Helyi hírek

A határtalan hülyeség: dízelszivattyús vízpótlás a hullámtéren (10. rész)

Szigetköz | Miközben szinte mindenhol vízzel energiát termelnek, Szigetközben energiával vittek vizet a hullámtérre 1994 nyarán. Az Országgyűlés ezt - a dízelszivattyús vízpótlást - szavazta meg a fenékküszöbös megoldás helyett. Napi 13 ezer liter gázolajat füstöltek el a hullámtéren, miközben csak pár centimétert emelkedett a vízszint, s nem is mindenhol.
Cséfalvay Attila

2022. november 2. 18:00

vízpótlás
Fotó: vizugy.hu

1993 novemberére oda jutottunk, hogy Botos Gábor, a megyei közgyűlés elnöke a szigetközi vízpótlást sürgetve azt is kilátásba helyezte, hogy a közgyűlés bepereli a magyar kormányt. Azt a magyar kormányt, amely mindössze a hágai part kínálja egyetlen lehetőségként. Rab Károly megyei országgyűlési képviselő meg is jegyezte: a per tárgya elvész, Szigetköz elpusztul, mire igazunknak érvényt szerezhetünk Hágában.  

S akkor jött a nagy ötlet… 

Annál is inkább, mert a szigetközi vízpótlásnak egy elképesztő módszerére bólintott rá a kormány 1994-ben, miközben rohamosan pusztultak a medrek. A szigetközi fenékküszöbös megoldás engedélyeinek lejárt a határideje, meghosszabbítását a hatóság a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságának szakvéleménye miatt megtagadta, s Hajóssy Adrienne miniszteri biztos lett, Jávor Károly a dízelmotoros szivattyúzás ötletével állt elő, amit tavasszal az országgyűlés meg is szavazott.  

Máshol vízzel energiát termelnek 

„Egyik vasárnap behívattak Győrben, hogy a minisztériumból utasítás érkezett a dízelszivattyús vízpótlás megkezdésére. Hiába mondtuk, hogy ez egy elképesztő butaság, nem volt apelláta. Máshol vízzel energiát termelnek, mi energiával vittünk vizet. Mindössze 15 köbmétert lehetet így betáplálni a mellékágrendszerbe Dunakilitin, Dunaszigeten és Dunaremeténél –ez rettentően kevés volt. De semmi sem volt drága a vad zöldeknek. Hozzáteszem, a konstruktív természetvédőkkel mindig jó volt a kapcsolatunk, magam is természetvédőnek érzem magam” – emlékezett kertész József szigetközi szakaszmérnök.  

Napi 13 ezer liter gázolajt füstöltek el a hullámtéren 

A határtalan hülyeség így öltött formát akkor a Szigetközben.  

  • Naponta 13 ezer liter gázolajat kellett vinni a természetvédelmi területekre, hogy a 32 dízelszivattyú működni tudjon 
  • A zajártalom és a füstgázkibocsátás mérhetetlen természetvédelmi károkat okozott 
  • A nitrogén-dioxid mértéke kétszerese lett a maximálisan megengedett értéknek 
  • Három műszakban 30 ember dolgozott a szivattyúkkal 
  • Közép-Szigetközben így is csak pár centimétert emelkedett a vízszint 
  • A természetvédelmi területek többsége a hullámtéren továbbra is víz nélkül volt 
  • A hinarasodást nem sikerült megállítani 
  • Pótköltségvetésre volt szükség ősszel, mert az üzemanyagra hamar elfogyott a pénz. 

(Harminc részben, 30 napon keresztül mutatjuk az elterelés utáni napokat, következményeket, szemtanúk, szakemberek és döntéshozók emlékeznek vissza a történtekre).  

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.