Helyi hírek

Válságértekezlet Dunakilitinél, vészhelyzet Szigetközben (5.rész)

Szigetköz | Szigetközi polgármesterek jelezték harminc éve ezen a napon a Dunakilitire érkező delegációnak, vészhelyzet van a térségben, miután elterelték a Dunát, s magyar oldalon rohamosan csökkent a vízszint. Keresztes K. Sándor akkori környezetvédelmi miniszter azt mondta: ha néhány héten belül nem történik a Szigetközben érdemi javulás, fennáll a veszélye annak, hogy visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Nem javult aztán a helyzet, ahhoz meg kellett volna egyezni a szlovákokkal - ez máig nem sikerült.
Cséfalvay Attila

2022. október 28. 16:00

Szigetköz
Az elterelés után ilyen állapotok voltak Dunakilitinél a szigetközi ágrendszerben. Fotó: Kertész József archívuma

Nem félek a Duna elrekesztésének következményeitől - nyilatkozott a szlovák rádióban Julius Binder, a pozsonyi Vízgazdálkodási Beruházó Vállalat igazgatója 1992. október 28-án. Eközben Szigetközben már minden csepp vízért küzdeni kellett, holott még csak négy napja terelték el a Dunát, s ígéret volt arra, hogy még hónapokig megfelelő vízmennyiség érkezik a magyar oldalra. Ehelyett drasztikusan csökkent a vízszint, Dunacsúnynál az érkező 1400 köbméterből csak 300 engedett át Csehszlovákia.

Súlyos hiba volt kiadni a vízkormányzás kulcsát a kezünkből 

A válsághelyzetben aznap délelőtt Dunakilitire érkezett Keresztes K. Sándor környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, valamint a diplomáciai testület több mint hetven tagja. A miniszter társaságában volt dr. Tardy János helyettes államtitkár, dr. Tompás Géza miniszteri biztos, dr. Tóth János biológus, valamint a régió környezetvédelmi és vízügyi szervezeteinek vezetői, dr. Kárpáti László, a Fertő-tavi Nemzeti Park igazgatója, Gerencsér Tivadar, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója, Jakus György, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, de ott volt Botos Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a szigetközi települések polgármesterei. Utóbbiak jelezték: vészhelyzet van. Súlyos hiba volt, hogy kiengedtük kezünkből a vízkormányzás lehetőségét - hangsúlyozták. 

A zöld lobbi erősebb volt

A miniszter úgy vélte, ha néhány héten belül nem történik a Szigetközben érdemi javulás, fennáll a veszélye annak, hogy visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Keresztes K. Sándor hajlandó volt meghallgatni a helyiek szakmai érveit, ki is állt mellettük, észszerű kompromisszumot keresett a szomszédos országgal, de itthon a vízlépcsőellenes zöld lobbi erősebb volt, s ez Keresztes politikai karrierjébe került. Máig állítja, ha az Antall-kormány elfogadta volna az általa javasolt egyezséget (amely nem adta volna ki az Nagy-Duna vízellátást a kezünkből), akkor nem lennénk ilyen vert helyzetben. 

Martonyi illúziói

Eközben Martonyi János külügyi államtitkár - miután Csehszlovákia milliárdokat fektetett Bős és Dunacsúny megépítésére, az üzemvízcsatorna kialakítására - még mindig arról beszélt, hogy visszakpjuk a teljes vízmennyiséget és a Hágai Nemzetközi Bírósággal "fenyegetett." Így foglalta pontokba a tárgyalási alapelemeket: 

1. A munkák leállítása.

2. A magyar fél visszakapja a hagyományos vízmennyiséget mindjárt Pozsony alatt, amint a Duna belép magyar területre. A gát áll, a víz megmarad, ez a lényeg. Ez a probléma órák kérdése.
3. A legsürgősebb problémák kezelésére háromoldalú szakértőcsoport alakul: az EK bizottság három képviselője, egy magyar és egy csehszlovák illetékes lenne benne. Ez hetek kérdése.
4. A felek jogi kötelezettséget vállalnak, hogy nemzetközi vagy választott bíráskodás elé viszik az ügyet, és az ítéletet kötelezően elfogadják. Mi továbbra is a Hágai Nemzetközi Bíróságot részesítjük előnyben.

(Harminc részben, 30 napon keresztül mutatjuk az elterelés utáni napokat, következményeket, szemtanúk, szakemberek és döntéshozók emlékeznek vissza a történtekre). 

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
krumplis tészta

Mit főzzek? Krumplis tésztát!

fa

Ha erősebb fagyok jönnek, idén sem lesz barack

KVÍZ

KVÍZ: Az egyik állítás igaz

kürt

Előkerült a filharmonikusok eltűnt vadászkürtje

iskola

Hosszabb évközi, rövidebb nyári szünet jöhet

lakás

Fellendülés várható az ingatlanpiacon az idén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.