Helyi hírek

Kutya egy helyzet: sok az utcán kóborgó eb a szigetközi faluban

Dunaszentpál | Az utóbbi időben jelentős gondot okoz Dunaszentpálon a közterületen, gazdátlanul kóborló ebek számának növekedése, mely nem minden esetben kóbor kutyát jelent, vagyis nem feltétlenül jelenti azt, hogy az eb valóban gazdátlan - közölte a település jegyzője. Amennyiben a kutya bármilyen kárt okoz élőlényben (ember, állat) vagy anyagi javakban, az általa okozott kárt teljes mértékben a gazda köteles megtéríteni. A határidőre meg nem fizetett állatvédelmi bírság adók módjára behajtandó köztartozás.
Cséfalvay Attila

2023. március 9. 07:00

elszökött kutya

A kóbor kutyákról valaó bejelntés gyakori egy-egy küzség önkormányzatnál, ám ezek az esetek az utóbbi időben igencsak megszaporodtak Dunaszentpálon. Erre hívta fel a helyiek figyelmét a falu jegyzője, Kelemen Dóra. Jelezte, az utcán császkáló állat - akiktől azért sokan tartanak - nem minden esetben kóbor kutyát jelent, vagyis nem feltétlenül jelenti azt, hogy az eb valóban gazdátlan. A tulajdonos kötelessége megteremteni azokat a körülményeket, hogy kutyája, kutyái a tartási helyükről, udvarból ne tudjanak el- vagy kiszökni. 

A felügyelet nélkül kóborló ebek, potenciális veszélyt jelentenek mind az emberi-, mind az állati egészségre, illetve a közlekedés biztonságára és a vagyontárgyakra. Gondoljunk bele abba, hogy az eb az idegen környezetben teljesen másként viselkedik, mint otthonában a gazda jelenlétében, és még a nem harapós eb is támadhat pusztán félelemből.

Felhívom valamennyi ebtartó figyelmét, hogy gondoskodjon a tulajdonában lévő kutya saját ingatlan határain belüli tartásáról, kötelező védőoltással és chip-pel való ellátásáról - írta. Hozzátette: amennyiben a kutya gazdája, tulajdonosa a kutyáját belterületen felügyelet nélkül bocsátja közterületre, kóborolni hagyja – amennyiben az súlyosabb cselekményt nem valósít meg – szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A szabálysértési eljárás mellett állatvédelmi törvény előírásainak megszegése miatt jegyzői eljárás indítható, mely során állatvédelmi bírság kiszabására kerül sor: ennek büntetése 450 ezer forint is lehet. A határidőre meg nem fizetett állatvédelmi bírság adók módjára behajtandó köztartozás.

Az Új Szó Nálunk tavaly nyáron számolt be róla, hogy elkóborolt egy nagytestű kutya Győrújfalunál, a szigetközi úton kóborolt, baleset lett a vége: egy motoros esett el tegnap miatta. A chip alapján megtalálták a kutya gazdáját. A Szigetközi Állatbarátok Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor minden felelősséget az állat gazdájának kell viselnie. 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lakáshitel

Lakáshiteleknél is jöhet a kamatplafon

monodráma

A Zsinagógában adják a Kaddist

kvíz

KVÍZ: Hol eheti ezeket az ételeket?

rabsic

Varsázott a Marcalon, elkapták

szülészet

Visszaállt a 24 órás szülészet a Karolina Kórházban

határ

Újra lesz ellenőrzés a szlovák-magyar határon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.