Helyi hírek

Győrzámolyi vita: a háziorvos nem fizetne több bérleti díjat, sőt az eddigit is visszakérné

Győrzámoly | A megnövekedett költségei ellensúlyozására magasabb bérleti díjat fizettet Győrzámoly a bérbe adott ingatlanai után. A háziorvos azonban jelezte, nemhogy nem fogadja ezt el, hanem visszakérné a 2014 óta a rendelő után fizetett milliós bérleti díjat.
Cséfalvay Attila

2023. március 28. 08:00

bérleti díj
Fotó: gyorzamoly.hu

Testületi ülésen tárgyalta Győrzámoly, miként reagáltak az érintettek arra, hogy az önkormányzati bérleti díjak emelése mellett döntöttek a képviselők. Pulai Nikoletta polgármester elmondta, a háziorvos azt jelezte, hogy a bérleti díj emelést nem tudja elfogadni, mert az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény rögzíti, hogy a települési önkormányzat köteles gondoskodni a rendelő praxisjoggal rendelkező háziorvos részére történő térítésmentes használatba adásáról. Azt állította, a fenti törvény alapján a rendelő használatáért az önkormányzat semekkora díjat nem jogosult kérni, így a bérleti díj emelés visszautasítása mellett kérték, hogy az önkormányzat által a Kft. felé 2014 óta kiszámlázott 1 millió 40 ezer forint bérleti díj haladéktalan visszatérítését.

Az önkormányzat úgy reagált: a feladat-ellátási szerződést 2012-ben kötötték, ez tartalmazza, hogy a rendelő használata díjmentes, de ha a háziorvosi tevékenységen kívül más tevékenységet is végez, akkor azt bérleti díj fizetése ellenében teheti meg. 2014-ben bérleti szerződést kötöttek, ami alapján 9. éve fizeti a bérleti díjat az önkormányzatnak. A bérleti szerződést a 2012-es feladat-ellátási szerződés ellenére megkötötte és a bérleti díjat fizette, amiből következik, hogy volt olyan szándéka, hogy bérleti díjköteles tevékenységet folytasson, amit utólag már nem lehet ellenőrizni. Ha a bérleti szerződést fel kívánta volna mondani, azt 2014 óta megtehette, de legkésőbb a hivatkozott törvényi rendelkezés 2015-ös hatályba lépése óta, de erre mindezidáig nem került sor. Ha élni kíván a felmondás jogával, ezt megteheti, a rendelőt pedig használhatja a feladat-ellátási szerződés alapján. Bérleti díjat a felmondási idő lejárta előtti időre az önkormányzat nem fizet vissza.

Erre a háziorvos úgy reagált, hogy a visszamenőleges hatályú bérleti díj visszakövetelését továbbra is fenntartja, mivel az orvosi rendelőben a háziorvosi tevékenységen kívül soha semmilyen más tevékenységet nem végzett, így bérleti díj megállapítása a törvényi rendelkezés alapján kizárt. Szerinte a bérleti szerződés semmis, a megkötésétől érvénytelen, tehát az eredeti állapotot kell helyreállítani, a tévesen kifizetett bérleti díj összegét pedig vissza kell adni.

Az önkormányzat viszont úgy látja, a Kft. részére adta bérbe az orvosi rendelőt, használati megkötés nélkül, a praxisjog jogosultja nem az vállalkozás, hanem a doktornő. Ha nincs szüksége a bérelt helyiségre, mert kizárólag a háziorvos használja a rendelőt, bármikor felmondhatta volna a bérleti szerződést. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pad thai

Mit főzzek? Pad thait!

repce

A hűvösebbre fordult időjárás jól jött a mezőgazdaságnak

KVÍZ

KVÍZ: Lepke lesz a hernyóból?

covid

Most vesztésre áll az influenza és a covid

Gáza

Emberi drámák az év legjobb fotóin

szúnyog

Már számolják a szúnyogokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.