Szigetköz

Húsz éve avatták Rómában boldoggá a szegények dunakiliti orvosát

Dunakiliti | 2003. március 23-án Rómában 6000 magyar zarándok előtt négy társával együtt II. János Pál pápa boldoggá avatta dr. Batthyány-Strattmann Lászlót, a szegények orvosát. A Dunakilitin született herceg szertartásán az akkori győri megyés püspök is részt vett. Dunakilitin a napokban emlékeztek az évfordulóra.
Cséfalvay Attila

2023. március 23. 19:00

szegények orvosa
Fotó: Nagy István Facebook-oldala

Nyolcvan atya, huszonhat püspök és két érsek vett részt a Vatinkánban húsz éve tartott misén. Köztük volt Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom érsek és Pápai Lajos akkori győri megyéspüspök. A dunakiliti delegáció a pápának is vitt ajándékokat, a magyar protokolldelegációt pedig Mádl ferenc akkori köztársasági elnök vezette. A boldoggá avatás után lehullt a képekről a lepel, majd a pápa magyarul szólt a hívőkhöz. Elmondta: dr. Batthyány-Strattmann László sohasem helyezte a földi javakat a mennyi kincsek elé. 

A napokban a boldoggá avatás 20. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékező ünnepséget Dunakilitin, a „Szegények orvosa”-ként ismert gróf szülőhelyén. A település templomában Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László élete című dokumentumfilmet vetítették le - ide kattintva a filmet ön is megnézheti. A Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról készített dokumentumfilm a családtagok emlékeit eleveníti fel. Dédunokája, a ma huszonéves Batthyány Boldizsár látogatja végig azokat a városokat, helyszíneket, ahol fellelhetőek a legendás orvos életének nyomai. Dunakiliti, Köpcsény, Körmend, Felsőörs és Budapest mind jelentős állomásai Batthyány-Strattmann életútjának, akiről az unokái is mesélnek, és akinek emlékét a mai friss diplomás orvosok is ápolják.

Boldog Batthyány-Strattmann László szokatlan módon nemesi rangúként polgári foglalkozást választott és a szemek gyógyítója lett, diplomás orvosként kórházat emelt, vagyonának nagy részét a szegények kezelésének szentelte. A gyógyítás és a segítés mellett a hit és a család voltak példamutató életének alappillérei: feleségével, Coreth Mária Teréziával tizenegy gyermeket neveltek fel szeretetben és istenhitben. Az életnyi önzetlen szolgálat és hithű munkássága oly példamutató volt, hogy 2003-ban boldoggá avatták.

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
búza

Jó lehet idén a búzatermés, a kukoricahozam már kevésbé

Volánbusz

Változik a menetrend a Volánbusznál, néhány járat megszűnik, de lesznek újak is

bécsi egyetem

Nagyobb valószínűséggel lesz depressziós, aki elhízott

Ódor

A szlovák államfő nem tudta a miniszterelnökéről, hogy magyar (INTERJÚ)

© WH International Services / Regina Hügli

Gázfüggetlenség: Turbó fokozatban építik ki a távhőt

Novarock

Novarock Nickelsdorfban: Nem baj a sár, ha van sör (VIDEÓ)

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.