Sport

Minek ennyi csapat a kézilabda NBI-ben? (SZAVAZZON!)

Magyarország | A hazai női kézilabda bajnokság eseményeit figyelemmel kísérve úgy látom, lenne min változtatni. Az egyik ilyen a lebonyolítási rendszer. Sok a 14 csapat az első osztályban.
Somodi Géza

2023. május 16. 18:00

ETO
Végül is a bajnokaspiráns Audi ETO „csak” 13 és 16 góllal verte a kieső Érdet.  - Fotó: Győri Audi ETO KC

Csak egy példa: a legutóbbi fordulóban a Kisvárda Master Good SE haza pályán 9:35-re kapott ki a DVSC SCHAEFFLER-től. Ez erőteljesen alátámasztja korábban kialakult véleményemet, miszerint sok a 14 csapat az első osztályban. Óriási különbségek vannak egyes klubok között. Nem hiszem, hogy egy ilyen nagy különbségű eredményt hozó meccs bárkinek is jó, hogy a magyar kézilabda számára hasznos. 

A nőknél az elmúlt években az Audi ETO és az FTC-Rail Cargo harcolt a bajnoki címért. Az idei szezonban ugyan a fővárosiaknak volt két pontvesztése, de valójában idén is az ő két, azaz kettő meccsükön dőlt (dől) el az elsőség. Kinek jó ez? 

Az utolsó helyen álló Érd eddig 6 pontot szerzett 24 meccsen. De a 11. Budaörsnek is kétszer annyi (14) veresége van, mint győzelme (7). Megjegyzem, a férfiaknál nagyon hasonló a helyzet. Ott is két csapat között dől el a bajnoki cím már évek óta, az utolsó helyezett 2, azaz kettő pontot volt képes szerezni, a 11. pedig szintén 17-et. 

Tavalyelőtt ráadásul a nőknél a két rivális között a gólkülönbség döntött. Ez pedig arra kényszeríti mindkét csapatot, hogy a lehető legnagyobb különbséget érje el minden meccsen, az agyonnyerteken is. Így aztán a fiatalok játszatásának még kisebb az esélye, mert nem elég a győzelem, lehet, hogy egy-két gólon múlik majd megint a bajnoki cím.   

Szerintem tehát kevesebb csapat kellene, és rájátszással lehetne eldönteni a végső sorrendet, külön az alsó és külön a felső házban. 

Ha lenne rájátszás, a tudásban egymáshoz közelebb álló csapatok többször játszanának egymással, vélhetően kiélezettebb, izgalmasabb és talán színvonalasabb meccseket. A legjobbak végső helyezése megalapozottabb lenne, és meggyőződésem szerint jobban szolgálná a nemzetközi kupákban való szereplést. És eközben a kis csapatok is több sikerélményhez jutnának az egymás ellen vívott csatákban.  

Egy 10 csapatos bajnokságban az alapszakaszra 18, az 5-ös rájátszásra (alsó és felső házban) 8 meccs jutna egy klubra, összesen 26. Azaz ugyanannyi, mint a mostani 14 csapatosban. Talán a legjobb a két győzelemig tartó bajnoki döntő lenne (mint a férfiaknál), de a két vezető klubnak azért így is sűrű a tavasz.  

Az NBI/B pedig lehetne kétcsoportos, szintén 10-10 csapattal. Olcsóbb lenne az amúgy is anyagi gondokkal viaskodó kluboknak, mert kevesebbet kellene utazniuk. Az első és a második vonalban maradna tehát a 30-as létszám. 

Hangsúlyozom, ez természetesen csak az egyik eszköz lenne a színvonal emeléséhez, és nem oldana meg minden problémát. Már csak azért sem, mert például jelen állás szerint a most 9 gólig jutott Kisvárda így is beleférne a legjobb tízbe... 

Ön szerint hány csapat kell az első osztályba?

Választások
Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csok

Nagyon pörög a CSOK Plusz és ez még sokáig így marad

munkanélküliség

KSH: a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék

sport

Képernyőn a Premier League legjobbjai

baba

Közel 10 százalékkal kevesebb gyerek született az elmúlt egy évben, mint előtte

hori

Az ikrek kommunikációja ma kiemelt szerepet kap

Pintér Bence

Egyetlen alpolgármestere lehet az új városvezetőnek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.