisban folytatódott a lakáspiaci felívelés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.